Overslaan en naar de inhoud gaan

Nijmegen: aanbesteden op plezier

De projectleider openbare ruimte bedacht een betere methode: gelijkwaardig samenwerken.

Nijmegen was helemaal klaar met aanbestedingen die uitmonden in discussie met de aannemer, meerkosten voor de stad en onvrede over kwaliteit. De projectleider openbare ruimte bedacht een betere methode: gelijkwaardig samenwerken.

Een complexe stadsvernieuwing aanbesteden voor de laagste prijs? Robert Tannemaat, projectleider openbare ruimte in Nijmegen begint er niet meer aan. De gemeente kan in het bestek nooit alle werkzaamheden en obstakels voorzien. Of het werk goed uitvoerbaar is, wordt vaak pas duidelijk als het contract eenmaal gesloten is. ‘Niet zelden ben je gedurende de uitvoering nog aan het ontwerpen. Geheid voer je een hoop discussie over het contract en over geld. Het zorgt voor vertraging en frustraties.’


Bij eenvoudige projecten is er niks mis met de traditionele vorm van aanbesteden: met een fietspad in het buitengebied kan weinig mis gaan. Maar bij ingewikkelde projecten leidt het meestal tot aanmodderen, stelt Tannemaat.


Meedenken en expertise

Hij zocht dan ook naar een ander model, toen in 2012 een lastig project in de wijk Willemskwartier op zijn bureau lag: renovatie van vooroorlogse corporatiewoningen, gecombineerd met het vervangen van de riolering en herinrichting van de openbare ruimte. ‘Zo'n complex project heeft veel variabelen die van invloed zijn op de uitkomst: je hebt te maken met de planning van de woningcorporatie, we wilden bewonersparticipatie een plek geven, het is een langlopend project, dus er moet een goede financiële planning zijn en we wilden materialen hergebruiken. We hadden behoefte aan een flexibel contract, aan een aannemer die meedenkt en expertise inbrengt aan de voorkant van het project.’

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Samen met een inkoopcollega ontwikkelde Tannemaat een aanbestedingsmodel dat uitgaat van samenwerking, gelijkwaardigheid en vertrouwen tussen gemeente en aannemer. Waarbij niet alleen een goed eindresultaat het doel is, maar ook een goed werkproces, met minder discussie en meer werkplezier. Nijmegen is enthousiast, Almere heeft zojuist het meerjarig onderhoud in haar oudste wijk op deze wijze aanbesteed en ook andere gemeenten tonen belangstelling, want het werkt ontzettend goed, zegt Tannemaat.

Lees deze week in het magazine het inspirerende verhaal van Nijmegen over Best Value Totaal: Minder begeleiding, meer werkplezier en niet duurder.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hype No

Dus deze - uitstekende - aanpak was al sinds 2012 in ontwikkeling, en in 2014 is de gemeente op alle genoemde knelpunten flink de mist ingegaan bij de nieuwe bestrating van Plein '44 (meerkosten € 400.000)? Zegt iets over communicatie en samenwerking binnen een gemeente..

Op 12 februari 2016, 09:11
Rob

"Nijmegen was helemaal klaar met aanbestedingen die uitmonden in (...) meerkosten voor de stad (...)."
En vervolgens:
"Nijmegen had voor het project Willemskwartier 1,3 miljoen euro budget aan bouwkosten. (...) Toch is Nijmegen uiteindelijk duurder uitgekomen met het Willemskwartier, op circa 1,8 miljoen euro."
En vervolgens:
"Nijmegen is enthousiast."
Bijzondere gemeente.

Op 26 februari 2016, 15:11

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in