Overslaan en naar de inhoud gaan

Raadsleden stemmen voortaan voor waterschappen

Gemeenteraadsleden gaan straks de waterschappen kiezen. Staatssecretaris Atsma heeft aangekondigd de wijziging in de Waterschapswet naar…

Gemeenteraadsleden gaan straks de waterschappen kiezen. Staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur) heeft vrijdag de al aangekondigde wijziging Waterschapswet naar de Kamer gestuurd.

Tot nog toe konden alle Nederlanders stemmen op kandidaten voor de waterschappen, maar de verkiezingen leefden niet erg bij de bevolking.

Indirect
Het kabinet vindt het 'wel wezenlijk' dat er goede democratische controle is. Vandaar dat de waterschappen nog steeds zullen worden gekozen, maar dan wel 'indirect'.

2012 vervalt
De eerstvolgende waterschapsverkiezingen in 2012 komen te vervallen. De eerste indirecte verkiezingen hebben kort na de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 plaats.

Het verschijnsel waterschap, ook wel hoogheemraadschap, stamt al uit de Middeleeuwen. Er zijn er nu 26 van in ons land.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Paul

Jammer dat ik niet meer direct mag stemmen over iets waar ik belasting over betaal. Ik wou juist dat ik dat meer kon bij regionale zaken (lokale veiligheid!).
Ik hoop dat er dan wel deskundige bestuursleden komen te zitten. Overigens ook wel jammer van de grootste waterschapspartij, deze is niet in gemeenteraden vertegenwoordigd.
Kunnne we mijn directe belang niet anders borgen? Maken we er gewoon een coöperatie met leden van.
Back to basics, geen Haags gedoe meer om poppetjes en bestuurslagen

Op 18 november 2011, 16:36
Henk Daalder

Heel erg fout. De politieke partijen hebben juist niets te zoeken in de waterschappen. Raadsleden moeten zich beperken tot de gemeente.
Laat waterschappen kiezen door de inwoners van de waterschappen, echt democratisch.
Echt democratische gemeenteraden, houden vooraf aan de waterschaps verkiezingen een referendum in de gemeente, en kiezen overeenkomstig de uitslag van het referendum
Het rechtse regime sloopt de democratie
Dom dat we dit toestaan.
En de regenten politiek staat te kijken hoe een mooi systeem kapot gemaakt wordt, zoals ze dat zelf hebben gewild en gepland.

Op 18 november 2011, 21:37
Dirk

Dit voorstel maakt de procedure veel simpeler. Dus lijkt het goed.
Het gaat echter voorbij aan het idee van de waterschappen dat de inwoners zelf de verantwoordelijk nemen om met zijn allen er voor te zorgen dat 'de voetjes droog blijven'. Het gezamenlijk belang wordt dus nog onzichtbaarder. Een coöporatie met leden (zeg een soort VvE) zou een veel betere vorm zijn.
Hoe meer ik erover nadenk, hoe meer ik tot de conclusie kom dat de landelijke overheid macht naar zich toetrekt die ze mogelijk helemaal niet heeft, omdat de waterschappen een geheel eigen bestuursorgaan zijn dat door de landeigenaren gezamenlijk is opgericht. Eigenlijk worden Privaatrecht in het algemeen belang en publiekrecht vermengd. Controle vanuit de landelijke overheid is overigens niet verkeerd, want iemand die de spelregels controleert is altijd goed!

Op 18 november 2011, 23:58
Janssen

Zolang de raadsleden maar niet in een bestuursfunctie komen van de waterschappen. Dan gaan wij veel meer dijkdoorbraken krijgen.

Op 19 november 2011, 19:26
Jan

Het is gegeven de omstandigheden de beste oplossing. Zo zijn de burgers indirect toch voldoende vertegenwoordigd. Voor rechtstreeekse verkiezingen is bij waterschappen nu eenmaal weinig belangstelling. Het is alleen wel te hopen dat er geen politieke partijen in waterschapsbesturen gaan zitten, maar partijen die opkomen voor waterschapsbelangen sec, die uiteindelijk vrijwel iedereen in Nederland aangaan.

Op 20 november 2011, 00:48
andré van der leij

Verkiezingen zijn het democratische middel bij uitstek. Maar ..... er moet dan wel iets te kiezen zijn. Veel waterbeleid is van hoger hand al bepaald (europa, rijk).
De 'partijprogramma's' verschillen nauwelijks in essentie op de hoofddoelen. het gaat om zeer marginale marges. Een verkiezing met al z'n bombarie onwaardig en een bedreiging voor verkiezingen waar wel iets meer valt te kiezen. Laten we geen verkiezingen houden voor wel of geen kanoroute in de polder! Een onderzoek naar de verschillen in de partijprogramma's van de afgelopen jaren en de keuzes die in de besturen later zijn gemaakt kunnen nog wel eens onaangenaam verrassend zijn. Het product van getrapte verkiezingen lost ook dit niet op. Waterschappen en democratische verkiezingen het zal nooit iets boeiends opleveren. De burger die zijn stembiljet invult is de verliezer.

