Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Jaar lang debat over leefomgeving van de toekomst

Na de ruimtelijke ordening en de ruimtelijke ontwikkeling is nu het tijdperk aangebroken van ruimtelijke activering. Dat zegt Yves de Boer, gedeputeerde en voorzitter van het Jaar van de Ruimte

16 januari 2015

Na de ruimtelijke ordening en de ruimtelijke ontwikkeling is nu het tijdperk aangebroken van ruimtelijke activering. Van een overheid die geen blauwdrukken voor de ruimtelijke inrichting maakt, maar die faciliteert waar de samenleving naartoe wil. Dat zegt Yves de Boer, gedeputeerde en voorzitter van het Jaar van de Ruimte, dat gisteren van start ging.

Overheidsparticipatie

De Boer (Noord-Brabant, VVD) noemde het begrip “overheidsparticipatie”, dat burgerparticipatie nog een stap verder brengt: ‘Niet de burger die meedenkt met de overheid, maar de overheid die meedoet met de samenleving.’ Het thema van het Jaar van de Ruimte - Wie maakt Nederland? – onderstreept die aanpak. Tijdens het jaar kunnen bestuurders en beleidsmakers op het gebied van ruimtelijke ordening in debat met burgers, bedrijven, maatschappelijke organisaties en investeerders over de leefomgeving voor de komende decennia. De vier belangrijkste opgaven gaan volgens De Boer over water, voedsel, wonen en energie.

Input voor omgevingsvisies

Alle kennis en discussie moet uitmonden in een manifest dat op 15 december wordt overhandigd aan minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu). Ter inspiratie voor de Omgevingsvisie die het rijk gaat maken, zegt De Boer. Maar ook voor gemeenten. ‘Het manifest is dan ook geen statisch handboek voor hoe gemeenten de belangrijke opgaven moeten uitvoeren, maar een dynamisch document. Een verkenning van hoe je die thema’s in een gemeentelijke omgevingsvisie vorm kunt geven.’

O-team gaat gemeenten helpen

Schultz trapte het Jaar van de Ruimte gisteren af in de Beurs van Berlage met de belofte dat een Omgevingsteam (het O-team) gemeenten gaat bijstaan bij het vlottrekken van lastige projecten rondom leefomgeving. Het ministerie wil aan het jaar bijdragen door de kennis bij gemeenten te vergroten over innovaties die de leefomgeving gaan beïnvloeden, zoals slimme verkeerssystemen. Ze hoopt de lokale inbreng tijdens het jaar te kunnen gebruiken voor de nationale omgevingsvisie.

Pleidooi Kroes voor smart city

Op het congres spraken ook twee oud-ministers die hun stempel hebben gezet op de leefomgeving van Nederland. Neelie Kroes (Verkeer en Waterstaat 1982-1989) hield een pleidooi voor de smart city en voor visievorming over welke positieve invloed digitalisering kan hebben op de ruimte. Er ligt volgens haar een buitenkans voor Nederland om hierin een leidende rol te spelen.

Impact energietransitie op leefomgeving

Oud-minister Hans Alders (Vrom 1998-1994, nu voorzitter van Energie-Nederland) hield een kritisch betoog over de ambities van het Energieakkoord. De impact van de doelstellingen en de snelheid waarmee die moeten worden behaald hebben volgens hem ongekende impact op de leefomgeving. Volgens Alders wordt er veel te weinig nagedacht over wat het betekent als daadwerkelijk een miljoen huizen zonnepanelen krijgen.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jeannette
Wat jammer dat er toch weer alleen gekeken wordt naar landen waar helaas niet goed naar de houdbaarheid van onze wereld gekeken wordt. Zo van, dan hoeven wij ook niets te doen. lekker makkelijk.



@V6 Ik ben heel benieuwd naar waar u uw ervaring hebt opgedaan. Heeft u zelf een energieneutrale woning of heeft een enige goed waarneembare tijd doorgebracht in een dergelijk gebouw? Zo niet, dan moet u dat toch echt eerst eens even doen voordat u uw mening klaar heeft. Er zijn namenlijk zoveel mooie voorbeelden waar mensen met plezier in wonen/werken.



Verder hoop ik dat echt dat er vanuit de overheid samen met burgers gekeken wordt naar een zo energiezuinig mogelijke fijne leefomgeving voor iedereen. Niet alleen voor ons, maar ook voor onze kinderen en kleinkinderen en de hopelijk nog vele generaties daarna.



En als je dan toch een dikke neus wil trekken naar de overheid, zorg er dan voor dat je geen energie meer hoeft af te nemen. scheelt heel wat belasting op energie. Alhoewel ik me wel realliseer dat je dan weer op een ander gebied meer belasting moet betalen, want het blijft toch een rupsje nooitgenoeg ben ik bang.



Veel wijsheid toegewenst!
N. van Koll / ambtenaar
Wat meneer Alders zegt is heeeeeeel belangrijk.

Nederland heeft afspraken gemaakt met de EU om energieverbruik terug te dringen. Bijna het hele quotum daarvoor moet komen uit het energiezuiniger bouwen van huizen. Als iemand nu een huis wil bouwen zit je vast aan een EPC van 0,4. Dat wil vooral zeggen dat een huis bouwen erg duur is want er moet heel wat materiaal worden ingekocht en toegepast om dat te bewerkstelligen.

Het gevolg is dat je nog geen raam meer open kunt zetten. Want doe je dat dan is heel de "balans" uit de installaties die zijn aangebracht om een zogenaamd aangenaam binnenklimaat te realieren. Die installatie moet worden aangeschaft omdat alle kieren en ramen en deuren zo veel mogelijk dicht gehouden moeten worden. Dat brengt dan weer mee dat het net is of je een koelkastdeur opent als je een huis binnengaat. En dat allemaal om de EUropese richtlijnen te halen. Hoe zouden ze dat in Polen of Hongarij of Roemenie of Oostenrijk of Italie of in welk ander land doen. Nemen ze daar ook van die belachelijke maatregelen of blijven die gewoon doorgaan zoals ze dat altijd doen?
Rogier
Die milieunormen van NL cq EU leiden tot vreselijke donkere potdichte nare gebouwen waar je koppijn krijgt, en dan alleen maar om normpjes te halen die geen enkel ander land serieus neemt en iets mee doet. Sowieso milieugek daar in Brussel. Daarom wordt heel NL ook volgezet met idioot hoge geluidsmuren langs het spoor en zefls 50 km wegen, want anders voldoen we niet aan de geluidsnormpjes. Zo wordt de leefomgeving van de toekomst vanzelf een gated community vol met graffiti. Weg met die juridisering van het milieu, weg met die regelgeving, die voor serieuze chemische plants daargelaten.
Advertentie