Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Groningen ruilt onverkoopbaar huis voor huurwoning

Met vernieuwende oplossingen gaat Groningen problemen op de particuliere woningmarkt in krimpgebieden te lijf. Zo helpt de provincie woningcorporaties die eigenaren van onverkoopbare woningen een huurwoning aanbieden. Er komt een fonds om de transacties rendabel te maken.

05 februari 2015

Met vernieuwende oplossingen gaat Groningen problemen op de particuliere woningmarkt in krimpgebieden te lijf. Zo helpt de provincie woningcorporaties die eigenaren van onverkoopbare woningen een huurwoning aanbieden. Er komt een fonds om de transacties rendabel te maken.

Achterstand in onderhoud 

In de krimpregio's komen steeds meer goedkope koopwoningen leeg te staan. Het gaat vaak om oude woningen, die slecht onderhouden zijn. Dit heeft effect op de omliggende panden in de straat. Door leegstand en achterstanden in onderhoud worden overige koopwoningen in de omgeving ook minder waard. Daarmee is het één van de grootste uitdagingen voor de krimpgebieden in de komende jaren, stelt de provincie. Naar verwachting gaat het op termijn om circa zesduizend woningen, zegt gedeputeerde Marianne Besselink.

Sloop na woningruil 

Het afgelopen jaar werkten provincie, gemeenten en partijen zoals corporaties, makelaars en banken samen in een aantal experimenten om dit probleem aan te pakken. Deze zogenoemde Grote Coalitie presenteerde onlangs enkele oplossingen onder de noemer het Gronings Gereedschap. Zo is er onderzoek gedaan naar het ruilen van onverkoopbare koopwoningen voor huurwoningen. Een woningcorporatie kan dan op de plaats van de koopwoning een woning bouwen die beter te verhuren is.

Groen in plaats van woningen

In Winschoten is in de Bomenbuurt, waar krimp verwacht wordt, een aantal woningen gesloopt en daarvoor in de plaats zijn parkeerplaatsen en groen gekomen. Ook zijn er experimenten uitgevoerd met het levensloopbestendig en energiezuiniger maken van woningen. Daarmee worden huizen aantrekkelijker. Van de ervaringen is een boekje gemaakt, zodat ook andere krimpgebieden van de ervaringen kunnen leren.

Fonds voor onrendabele top

De provincie wil nu een fonds oprichten, waarin Groningen en de krimpgemeenten zelf al circa tien miljoen euro krimpgeld zullen storten, zegt Besselink. Vervolgens hoopt ze dat ook andere partijen een bijdrage leveren. De banken, de makelaars, de corporaties hebben er ook belang bij dat dit in beweging komt, stelt de gedeputeerde. Volgens haar zit in veel gevallen een onrendabele top op een transactie, van enkele honderden tot enkele duizenden euro’s. ‘Het zijn allemaal individuele situaties, waarbij we steeds ook kijken of de particulier zelf ook een duit in het zakje kan doen. In het ene geval is slopen de beste optie, in andere gevallen zal opknappen en verduurzamen mogelijk zijn. Verduurzamen levert volgens Besselink op termijn weer geld op. Ze gaat er daarom vanuit dat het fonds deels revolverend kan zijn.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hogenboom
In grote steden is de wachttijd voor een sociale huurwoning weer gestegen tot na-oorlogse proporties: 10 jaar of zelfs langer. Er zijn genoeg mensen die in krimpgebieden willen wonen en zelfvoorzienender willen leven. Bevorder dus de toestroom naar krimpgebieden ipv sloop en uitverkoop van de huurwoningsector!
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Slecht verkoopbare woning tref je overal in Nederland aan (oorzaak woningmarkt, qua werkgelegenheid achterlopende regio's , krimpgemeenten, slecht onderhoud e.d.) . Dat is dus geen specifiek Gronings probleem en al helemaal geen kerntaak voor financiële Overheidssteun.
joop luster / ontwerper
slecht verkoopbaar bestaat niet. Te duur wel.
Advertentie