ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Zo maak én houd je burgerparticipatie simpel

Participatie bevorderen met digitale tools.

17 april 2024
Buurkracht in Smilde

In een tijd waarin stedelijke vernieuwing en duurzaamheid hoog op de agenda staan, blijft de kracht van buurtinitiatieven een sleutelfactor voor succesvolle veranderingen. Stichting Buurkracht heeft jarenlange ervaring met het stimuleren van buurtgerichte projecten. Door de jaren heen hebben zij een unieke kijk ontwikkeld op hoe je participatie kunt bevorderen. Antwoord: digitale tools.

Online platform en mobiele app

Participatie is geen nieuwe term in de bestuurlijke context, maar de wijze waarop we deze kunnen optimaliseren blijft evolueren. Met het oog op toenemende burgerbetrokkenheid bij beleidsvorming en uitvoering, is het cruciaal om toegankelijke, effectieve instrumenten te gebruiken die zowel burgers als beleidsmakers in staat stellen om samen te werken aan gemeenschappelijke doelen.

Een van de kernstrategieën van Buurkracht is het gebruik van het platform Buurkracht Online, en de bijbehorende mobiele app. Deze tools zijn speciaal ontworpen om initiatiefnemers en buurtbewoners met elkaar te verbinden. Ze bieden een gestructureerd proces waarbinnen buurtbewoners ideeën kunnen voorstellen, bespreken en stemmen, wat zorgt voor een democratische en inclusieve aanpak van buurtontwikkeling.

Benieuwd naar de mobiele app van Buurkracht Online? Bekijk ‘m hier.

Verhoogde participatiegraad

Door de directe betrokkenheid van de gemeenschap, met ondersteuning van technologische oplossingen, zien we een verhoogde participatiegraad. Dit leidt tot een sterker gevoel van eigendom en verantwoordelijkheid onder de bewoners, wat essentieel is voor de duurzaamheid van de initiatieven. Deze aanpak faciliteert ook een transparanter besluitvormingsproces, waarbij beleidsmakers directe feedback krijgen vanuit de gemeenschap, wat resulteert in meer gerichte en aanvaarde beleidsinterventies.

Daarnaast werkt Buurkracht nauw samen met gemeenten en andere overheden om specifieke wijkgerichte benaderingen te ontwikkelen. Deze samenwerkingen zijn gericht op het identificeren van 'sterke schouders' binnen gemeenschappen - bewoners die bereid zijn een leidende rol te nemen in buurtprojecten. Het identificeren en ondersteunen van deze sleutelfiguren is cruciaal voor het activeren van de gehele buurt.

Data-gedreven benadering

Voor beleidsmakers biedt Buurkracht concrete handvatten om deze processen te ondersteunen. Onze Routekaart-aanpak helpt bij het in kaart brengen van het speelveld, en biedt inzichten in de adoptiegraad en het besparingspotentieel binnen verschillende wijken. Deze data-gedreven benadering zorgt voor een strategisch en efficiënt gebruik van middelen, en verhoogt de impact van elk project.

Innovatieve benadering

Het streven naar verbeterde bewonersparticipatie en sociale veerkracht vraagt om een innovatieve benadering waarbij technologie een brug slaat tussen wens en werkelijkheid. Door samen te werken met platforms zoals Buurkracht, kunnen gemeenten en beleidsmakers niet alleen de betrokkenheid en tevredenheid van burgers verhogen, maar ook een duurzame en veerkrachtige gemeenschap bouwen.

Het is tijd om de manier waarop we participatie aanpakken te heroverwegen en te investeren in tools die dit niet alleen vereenvoudigen, maar ook effectiever maken. Buurkracht staat klaar om samen met gemeenten deze uitdaging aan te gaan en een krachtige impuls te geven aan buurtgerichte participatie.

vergaderen voor buurkracht

Meer weten?

Benieuwd wat Buurkracht voor jouw gemeente kan betekenen? Neem contact op met één van de relatiemanagers van Buurkracht om te bespreken wat de mogelijkheden zijn.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.