Op 21 november 2011, 01:37
Piet

1 Ik mag wel de belasting betalen,maar niet zelf stemmen,ongelooflijk! Betrokkenheid van bewoners wordt zo tegen gewerkt.
2 Raadsleden hebben nauwelijks verstand van hun eigen werk, zijn al zwaar overbelast.
3 De vriendjespolitiek/partijbelangen gaan enorm toenemen
4 Waterschapsbeheer is inhoudelijk volstrekt anders dan Gemeentelijke aangelegenheden. Waterschapsbeheer is veiligheid en daar past geen politiek in.
5 De opmerking hier onder dat het Waterbeleid op EU niveau is bepaald is wel de domheid ten top. Waterbeheer is regionale veiligheid en daar gaat Frankrijk etcm, etc niet over.
Triest besluit. Het waterbeheer kan nu over een periode van 10 a 20 jr zakken naar het Amsterdamspeil. Idereen zal dan zijn/haar verbazing uitspreken dat het zover heeft kunnen komen ( gelijk de € nu)

Op 21 november 2011, 11:11
Raaijmann

Als alleen raadsleden mogen kiezen dan worden ook de waterschappen een politiekmonopolie (politieke partijen). Er is dan geen plaats meer voor andere belangenorganisaties zoals die voor millieu en hengelsport.
Dit lijkt mij een ongewenste situatie, een rechtstreekse keuze, hoe laag de opkomst ook mag zijn, is veel democratischer en voorkomt dat de 'pluchverslaafden' weer een koninkrijkje er bij hebben.

Op 21 november 2011, 14:55
John Steegh

Ondanks kritische kanttekeningen van de Raad van State heeft het kabinet Rutte dus toch besloten de Nederlandse kiezer buiten spel te zetten.
De waterschappen vragen wel steeds meer geld aan de burger voor veiligheid en schoon water, maar hoe dat besteed wordt en of het niet met minder kan, wordt niet meer in een direct gekozen bestuur besloten. De waterschappen krijgen een bestuur waar politici gekozen worden door politici. Ze worden ondoorzichtige bolwerken van partijpolitiek in plaats van de effectieve bestuurslaag die het nu is.
Sinds 2008 zijn er eindelijk directe verkiezingen voor de waterschappen, met lijsten in plaats van personen Je moest per post stemmen en wat er op het spel stond was lang niet voor iedereen duidelijk. Daarom was de opkomst laag (29%). Dat moet dus beter en efficiënter, vindt iedereen. Laat de verkiezingen voor de waterschapsbesturen gelijktijdig plaatsvinden met die voor de gemeenteraad, zodat kiezers twee stembiljetten invullen op dezelfde dag!
Voor de waterschappen zijn groeperingen ontstaan die zich helemaal richten op een waterprogramma, waaronder Water Natuurlijk, dat veiligheid en schoon water zoveel mogelijk wil samen laten gaan met verbetering van de natuur en recreatie.
Geen sociaal-democratische of liberale dijk, maar een groene of een stenen dijk, dat zijn de keuzes. Bij christen-democratische beken kan ik me niks voorstellen, maar wel bij het verschil tussen rechte kanalen of meanderende beken. Dat zijn de keuzes, en de kiezers spraken klare taal: Water Natuurlijk kreeg de meest stemmen.
Dat beviel de gevestigde politieke elite kennelijk niet. De regering stelt daarom nu voor om de waterschapsbesturen door gemeenteraadsleden te laten kiezen, indirecte verkiezingen dus zoals voor de Eerste Kamer. Een achterhaald systeem. Terwijl iedereen grote moeite heeft met die constructie op landelijk niveau, zou dat voor de waterschappen in 2014 moeten worden ingevoerd?!!
Bij de Eerste Kamerverkiezing sloten partijen dealtjes om op elkaar te stemmen en werden zelfs individuele statenleden bewerkt. De burger kwam er niet aan te pas. Dat zal bij waterschappen niet anders gaan. Nog een stuk ingewikkelder en ondoorzichtiger trouwens, want er zijn 25 waterschappen en in sommige gemeenten zijn er 2 of zelfs 3 waterschappen binnen de grenzen. Tel uit je winst. En jonge frisse bewegingen als Water Natuurlijk worden buiten spel gezet, want die zitten niet in de gemeenteraden. Burgers mogen wel betalen, maar zelf geen invloed uitoefenen. Over vernieuwing gesproken.

Op 21 november 2011, 15:20
H. Wiersma

Het lijkt me beter om de waterschappen op te heffen en onder te brengen bij de provincies. Heeft Atsma eigenlijk wel eens overleg met Donner?

Op 21 november 2011, 20:30

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in