Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Personeelstekort vraagt om ander afvalbeleid

In de zomerhitte gaat huisvuil eerder stinken. Uitgerekend in deze tijd krijgen veel gemeenten hun vuilnisophaal niet rond.

15 augustus 2022
Afval-Amsterdam-shutterstock-1403969945.jpg
Shutterstock

De afgelopen weken waarschuwden verschillende gemeenten hun inwoners voor kinken in de vuilniskabels. Huishoudelijk afval zou misschien niet volgens schema kunnen worden opgehaald. Is een herziening van het afvalbeleid nodig?

Hele uitdaging

Tot nu toe lukt het Remondis nog. Het bedrijf haalt afval op voor verschillende gemeenten en het is een hele uitdaging om daar steeds weer genoeg personeel voor in te zetten, zegt vestigingsleider Johan van Kesteren. Zijn vestiging haalt vuilnis op voor Lingewaard en twee andere Gelderse gemeenten.

Bijzonder

Van Kesteren: ‘Elke sector kampt natuurlijk met personeelstekorten, maar de afvalbranche is daarin wel bijzonder. Als de NS mensen tekortkomt, gooien ze een paar lijnen eruit. De horeca sluit de laatste tijd wel eens de deuren op maandag en dinsdag. Maar die vlieger gaat bij ons niet op. Afval willen we nou eenmaal niet metershoog laten opstapelen.’

Uitzendkrachten

In Lingewaard maakt Van Kesteren bij tekorten aan personeel nu gebruik van uitzendkrachten of mensen van andere vestigingen. Af en toe assisteren zelfs mensen van de administratie op de vuilniswagens om alles binnen te halen. Zo weet hij vooralsnog alle routes te vullen, maar Van Kesteren raadt gemeenten wel aan om nog eens goed te kijken naar hun beleid.

Stankoverlast

‘Sommige gemeenten hanteren bijvoorbeeld een zomerrooster, waarin van juni tot en met september niet elke twee weken, maar wekelijks afval wordt opgehaald. Dat gebeurt wegens stankoverlast of extra maaiafval. De afgelopen jaren ging dat prima, want er waren genoeg mensen op de markt. Maar dat is nu anders.’

 

'Wij legen nu vaak lege of halflege kliko’s'

Johan van Kesteren

Zonde

Een zomerrooster lijkt volgens Van Kesteren bovendien minder nodig. ‘Of het nou komt doordat mensen minder gft-afval hebben of doordat ze gratis naar de milieustraat kunnen, wij legen nu vaak lege of halflege kliko’s. Dat is zonde.’

Dicht

In Leiden bleef het deze zomer niet bij waarschuwingen. Omdat er niet genoeg gekwalificeerde medewerkers beschikbaar waren, ging de Milieustraat dicht op de laatste zaterdag van juli, de drukste dag van de week. Inwoners die de waarschuwing niet hadden gezien, moesten weer met een volgeladen auto naar huis.

Storingen

Dat zal niet zomaar weer gebeuren, verwacht communicatiemedewerker Cora van der Elst. ‘Als we in de geschiedenis van onze milieustraat kijken, is dit de eerste keer.’ In het ophalen van huishoudelijk afval gaat volgens haar ook alles goed. Dat het daar soms misschien wel líjkt te haperen, komt door storingen in ondergrondse afvalcontainers en vooral de reactie daarop van bewoners. ‘Sommige burgers besluiten dan om hun afvalzak ernaast te zetten en niet mee terug naar huis te nemen of een andere container in de buurt te gebruiken. Dat valt op. Zeker als de meeuwen de zakken open trekken.’

'Het is niet zo dat we niet aan voldoende personeel kunnen komen’

Natascha van 't Hooft

Samenloop

Andere gemeenten die hun inwoners de afgelopen weken voorbereidden op aangepaste afvalschema’s, wijten dat evenmin aan structurele problemen in het personeelsbestand. Zo waarschuwde Groningen laatst dat er misschien geen afval kon worden opgehaald in de wijken De Hunze en Ulgersmaborg. Volgens woordvoerder Natascha van ’t Hooft kwam dat door een ongelukkige samenloop van ziekte en vakantie. Uiteindelijk werden de diensten toch ingevuld. ‘Dit gebeurt eigenlijk nooit. Het is niet zo dat we niet aan voldoende personeel kunnen komen.’

Werving

Afvalbedrijf Dar, dat onder meer afval ophaalt voor de gemeente Nijmegen, zegt wel te maken te hebben met een krappe personele bezetting door ziekte (corona) en de vakantieperiode. Daarbovenop kwam de afgelopen maand nog de drukke Vierdaagseweek. Een woordvoerder legt uit dat er daarom extra nadruk ligt op werving.

Nieuwe kansen 

Daarnaast ziet hij nu wel meer ruimte voor modernisering zoals technologische ontwikkelingen, slimmer werken en een intensievere samenwerking met opleidingen. ‘Deze krapte brengt vooral veel nieuwe kansen met zich mee.’

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Vier op de tien Nederlanders werkt op tijdelijke basis. De onderkant van de arbeidsmarkt is volledig “uitgehold”. Een buschauffeur kon vroeger een huis betalen en een gezin onderhouden. Dat huis stond in een nette buurt. Dat is allemaal weg. Laten we onze vuilnismannen beter betalen en vast in dienst nemen dan is er echt geen arbeidstekort. Datzelfde geldt voor treinconducteurs en andere eerzame beroepen.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
P. Smit
Wat Hans zegt. Om die reden is bij gemeenten begin dit jaar het minimumloon naar € 14/uur gegaan.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie