of 63966 LinkedIn

Wijziging Bouwbesluit nodig tegen hinder houtkachels en vuurkorven

Milieu- en gezondheidsorganisaties waarschuwen al jaren voor de toenemende overlast en de schade van houtgestookte kachels aan mens en milieu.

Gemeenten kunnen amper optreden tegen de overlast van houtgestookte kachels, vuurkorven en terrashaarden. Aanpassing  van het Bouwbesluit is volgens de Vereniging van Milieuprofessionals (VVM) nodig om de hinder te kunnen aanpakken.

Milieu- en gezondheidsorganisaties waarschuwen al jaren voor de toenemende overlast en de schade daarvan aan mens en milieu. Om die reden organiseert de VVM hierover dit voorjaar een congres. Zij werkt daarvoor samen met onder andere het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Longfonds. Volgens de  Emissieregistratie, onderdeel van het RIVM, is houtstook door particulieren een van de grootste bronnen van fijnstof en dioxines in Nederland.

‘De overheid is al jaren bezig om de milieuhinder van bedrijven, het verkeer en de intensieve veehouderij te beperken. Volgens de meest recente CBS-enquête heeft 10 procent van de Nederlanders geurhinder van houtstook door particulieren, maar daartegen gebeurt niks, er is geen beleid om dat te verminderen’, aldus Carla Anzion, voorzitter van de sectie geur van de VVM. Het probleem is dat er geen probleem­eigenaar is, constateert Anzion. De rijksoverheid zegt dat het een lokale aangelegenheid is; de gemeenten zitten met wet- en regelgeving van de rijksoverheid die niet toereikend is om de problemen aan te pakken.

Dat heeft er vooral mee te maken dat het gaat om gedrag van burgers in de privésfeer, licht Anzion toe. ‘In het Bouwbesluit en de Wet Milieubeheer zijn algemeen geformuleerde zorgplichtartikelen opgenomen, maar het is voor een gemeente erg moeilijk om op basis daarvan te handhaven als burgers klagen. Want wat is hinder? Als je drie keer per jaar de kachel van de buurman ruikt? Of twintig keer? En wanneer moet je dan beperkingen opleggen? Gemeenten hebben een objectieve methode nodig om vast te stellen wat onaanvaardbare hinder is.’

Een andere invalshoek om de overlast aan te pakken is via de giftige stoffen die vrijkomen bij onvolledige verbranding. Het meten daarvan is te duur voor gemeenten en geeft slechts een momentopname. ‘Dat er tijdens de meting prima brandhout wordt gestookt, wil niet zeggen dat mensen de volgende keer geen afval in de haard verbranden.’ Anzion wijst naar Duitsland, waar de schoorsteen­veger de bevoegdheid heeft om bij het constateren van slecht stookgedrag de kachel te verzegelen.

Speurneuzen
Dat is in Nederland (nog) ondenkbaar. Gemeente Amersfoort probeert het voorlopig met een checklist. De gemeente stelde toestingscriteria op, die worden gebruikt bij het onderzoek naar hinder. De criteria sluiten aan bij de gedragsregels voor goed stoken en zijn gebaseerd op jurisprudentie over het voorkomen van hinder en schade als gevolg van rookgassen. Daarnaast kan er, wanneer de situatie daartoe aanleiding geeft, advies worden ingewonnen bij de GGD, legt woordvoerder Herman Wiersema uit. ‘Wanneer uit dat onderzoek blijkt dat door het niet in acht nemen van die regels, het aannemelijk is dat de klager of andere omwonenden hinder hebben van het stoken, kunnen wij een stookverbod opleggen.’

Toch denkt ook Amersfoort dat in het Bouwbesluit regels moeten worden opgenomen voor de rookgas­afvoer, die gericht zijn op het voorkomen van overlast voor de omgeving. Nu gaat het slechts om de overlast en veiligheid van de stoker zelf. Ook zouden de regels moeten gelden voor bestaande bouw en niet alleen nieuwbouw, zoals nu is vastgelegd. Het opstellen van dat soort normen kan helpen bij het objectiveren van klachten, meent Wiersema. Anzion heeft nog andere suggesties: het opleiden van gecertificeerde ‘geur-toezichthouders’ binnen de regionale uitvoeringsdiensten, zoals er ook speciale speurneuzen zijn voor bedrijven. Daarnaast kunnen gemeenten in de algemene plaatselijke verordening een stookverbod bij windstil weer opnemen, hoewel het handhaven daarvan tijd en geld kost. Rigoureus, maar wel duidelijk, is een verbod op het plaatsen van kachels en open haarden in dichtbebouwde omgeving.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door AJHamers (Operationeel expert politie. ) op
Wederom moet er op voorspraak van een grotere of kleinere groep wettelijk worden ingegrepen in de privé sfeer van anderen. Nu is het de houtkachel die een bron van overlast en verontreiniging is. In dit land van betutteling heeft ieder zijn doel. Veel van de zogenaamde verontreiniging kan worden voorkomen door schoon droog hout te stoken en de manier van stoken aan te passen. Ook zijn er rookgasfilters in de handel die e.e.a. beperken. Laat de overheid vooral haar rol als voorlichter oppakken want wie moet gaan handhaven en wat willen wij las burgers daarvoor betalen. Trouwens wie gaat de echo komische schade betalen die gaat ontstaan. Ik ga ervan uit dat het de lobby is die zo hard schreeuwt om een totaal verbod. Trouwens een groot aantal onwaarheden worden door die lobby als waarheid verspreid.
Door Bert op
Verbod op terrashaarden en vuurkorven kan feitelijk in de APV geregeld worden en VNG zou hier in eigenlijk het voortouw moeten nemen. een kleine aanpassing in de APV is voldoende.
In de standaard APV van VNG zou dan in de APV artikel 5.34 een toevoeging krijgen.
Bij zowel sub b en c zou de toevoeging 'geen hout' voldoende zijn om te kunnen handhaven.
In combinatie met artikel 151d van de gemeentewet, heeft de gemeente een extra sanctiemaatregel achter de hand voor hardnekkige overtreders.

