Overslaan en naar de inhoud gaan

Gelderland inventariseert gebruik staalslakken

Gelderland brengt in kaart bij welke bouwprojecten in de provincie restproducten zoals staalslakken zijn gebruikt.

Staalslakken
Staalslakken

Gelderland brengt in kaart bij welke bouwprojecten in de provincie restproducten zoals staalslakken zijn gebruikt. Staalslakken zijn een steenachtig bijproduct van de staalproductie en worden als opvulling gebruikt in allerlei projecten, maar kunnen volgens het RIVM ook milieuschade opleveren. De provincie onderzoekt ook opnieuw wat de milieugevolgen zijn van staalslakken die gebruikt worden bij de aanleg van provinciale wegen.

Onrust

Het gebruik van de slakken zorgt op meerdere plekken voor onrust. In Gelderland is dat het onder meer het geval in het dorp Eerbeek, waar miljoenen kilo's staalslakken zijn gebruikt om een voormalige stortplaats af te dekken. Regenwater sijpelt al jaren door de staalslakken heen, waardoor het grondwater vervuild is geraakt met metalen. Omwonenden klagen over gezondheidsklachten en deden aangifte.

Milieuverontreiniging

Het OM wil dat de vervuiling sneller gestopt wordt, maar de rechter ging daar onlangs niet in mee. Ook bij een golfbaan in Spijk zijn op grote schaal staalslakken gebruikt en is sprake van milieuverontreiniging.

Inventarisatie

De inventarisatie van de provincie moet overheden, bedrijven en betrokken organisaties inzicht geven in de locaties van mogelijk schadelijke stoffen. Ook wordt aan de hand van de uitkomsten gekeken of bovenop landelijke regels aanvullende maatregelen nodig zijn. ‘De zorgen hierover zijn een onderwerp van maatschappelijk belang’, schrijft gedeputeerde Ans Mol (BBB) in een Statenbrief. Het onderzoek start dit voorjaar en duurt zeker een jaar. Mol stelt dat het een omvangrijke klus is, omdat er nog geen meld- of registratieplicht is voor het gebruik van restproducten zoals staalslakken.

Aanleg van wegen

De provincie zegt zelf op beperkte schaal staalslakken te gebruiken voor de aanleg van wegen. Voor de verharding wordt onder de asfaltlaag een mengsel gebruikt met ongeveer 12 procent staalslakken. Dat vervangt cement, zegt gedeputeerde Mol, dat een veel hogere CO2-uitstoot heeft. Volgens de provincie is de kans dat schadelijke stoffen in de bodem terechtkomen gering. ‘Wij willen een bevestiging van dit uitgangspunt over het uitspoelen van stoffen en zullen onderzoek uitvoeren naar de kwaliteit van bodem en grondwater nabij enkele wegen waar dit mengsel is toegepast.’

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in