of 64231 LinkedIn

Gemeenten willen regels tegen gasklever

Gemeenten zijn positief over de ervaring die ze opdoen met het gasloos maken van woningen in het programma Aardgasvrije Wijken (PAW). Dat blijkt uit de voortgangsrapportage 2020 van het PAW. Maar gemeenten zijn het nu wel beu om alleen de kar te trekken. Een nieuw kabinet moet volgens de VNG met extra geld en betere wetgeving komen. Maar vooral met een eenduidig geluid.

Gemeenten zijn positief over de ervaring die ze opdoen met het gasloos maken van woningen in het programma Aardgasvrije Wijken (PAW). Dat blijkt uit de voortgangsrapportage 2020 van het PAW. Maar gemeenten zijn het nu wel beu om alleen de kar te trekken. Een nieuw kabinet moet volgens de VNG met extra geld en betere wetgeving komen. Maar vooral met een eenduidig geluid.

Ervaring

Het programma werd drie jaar geleden opgetuigd om gemeenten, marktpartijen en energiebedrijven ervaring op te laten doen met het aardgasvrij maken van wijken. Die wijkgerichte aanpak moet er volgens het Klimaatakkoord voor gaan zorgen dat alle woningen in 2050 aardgasvrij zijn. De komende negen jaar moeten er al anderhalf miljoen van het gas af. Er zijn momenteel 27 proeftuinwijken, die al van het gas af zijn, of die de komende jaren overgaan op een duurzame warmtebron.

 

Traag

De proeftuinwijk-gemeenten zijn positief over de ervaring die ze hebben opgedaan in deze wijken, maar de snelheid van verduurzaming gaat traag. Volgens de rapportage zijn pas 614 woningen van het gas gehaald, en dat is fors minder dan gedacht. Volgens de gemeentekoepel VNG moeten uit die ervaringen ook conclusies worden getrokken. Zo geven de gemeenten aan dat het moeilijk is om mensen te overtuigen van een alternatief, als die alternatieven duurder zijn. Ook hebben gemeenten nu geen wettelijke middelen tegen bewoners die hun oude gasleiding willen houden. In het ergste geval moeten voor die ‘gasklevers’ nieuwe ondergrondse infrastructuur worden aangelegd. En dat kost veel extra geld.

 

Ambitieus

Volgens de Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk, tevens voorzitter van de VNG-commissie Economie, Klimaat, Energie en Milieu, is het doel van anderhalf miljoen woningen van het gas af in 2030 ambitieus. ‘Maar ik denk wel dat het kan. Maar dan moeten alle randvoorwaarden als een Razende Roeland op orde zijn.’

 

Haast

Dat betekent volgens Van Hooijdonk dat een nieuw kabinet haast maakt met de betaalbaarheid van duurzame alternatieven en ervoor zorgt dat gemeenten meer wettelijke middelen krijgen meer regie te voeren op warmtenetten en wijken dwingend kan aanwijzen om van het gas af te gaan. Maar de gemeenten zijn het vooral beu dat ze er, tegenover hun burgers en de samenleving, vaak alleen voor staan. ‘We missen dat het rijk samen met ons die boodschap van het Klimaatakkoord vertelt. Sterker nog: elke keer als er in de Kamer mist ontstaat over kernenergie of waterstof dan merken wij in de zaaltjes of tegenwoordig Zoomsessies met onze inwoners dat mensen onzeker worden. Dus ik nodig het nieuwe kabinet uit om naast ons te gaan staan en te zorgen dat we een gelijkluidende boodschap hebben.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Peter (Tegenwerker) op
Duurzaamheid is voor de politiek nog steeds alleen een middel om stemmen te trekken. Consumptiemaximalisatie is en blijft het uitgangspunt van de politiek. Een partij als D’66 doet zich groen voor, maar het zijn allemaal veelvliegers. Een partij voor bakfietspapa’s met een baardje die als vakantie naar Costa Rica vliegen voor de natuur. En iedereen trapt er weer in en stemt toch D’66. Even een groen labeltje en het is goed. Greenwashing.
Door Gerrit op
Wat negatief om mensen gasklever te noemen. Vakantiegangers noemen we toch ook geen vliegtuig, auto of bus klevers. Bah.
Door Hendrik op
Stoppen inderdaad met die onzin, gas is superschoon in vergelijking met de alternatieven.