Dan is in ieder geval houtstook in de buitenlucht al uitgesloten, mits er vergunning gegeven wordt.

Voor installaties in huis zoals open haarden en houtkachels is het wachten op landelijk beleid, zoals ook in advies naar het ministerie is gegaan.
Gemeenten kunnen voorlopig niet meer doen dan voorlichting, stookadviezen of stookverbod bij bepaalde weersomstandigheden en handhaven op grond van Bouwbesluit artikel 7.22

Door Alice op
Door het hete weer van de afgelopen dagen is het bloedheet in de slaapkamer. We slapen er slecht door, we liggen vooral te zweten. 's Avonds de ramen open zetten voor de zo nodige verkoeling kan vaak niet want de buren hebben een terrashaard met een hoge schoorsteen waardoor ze zelf niet in de rook zitten, maar onze slaapkamer wel blauw van de rook komt te staan. Slapen in zo'n rokerige slaapkamer is echt ongezonder dan het meeroken van tientallen sigaretten! Waarom is er wel wetgeving om ons tegen ongewenst meeroken te beschermen, maar niet tegen ongewenst blootgesteld worden aan andermans giftige gassen in ons eigen huis?
Door comfi (comfi) op
Natte sneeuw, gure wind, zaterdag; heerlijk openhaardweertje!

:-)
Door Bert (Onderhoudtechnicus) op
Het is toch van de zotte dat dit allemaal kan met die houtstok, het is veel vervuilender dan auto. Zelfs de regering werkt hier aan mee door subsidie te geven op palletkachel. Hoe gestoord is dit !!! Mensen met luchtwegproblemen en/of rook en stankoverlast worden niet gehoord. Weg met al dat hout stook en meer respect voor het milieu.
Door Karen op
Ik heb vannacht om 00.30 mijn achterburen gebeld of ze ajb wilde stoppen met stoken. Zij gaan om 23.00 uur buiten zitten en steken die houtkachel aan. Mijn slaapkamer stonk al naar de rook. Ze branden pallethout. Het vuur komt boven hun blokhut uit en knalt verschrikkelijk. Elke avond om 23.00 uur tot een uur of 01.00 uur. Het dicht doen van de ramen is met deze temperatuur geen doen! De huizen staan dicht bij elkaar in deze wijk zodat het stoken echt verboden moet worden.
Door barbara op
ik woon i Uithoorn en ;s winters stookt iemand in de straat een houtkachel.
Ik heb COPD en als ik thuis komt weet ik niet hoe snel ik naar binnen moet gaan, Ik stik dan zowat als ik naar mijn voordeur loop. echt erg. 's zomers de BBQ, moet ik mijn ramen en deuren sluiten.... verschrikkelijk
Moet echt verboden worden
Door D.Weiman (Wijkverpleegkundige) op
Wat mij betreft komt er een wet die overlast van vuurkorven, BBQ 's en openhaarden verbied in dichtbevolkte woonwijken. Er zijn heel veel mensen die last hebben van hun luchtwegen en die hierdoor ontzettend veel hinder ondervinden van de ander die ongestoord, vaak zonder dat zij het doorhebben, anderen overlast bezorgen.

Dat je dit nu moet gaan vragen of de ander iets aan zijn brandhaard wil veranderen, namelijk het te stoppen, is voor veel mensen een veel te ingewikkelde stap. Ik vind dat het bij wet geregeld moet worden.

Daarnaast wordt er ook te vaak brandhout gestookt dat giftig is. De mate waarin in dichtbevolkte wijken tegenwoordig gebarbecued wordt is ook grensoverschrijdend veel op zomerse dagen.

Ons huis wordt heel warm als de zon flink schijnt. Als ik dan 's avonds vanwege de rookontwikkeling door vuurkorven en BBQ 's mijn ramen en deuren niet open kan zetten voel ik mij ontzettend in mijn persoonlijke omgeving aangetast.
Door Ron op
Wat een trieste en nogal te makkelijke reactie van Victor om zich zo af te zetten. Juist al die aso-gedragingen die hij ook nog en passant gezeik vindt moeten met duidelijke en strenge regelgeving de kop worden ingedrukt.
Er staan genoeg reacties van mensen die helaas slachtoffer zijn van houthaardenterreur met ongezonde rook- en stankoverlast.
En probeer eens van die 'Me, Myself and I'-mentaliteit af te komen en gun je buren rust en vooral schone buitenlucht.

Door Victor op
Lekker bezig jongens. Na het gezeik over hondenpoep, geluidoverlast van de buren parkeer problemen, te hoge snelheid in de wijk, zwerf afval enz. gaan we nu lekker zitten zeiken over de stank van de haard van de buurman. Ga maar is bij hem op de borrel. Kun je lekker voor het haartje elkaar leren kennen. Dat je midden in de zomer last kunt hebben van een vuurkorf die avond na avond aangestoken wordt kan ik me voorstellen maar in de winter ben je toch 95 % van de dag binnen en dat is nou net het moment waarop de haard aangaat. Gezellig noemen we dat. Gun je buurman ook wat!!!!!!!