Tegen verloedering
Zeven woningen op het erf van een verdwijnend agrarisch bedrjf. Volgens de huidige wet- en regelgeving is het nog niet mogelijk, maar in Tubbergen willen ze het realiseren. De Twentse gemeente heeft de primeur van de zogeheten knooperven, een concept dat de leegloop van het buitengebied moet tegengaan. Tegelijk moeten knoopeven een rem zetten op verloedering van het landschap.
Experimenteel
Voor ruim één miljoen euro kocht de Twentse gemeente een vleeskuikenhouderij op, om op diens erf zeven woningen te realiseren. Die moeten qua stijl passen bij de oorspronkelijke bebouwing. Met de latere verkoop moet de aankoop terugverdiend worden. Het nog experimentele knooperven-concept, bedacht door landschapsarchitecten De Groot en Van Paridon, is gerealiseerd met steun van de provincie Overijssel en het InnovatieNetwerk van het ministerie van LNV.
Tubbergen heeft primeur met 'knooperf'
De Twentse gemeente Tubbergen zet knooperven in als instrument om de leegloop van het buitengebied tegen te gaan.
Besparend
Knooperven worden ontwikkeld op het terrein van vrijkomende middelgrote agrarische bedrijven, die beschikken over meerdere hectaren landbouwgrond. De Tubbergense CDA-wethouder Pieter van der Vinne van Ruimtelijke Ordening, Volkshuisvesting en Milieu, programmawethouder voor de vitalisering van het platteland, spreekt van ‘besparend ruimtegebruik’. 'We zetten niet iets neer waar niks is, maar maken gebruik van een erf waar al gebouwen staan.' De grond die door de aankoop vrijvalt, kan deels worden verkocht aan ‘groeiboeren’ die schaalvergroting willen.
Groenonderhoud
Groenonderhoud wordt de plicht van de toekomstige bewoners van het knooperf. Zij moeten de historische structuur van het Overijsselse coulissenlandschap in stand houden of versterken. Van der Vinne ziet bij een succesvol verloop van de pilot op termijn een netwerk van kleinschalige knooperfnederzettingen ontstaan, die net zoals vroeger onderling met paden zijn verbonden. Die komen recreatie en toerisme ten goede.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
fantastisch goed/creatief van de gemeente. Met zo'n gemeente kun je werken! Ik zou echter wel een vereveningsfonds instellen om de moeilijkste gevallen (bodemvervuiling) ook aan te kunnen