Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Nijmegen stimuleert zelfbouw lage inkomens

De gemeente biedt een gunstige aanvullende lening, waarmee de zelfbouwers hun financiering rond kunnen krijgen.

01 juni 2012

Nijmegenaren met een lager of middeninkomen kunnen zelf een huis bouwen met hulp van de gemeente. Die biedt een gunstige aanvullende lening, waarmee de zelfbouwers hun financiering rond kunnen krijgen.

Gemeenteraad moet nog instemmen
Onder de naam Ik Bouw Betaalbaar (IBB) biedt Nijmegen deze mogelijkheid voor dertig kavels in het nieuwe stadsdeel de Waalsprong. Daar zijn 116 kavels gereserveerd voor betaalbare zelfbouw. Als de gemeenteraad instemt met het voorstel, kunnen de eerste zelfbouwers nog dit jaar aan de slag.

Wal en schip
Het Nijmeegs college besloot eerder dit jaar dat het bouwen van een eigen woning ook haalbaar moet zijn voor huishoudens met een inkomen tussen 30.000 en 47.000 euro. Het zijn de lagere middeninkomens die zowel op de huur- als de koopmarkt tussen wal en schip vallen.

Zelf bouwen biedt uitkomst
Dat die groep behoefte heeft aan zelfbouw, bleek tijdens informatiebijeenkomsten over particulier opdrachtgeverschap in de Waalsprong, zegt gemeentewoordvoerder Dick Vording. ‘Daar kwamen mensen op af die graag zelf hun huis willen bouwen, maar dat soms net niet kunnen betalen. Daar heeft het college op ingespeeld door met een SVN-regeling te komen.’

SVN-regeling
Met een regeling van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVN) kunnen zelfbouwers een aanvullende lening krijgen tegen gunstige voorwaarden. Ze moeten wel eerst bij de bank zelf een maximale hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie afsluiten. De overheidslening, maximaal dertig procent van de totale verwervingskosten, is bedoeld om het laatste gat te dichten. De lening is de eerste drie jaar rente- en aflossingsvrij.

Overwaarde afdragen
Voorwaarde voor deelname is dat de kosten voor kavel en bouw niet hoger zijn dan 190.000 euro voor een tussenwoning of 225.000 euro voor een vrijstaande woning. Een andere voorwaarde is dat bij verkoop de eventuele overwaarde deels moet worden afgedragen. Ook moeten zelfbouwers zich bij de bouw laten begeleiden, zodat er voldoende kwaliteit en voortgang in zit.

Risico’s gemeente afgedekt
De financiële risico’s voor de gemeente zijn afgedekt, volgens Vording. Door de Nationale Hypotheek Garantie wordt bij gedwongen verkoop een eventuele restschuld gedekt door de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen. Met een opslag op de grondprijs legt Nijmegen een reservepot van bijna 4 ton aan om zelf aan haar verplichtingen te kunnen voldoen.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

R.Hoffman / gepensioneerd
Geachte heer,

De gemeente Nijmegen wil het zelf bouwen van woningen stimuleren.Is er al eens aan gedacht om

geperst piepschuim als bouwmateriaal te gebruiken.

Piepschuim biedt vele voordelen en is goedkoop.

Het materiaal is zeer isolerend en zonder extra ver-

sterking is boven de begane grond een bouwlaag mogelijk.

Zo kan men een groene en duurzame wijk realiseren voor weinig geld.

Op internet zijn verschillende voorbeelden te zien.

Misschien heeft u wat aan deze suggestie.



Vriendelijke groeten,

Ruud
Advertentie