Marieke Dijksman van de Vogelbescherming: ‘Kitesurfen is een nieuwe sport en in bepaalde gebieden moeten ze zich invechten. Niet iedere kitesurfers kent ook de regels.’ Gevolg: ruiende watervogels worden in de zomer verstoord en vogels overwinteren er niet meer.
Kitesurfers willen (te) veel
Kitesurfen is hip en je moet het toch ergens leren, maar op de Veluwerandmeren verjagen de kitesurfers wel ongewild de water- en…
De provincie Flevoland verleende in september 2007 vergunning voor het kitesurfen op een deel van het Wolderwijd. Deze zone is bereikbaar vanaf het strand Horst bij Ermelo. Het Wolderwijd is een overwinteringsgebied voor de kleine zwaan, tafeleend, kuifeend, brilduiker en meerkoet. De provincie zou ‘strikt handhaven op naleving van de vergunningvoorwaarden’, maar volgens de Vogelbescherming is daar niets meer van te merken. In de praktijk wordt gekitesurft tussen Nijkerk en Elburg.
Dijksman: ‘Je mag bijna overal langs de Noordzeekust kitesurfen. Maar voor beginnende kitesurfers is het daar te gevaarlijk. Ze leren het het liefst in ondiepe en afgesloten plassen, maar dat zijn ook de gebieden waar de watervogels bivakkeren en de trekvogels in de herst en de winter neerstrijken.’
De Vogelsbescherming is niet tegen kitesurfen, zegt Dijksman. ‘De natuur heeft recreatie nodig, maar we willen wel dat de overheid zonering toepast en die handhaaft. Zet paaltjes neer en laat het ene deel van de plas aan de vogels en het andere deel aan de kitesurfers. Nu moeten kitesurfers tot op vijfhonderd meter van vogelrijke rustgebieden blijven, maar wat is vijfhonderd meter uit je blote hoofd? Of wat is een vogelrijk rustgebied. Dat is onwerkbaar.’