Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

‘Nog tientallen verstoringen in software Omgevingswet’

De invoering van de Omgevingswet is onlangs vanwege ICT-problemen opnieuw uitgesteld, maar het is onzeker of de nieuwe deadline van juli 2022 wel gehaald. Er zitten namelijk nog tientallen fouten in de software, schrijft AG Connect op basis van antwoorden op Kamervragen . Ook moeten belangrijke functionaliteiten nog worden opgeleverd.

11 juni 2021
Afbeelding-special-omgevingswet-2020.jpg

De invoering van de Omgevingswet is onlangs vanwege ICT-problemen opnieuw uitgesteld, maar het is onzeker of de nieuwe deadline van juli 2022 wel gehaald. Er zitten namelijk nog tientallen fouten in de software, schrijft AG Connect op basis van antwoorden op Kamervragen . Ook moeten belangrijke functionaliteiten nog worden opgeleverd.

'Onwerkbare megawet'
Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) beantwoordde een flinke lijst vragen van Tweede Kamerlid Queeny Rajkowskii (VVD). Dat kritische Kamerlid vreest momenteel vooral dat de ‘onwerkbare megawet’ mogelijk een nieuwe bouwcrisis zal veroorzaken. Ollongren kon in haar antwoorden niet alle zorgen wegnemen, maar stelt wel dat de software van de Omgevingswet ‘steeds beter werkt’.

 

Verstoringen en wensen
In de meest recente testronde werden door leveranciers en overheden in totaal 77 bevindingen gedaan, waarvan 62 ‘verstoringen’ zijn en 15 ‘wensen’, zo meldt de minister. Bij afronding van de testronde medio april waren van de bevindingen er 32 afgehandeld, 38 nog in behandeling en 7 vervallen. Uit de testen bleek ook dat er verbetering nodig is in de al gebouwde onderdelen, met name in de raadpleegbaarheid van besluiten.


Nieuwe functionaliteiten
Een andere belangrijke vraag is hoe de oplevering van een aantal functionaliteiten gaat uitpakken die nu nog altijd niet zijn gerealiseerd. Deze functies worden met name aan de software van de planketen toegevoegd. In de planketen worden de omgevingsbesluiten gemaakt. Het gaat om functionaliteiten zoals de afwijkvergunning en de downloadfunctie voor omgevingsdocumenten.

 

Aansluitmonitor
Daar bovenop komt nog een uitdaging: het laten aansluiten van alle organisaties op de landelijke voorziening van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). 'Inmiddels is het aantal overheden dat nog niet is aangemeld voor de koppeling voor vergunningen en meldingen gedaald naar 17 organisaties. Deze informatie komt beschikbaar via de aansluitmonitor', schrijft Ollongren.

 

Stabiliteit software verbeterd
De minister schrijft daarnaast dat de stabiliteit van de ontwikkelde software in vergelijking met de vorige testronde is verbeterd. De performanceproblemen zijn afgenomen. 'Er moeten samenvattend de komende maanden nog stappen gezet worden om tot een goed werkende landelijke voorziening en werkend DSO-stelsel te komen. In drie van de vier DSO-ketens (vergunningen, samenwerking, vragenbomen) is het beeld in het algemeen positief. In de planketen zijn nog stappen te zetten.'

 

Alternatieve maatregeln
Op de vraag of het klopt dat grote gemeenten bezorgd zijn over de overstap naar de omgevingswet, reageert Ollongren bevestigend. In de gesprekken met de gemeenten bleek volgens haar dat tijdelijke alternatieve maatregelen continuïteit kunnen bieden, waardoor planvorming niet stil komt te vallen.

 

Dit artikel verscheen eerder op AG Connect.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

P.Pluim
Mensen, laten we verstandig zijn en direct stoppen met de invoering van de Omgevingswet. Gemeenten kunnen het niet aan en niemand is gelukkig met die complexe wetgeving en de uitvoering daarvan, Omgevingswet c.a. exit!!!
B. Janssen / Ambtenaar
Het document verwerving software van de VNG omvat 10 pagina's met kaderstellende, richtinggevende teksten. Daarin zijn talloze verwijzingen naar brondocumenten en andere richtlijnen in opgenomen. Alles bij elkaar vele honderden pagina's aan informatie over de verwachte werking en mogelijke digitale inrichting rondom deze wet. Wat zullen de softwareleveranciers blij zijn met deze onuitputtelijke bron van inkomsten en hoe gemakkelijk kunnen ze zich door alle koppelingen verschuilen achter veronderstelde software fouten van het pakket van de concurrent. Fijn dat onze minister optimistisch blijft, maar de praktijk is echt weerbarstiger dan ze vanuit haar ministerie kan zien.
Advertentie