Nu al is de lucht hier vet van de rook van die stinkende gesubsidieerde pelletkackels bij koud weer en de warmtepompen bevriezen zonder bijverwarming massaal als de temperatuur onder de 7 graden komt
K
ijk eens verder dan "de gaswinning in Groningen stopt", Duitsland schakelt massaal over op aardgas, dat is niet voor niets.


Maar goed, hier zit natuurlijk weer een industrie achter met een ijzersterke lobby, die handel ziet in "alternatieve energie", waardoor heel Nederland vol gelegd wordt met glanzende zonnepanelen, waar voorheen mooie groene weilanden of bossen waren, want waarom zou je moeite doen om die op de daken van bestaande bebouwing te leggen?
Door Toine Goossens op
@Richard,

Lees even mee wat het kabinet zegt over aardgas. Energiecoöperaties die naast het inzetten van hybride warmtepompen aardgas blijven afnemen, maar het CO² gebruik daarvan compenseren zijn CO² neutraal.
Nieuwe en verbeterde technieken zullen beschikbaar komen om dat waar te maken.

De visie van het kabinet:
‘De rol van aardgas zal de komende dertig jaar kleiner worden, en kan ook in een CO2-vrij energiesysteem in 2050 nog een rol spelen als de CO2 wordt afgevangen. Zowel in transport (LNG) als in gebouwen en in de industrie is er voorlopig nog zo veel gas nodig dat het kabinet het wegvallen van het Groningen-veld als bron wil compenseren met aardgas uit kleine velden in eigen land en op zee. De overheid overweegt extra investeringsaftrek voor exploitanten, zodat zij gas uit kleine velden kunnen blijven winnen.’
Door Kees op
Ik begrijp nog steeds niet waarom wij van het gas af moeten. Wat is de business case die daar achter zit? Voorlopig zie ik het vooral als een vernietiging van prachtige infrastructuur en het niet meer gebruiken van een energiebron met een zeer hoog rendement. Kijken we verder dan Groningen dan is gas nog tientallen jaren ruimschoots beschikbaar.
Door Richard (milieukundige) op
Nou, de burgers hier zijn wel van de boze soort. Ongeacht wat moet het aardgas behouden blijven. Klimaatverandering doet er niet toe. En ja het effect daarop is beperkt. maar in welk land woont men onder zeeniveau? Dat is hier. Als wij niks doen doet de rest van de wereld het dus ook niet. En let wel, dat is over een paar honderd jaar het hele westen opgeven en verhuizen.
Vergeet de Groningers ook niet, gaswinning = bodemdaling. ook op zee, ook de wadden.
Oplossingen zijn niet eenvoudig maar noodzakelijk.
Door Wim Vreeswijk (Financieel adviseur) op
Zelf ben ik ook helemaal niet blij met het peperduur gasvrij maken van veel woonwijken, o.a.. vanwege het feit dat het niet alleen volstrekt onnodig is vanwege de vele andere mogelijkheden om gas te betrekken van Duitsland, Noorwegen en zelfs onze eigen Waddenzee, maar ook de zeer nabij gelegen Noordzee. Kortom, plenty veel goedkopere vervangingsmogelijkheden. De waanideeën die nu in de politiek spelen zijn alleen maar methodes om de inwoners, niet alleen hiermee angst aan te jagen, maar ook eigenaren op enorme kosten te jagen wat allemaal weer doorberekend moet worden aan huurders. Uiteindelijk armoediseert men hiermee Nederland zijn inwoners en maakt ze nog afhankelijker dan ze nu al zijn.
Door Toine Goossens op
Ja, dat klopt @p

Dat gas was en is namelijk in overvloed beschikbaar en winbaar.

Waar de energie voor warmtenetten vandaan moet komen is nog een volledig open vraag. Dat warmteaanbod is er niet.
Zelfs over 5 en over 10 jaar is het volstrekt onzeker waar al die warmte vandaan moet komen en tegen welke prijs.

Ja dan is het handig om straks iedereen te kunnen verplichten om mee te doen aan dit droomdenken van de gemeenten.

Gasklevers wordt een geuzennaam. zij verminderen zelf hun warmte en elektragebruik en kopen over 10, 20 30 jaar het beetje gas dat ze dan nog nodig hebben bij biogasboeren en waterstof producenten in.
De gasklever wil niet meer afhankelijk van de overheid zijn.
Door p op
Tja, Nederland is wel in een jaartje of 10 op het gas aangesloten...toen kon het blijkbaar wel.

Want comfort en economische groei, en blijkbaar visie en een Rijksoverheid die het stimuleerde faciliteerde...ipv gemeenten die maar een beetje moeten aanmodderen nu.

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers