Overslaan en naar de inhoud gaan

Tweede Kamer steunt nieuw windmolenplan Kamp

Een eerdere poging om TenneT aan te wijzen als netbeheerder op zee, strandde eind 2015 in de Eerste Kamer. Een nipte meerderheid in de…

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer staat achter het nieuwe voorstel van minister Henk Kamp (Economische Zaken) om snel windmolenparken op zee te realiseren. Netbeheerder TenneT moet ervoor zorgen dat de stroom die de windmolens op zee opwekken, aan land kan komen.

Aparte onderneming
Een eerdere poging om TenneT aan te wijzen als netbeheerder op zee, strandde eind 2015 in de Eerste Kamer. Een nipte meerderheid in de Senaat stemde toen tegen omdat Kamp weigerde een motie uit te voeren om de splitsing van energiebedrijven ongedaan te maken. De minister houdt echter vast aan de sinds 2008 geldende bepaling. Daardoor moeten energiebedrijven hun netwerkbedrijf in een aparte onderneming onderbrengen zodat dat niet wordt meegesleurd in commerciële risico's van de productie- en leveringsbedrijven.

Energieakkoord
Kamp wil de nieuwe wet per 1 april laten ingaan, zei hij donderdag in debat met de Kamer. Hij wil vaart maken met de komst van grote windmolenparken voor de kust omdat anders de afspraken uit het energieakkoord niet worden gehaald. In het energieakkoord maakten werkgevers, vakbeweging, natuur- en milieuorganisaties en de overheid in 2013 afspraken over duurzame energie en energiebesparing. Een van de afspraken is dat in 2020 14 procent van alle energie duurzaam moet worden opgewekt. In 2023 moet dat zijn opgelopen tot 16 procent.

Vijf grote parken
In 2014 wees het kabinet drie gebieden aan voor de kust van Zeeland, Zuid- en Noord-Holland waar de komende jaren vijf grote windparken kunnen worden ontwikkeld. De in totaal 3500 megawatt aan windenergie die dit oplevert, is voldoende om 5 miljoen huishoudens van stroom te voorzien. (ANP)

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

henk

Nu die molens daar komen weten we in elk geval zeker dat er geen woningen op het starnd komen. Zo heeft elk nadeel zijn voordeel

Op 19 februari 2016, 15:01
Koos

Wat een gruwelijke verspilling van gemeenschapsgeld. De enigen die hier beter van worden zijn de grote graaiers die achter de energiereuzen zitten.
Windmolens vervuilen meer dan ze opleveren, hun werkelijk rendement is aanzienlijk lager dan voorgesteld wordt, de onderhoudskosten van een windpark op zee zijn gigantisch, windmolens wekken enorm onregelmatig stroom op; nog meer 'traditionele' energiecentrales nodig.
Waarom niet al deze miljarden investeren in thoriumcentrales? Waarom de focus op Co2? De afgelopen 20 jaar is het gehalte in de atmosfeer bijna verdubbeld en de mondiale temperatuur niet gestegen, zeker niet in het tempo van de Co2-toename. Dat verband is dus duidelijk niet aanwezig, wel het verband dat planten beter groeien (oogsten beter zijn) als er meer Co2 in de atmosfeer zit........

Op 22 februari 2016, 10:10

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in