ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Kwartaalbericht Grondexploitaties

Geen einde in zicht voor de krapte op de woningmarkt.

08 maart 2022
Infographic 4e kwartaal 2021

Ook in het vierde kwartaal kwam er nog geen einde in zicht voor de krapte op de woningmarkt. In dit kwartaal zijn de woningprijzen dan ook weer sterk gestegen. De gemiddelde bestaande woning is 4,29% duurder dan in het voorgaande kwartaal, en 19,67% duurder in vergelijking met vorig jaar. Het aanbod is nog steeds erg laag, de krapte-indicator van het NVM is nog verder gedaald naar 1,3.

De woningbouwkosten zijn minder hard gestegen dan in eerdere kwartalen. Het afgelopen kwartaal betrof deze stijging 0,38%. De schaarste naar bouwmateriaal heeft in 2021gezorgd voor sterke prijsstijgingen, maar dit kwartaal lijkt een stabilisatie te ontstaan. Het blijft nog maar de vraag of die stabilisatie zich voortzet in 2022.

De stijging van de woningprijzen is sterker dan de stijging van de directe woningbouwkosten. Dit betekent dat de theoretische waarde van woningbouwgrond toeneemt. Dit kwartaal betreft de stijging 6,99%. De werkelijke prijzen van bouwkavels zijn zelfs met 7,17% gestegen, aldus het kadaster.

De commerciële vastgoedmarkt laat ten opzichte van het vorige kwartaal over het algemeen een stabiele trend zien. Hoewel het door de coronapandemie al een tijd onzeker is wat de toekomst van het kantoorvastgoed zal zijn, was de leegstand in het vierde kwartaal bijna op de laagste stand sinds 2002. De vraag naar logistiek vastgoed is nog steeds zeer hoog terwijl die naar winkelvastgoed laag blijft.

Download hier het kwartaalbericht.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.