Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

‘Gemeente onmachtig leegstand op te lossen’

De gemeente wordt niet als veroorzaker van de leegstand van kantoren en winkels gezien, bijvoorbeeld omdat zij te veel liet bouwen. Wel geldt zij in de ogen van een meerderheid van de Nederlanders als de aangewezen partij om voor een oplossing te zorgen. Dat blijkt uit een representatieve enquête van Team Vier in opdracht van Binnenlands Bestuur.

20 juni 2013

De gemeente wordt niet als veroorzaker van de leegstand van kantoren en winkels gezien, bijvoorbeeld omdat zij te veel liet bouwen. Wel geldt zij in de ogen van een meerderheid van de Nederlanders als de aangewezen partij om voor een oplossing te zorgen.

Burger ziet lokale overheid als reddende engel

Dat blijkt uit een representatieve enquête van Team Vier in opdracht van Binnenlands Bestuur. Deze werd vorige maand gehouden onder ruim 500 mensen. Mensen verwachten wel dat de gemeente als reddende engel optreedt, maar tegelijkertijd acht zeventig procent van de ondervraagden de lokale overheid daar eigenlijk niet toe in staat.

Ergernis over lege winkels

Drie van de vier mensen hebben de afgelopen twee jaar de leegstand van winkels en kantoren zien toenemen in de eigen gemeente. Bijna even zo velen storen zich aan deze leegstand. De helft spreekt zelfs de verwachting uit dat het de komende jaren alleen nog maar erger wordt.

Vastgoedbranche: corrupt en geheimzinnig

Uit de enquête blijkt verder dat weinigen een hoge pet op hebben van de vastgoedsector. Eén op de vijf Nederlanders associeert de vastgoedsector spontaan met fraude, bedrog en oplichting. Twee op de vijf Nederlanders krijgen negatieve associaties bij het horen van de term vastgoedsector. Slechts een kleine minderheid vindt dat de sector maatschappelijk verantwoord bezig is. Geheimzinnig, corrupt zijn naast deskundig de meest genoemde typeringen die met de vastgoedbranche in verband worden gebracht. Vrijwel niemand zou in de sector willen werken. Van de vrouwen nog niet één op de tien.

Negatief imago projectontwikkelaars

Het negatieve imago blijkt volgens Team Vier-onderzoeker Remco Frerichs vooral te worden veroorzaakt door handelaren in onroerend goed en projectontwikkelaars. ‘Makelaars en vooral taxateurs komen er nog relatief genadig vanaf: daar zijn mensen eerder positief dan negatief over’, zegt hij.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Dhr. L. Habets / secretaris
wisdom of the crowd. Uitkomst bevestigt visie van Parleys, behartiger van individuele en collectieve belangen van huurders van winkels en kantoren.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
De Overheid is niet verantwoordelijk voor de debacles met kantoorgebouwen, winkelcentra, fitnesscentra etc. Maar de (Rijks)overheid dient wel degelijk (nieuwe)ontwikkelingen met betrekking tot de behoefte aan accommodaties te signaleren en de bouw van teveel accommodatie af te remmen (bijv. via onpartijdig draagvlakonderzoek, wijziging van afschrijvingsmogelijkheden en/of het creëren van andere instrumenten).

Dat heet besturen en op dat gebied zien we erg weinig van de Overheid.

Piet / directeur
De Ned Overheden zijn als 1e de allergrootste veroorzaker van de malaise in de woningmarkt. De laatste jaren is er steeds meer wetgeving ontstaan om de macht van grondeigendom middels de Wet Voorkeurs Recht Gemeenten naar zich toe te trekken. Massaal werden gronden aangekocht ( Almere, Zeewolde Lelystad Alphen, etc, etc) waarvan Gemeenten ( megalomane Wethouders e.d.) meenden dat daar binnen 6 jr zou worden gebouwd. Daarvan schreef ik in 1998 al dat die gronden de eerstkomende 12 a 15 jr niet zouden worden bebouwd. Inmiddels ten tijde van de crisis zijn deze gronden deels ingericht als groen, of park, liggen als wildernis braak, of worden voorzovermogelijk terug verkocht aan agrariers. en worden deze gronden de eerstkomende 30 a 40 jr niet bebouwd. Iedere Gemeente vocht om zoveel mogelijk te kunnen bouwen, idem de woningbouwverenigingen, projectontwikkelaars, financiers etc. Iedereen had oogkleppen op, omdat elk jr de waarde steeg en iedereen rekende zich rijk. Financieringsregels werden giga verruimd ( zie ook debacle DSB), gebrekkig ( geen?) toezicht van de Ned bank. Geen enkele coordinatie op Provinciaal niveau. UIteraard het part bedrijfsleven heeft ook haar negatief steentje bijgedragen, maar de Overheden spanden op alle fronten de kroon. Kortom van markt onderzoek leek niemand te hebben gehoord, ofwel dit markt onderzoek werd ingegeven door allerlei politieke motieven onder het motto "ik wil ook mee doen".



Dus dat Overheden thans leegstand gaan aanpakken, zal ze niet lukken. Ze kunnen hun eigen problemen bij de grondbedrijven niet eens oplossen, laat staan de leegstand, daar zijn geen centjes voor.



Veel belangrijker nog er wordt zelfs niets gedaan aan enige stimulering/ontwikkeling van woningbouwplannen. De bouw ligt totaal plat. En op korte termijn is er nog voldoende voorraad koopwoningen. Maar de behoefte in deze tijd is nu juist een verschuiving naar huurwoningen. Immers vaste banen verminderen, onzekerheid neemt toe mensen. Dus de behoefte aan huurwoningen zal toenemen. Met behulp van pensfondsen, banken, en gemeenten door het omgooien /aanpassen van bouwprogramma's heeft het bouwen van huurwoningen weer prioriteit, opdat mensen ook over 10 jr nog kunen wonen. Sommige leegstand zal bouwkundig geschikt kunnen worden gemaakt voor huurwoningen, afhankelijk van hun aartd en ligging. Het overige deel zal geleidelijk met de groei van de bevolking worden ingevuld over een reeks van jaren ( minimaal 15 jr).



Overigens het aardige is dat deze problemen spelen niet in onze naburige landen. D.i. ook het ovedenken waard.
Niek / jurist
Natuurlijk kijkt men (vastgoedsector, bouwend nederland, horeca, mkb en VEH) naar de gemeente als de partij die de crisis in al zijn facetten zal gaan oplossen. Maar niets is minder waar. Kwestie van uitzieken en normaliseren en duurzaam voortgaan. De gemeente voert echter voor 90% rijksbeleid uit en is maar voor 10% autonoom. Na de opkoopacties van projectontwikkelaars, banken, pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen, zijn gemeenten via de WVG invloed proberen terug te pakken op de grondposities. De zeepbellen zijn doorgeprikt, gemeenten maar ook de particuliere sector moet miljoenen afboeken. Maar het geld is niet weg, dat is betaald aan de boeren en die gaan het ongetwijfeld nuttig besteden mag je hopen.
Piet / directeur
NIEK, ADVISEUR, kom je uit Rijswijk, hier Piet uit Berkel. M.vr.gr. je hebt het goed verwoord. Maar boeren zijn slimmer dan politicie. Boeren geven nooit meer uit dan ze bezitten. Bij politicie is dat andersom. En de boeren volgen het joodse spreekwoord "koop kluiten voor je duiten", en met hun spaarzaamheid en groot geduld komen zij verder dan menigeen!
Advertentie