Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Leden energiecoöperaties moeten belasting betalen

Deeelnemers in een energiecoöperatie moeten energiebelasting betalen over hun stroomgebruik. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald

14 augustus 2013

Lokale en landelijke energie coöperaties zijn zelfstandige leveranciers van energie.  Ze verkopen stroom aan hun leden en deze  moeten om die reden gewoon energiebelasting betalen.

 Proefproces
Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald in een proefproces, aangespannen door de belastingdienst tegen de coöperatieve leverancier Anode. Deze koopt stroom van coöperatie Windvogel, om deze door te leveren aan de leden van de coöperatie. Nederland kent steeds meer energie coöperaties, die vaak kleinschalig en lokaal zijn georganiseerd. Vaak nemen gemeenten ook deel in deze coöperaties.'Mede eigenaar koopt eigen stroom

Volgens de Windvogel en Anode zouden de eindgebruikers geen energiebelasting hoeven te betalen, omdat ze (mede) eigenaar zijn van de producent en dus eigenlijk stroom van zichzelf kopen. Om hier duidelijkheid in te krijgen maakten zij bezwaar bij de belastingdienst en lokten vervolgens een proefproces uit.

Producent is rechtspersoon

Centrale vraag aan de rechtbank was om de juridische positie van de consument die via het openbare net stroom afneemt van een windmolen waar hij via de coöperatie deels zelf eigenaar van is. Volgens de rechtbank is de producent en de leverancier echter een eigen onafhankelijke rechtspersoon, die energie levert aan klanten. Daarover moet dus –met terugwerkende kracht- energiebelasting worden betaald.

Afdracht gereserveerd

Windvogel en Anode gaan in hoger beroep tegen de uitspraak. Ze komen niet in de financiële problemen door de uitspraak omdat het geld voor de afdracht al in een apart potje was gestopt.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inge Verhoef
We gaan door!

De rechtszaak is niet gewonnen maar de strijd om zonder tussenkomst van de Belastingdienst eigen stroom op te wekken is allerminst gestreden. “Sterker nog: de uitspraak geeft steun dat we op de juiste weg zitten.” zegt voorzitter Siward Zomer. ¨De Windvogel gaat door met de strijd om de eigen energievoorziening van burgers onbelast te maken. We praten nu met elkaar over de te volgen strategie en de mogelijke kosten van vervolgstappen. Om deze reden heeft de Windvogel nog niet inhoudelijk kunnen reageren op de rechtszaak. Dit zal gebeuren als er een besluit is genomen of de Windvogel samen met Anode in hoger beroep gaat dan wel een nieuwe pilot gaat inrichten. “In ieder geval blijven we ons richten op de voordelen van eigen opwekking.”
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Inge Verhoef
Lees meer op: http://www.windvogel.nl/2013/08/14/uitspraak-rec …

Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
D. van Arum / hoofd financien
Succes met je actie Inge.Wij zijn de mogelijkheden aan het onderzoeken om dit voor VvE's rendabel te maken.Overleg kan nooit kwaad lijkt mij.d.arum@upcmail.nl.Met vriendelijke groet,dirk van Arum

Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie