Overslaan en naar de inhoud gaan

COA zoekt nog drieduizend opvangplaatsen

Het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) is op zoek naar drieduizend extra opvangplaatsen. Door de krapte op de huizenmarkt komen…

Het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) is op zoek naar drieduizend extra opvangplaatsen. Door de krapte op de huizenmarkt komen vergunninghouders minder makkelijk aan een eigen woning. Ook was de instroom de afgelopen tijd iets hoger dan gepland.

Soepel

Nee, gebeurtenissen zoals in 2015 zullen zich dit keer niet voordoen, zegt waarnemend bestuursvoorzitter Janet Helder van het COA. ‘De aantallen zijn een stuk lager en de samenwerking met gemeenten verloopt soepel. Vandaag hebben we nog drie locaties aangeboden.’ Ook zijn er volgens Helder nog kavels voorhanden waar in korte tijd de benodigde infrastructuur voor opvang van asielzoekers kan worden opgebouwd.   

Krapte woningmarkt
Maar toch nog niet zo soepel dat de in totaal benodigde vijfduizend opvangplaatsen al zijn gerealiseerd. Het COA begint de krapte op de woningmarkt nu ook te voelen. ‘Vooral in het westelijk deel van het land is onvoldoende opvang’, constateert Helder. Of dat mede het gevolg is van wijzigingen in het gemeentelijk woonbeleid kan ze niet zeggen. Sommige randstadgemeenten stellen de voorrangsregeling voor statushouders op de sociale-huurmarkt ter discussie of willen die afzwakken. Om zo de wachttijden voor huurders zonder die prioriteitsstatus te verkorten.  

Gestegen instroom
Door gebrekkige uitstroom als gevolg van het woningtekort blijven de asielzoekerscentra langer vol zitten. Dat laat zich voelen nu ook de instroom van nieuwe vluchtelingen in de laatste maanden iets hoger was dan gepland en de beoordeling van de aanvragen meer tijd vergde. Deze week zaten in totaal 23.186 personen in de opvang, beduidend meer dan een jaar geleden (21.037), maar nog altijd heel veel minder dan in oktober 2015 (47.764).  


Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Lokaal zigzaggen
Het COA kreeg inmiddels tweeduizend opvangplaatsen via gemeenten aangeboden. Enkele locaties die nog maar kort geleden juist waren gesloten, zoals een azc in Alkmaar, worden nu weer heropend. Zulk lokaal zigzagbeleid is volgens Helder soms onvermijdelijk, omdat je de instroom weliswaar globaal kunt plannen, maar nooit tot achter de komma. ‘Nu kunnen we stapsgewijs weer opschalen.’ Een nieuw probleem, dat in 2015 nog nauwelijks opspeelde, is de benodigde werknemers om die azc’s te bemensen. ‘Niet alleen de woningmarkt is een stuk krapper, ook die voor het personeel.’

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

J.de Niet

Reden te meer voor de lokale overheden om werk te maken van kleine en daardoor goedkope huisvesting. Voor statushouders, starters, studenten, alleengaanden enzovoorts. De woningbouwplannen in mijn gemeente worden beheerst door projectontwikkelaars die alleen denken in notariswoningen en lange rijen eengezinswoningen. Volgens de plannenmakers zijn er lokaties plenty maar wil men vooral in het weiland bouwen. Het Rijk moet gemeenten daarom meer macht geven, de markt werkt niet optimaal en momenteel zeer verstorend waar het gaat om goede volkshuisvesting.

Op 26 oktober 2018, 09:27
Jan

Lekkere planners daar bij het COA. Het is constant inkrimpen en dan weer locaties zoeken. Houd toch een reserve voorraad opvangplaatsen aan! Dat is uiteindelijk goedkoper dan steeds maar weer oude locaties afstoten en weer nieuwe openen. En dan zullen er een tijdje gebouwen leeg staan. So what? De verwarming op 10 graden zetten en een bewaker inhuren. Tot de volgende asielzoekersstroom.

Op 27 oktober 2018, 18:13
H. Karelsen

Als de procedures rondom asielzoekers nu eens flink wordt verkort en "de industrie rondom deze personen" wordt beperkt, is het probleem zo opgelost !

Op 30 oktober 2018, 13:22

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in