De elf gemeenten kunnen met de ontvangen 2 miljoen euro subsidie hun winkelgebied of een winkelstraat te verbeteren. Ze kunnen het geld investeren in panden en de openbare ruimte en daarmee het gebied aantrekkelijker maken voor bewoners en bezoekers. In meerdere gemeenten is vaak in het centrum sprake van toenemende leegstand van winkels waardoor het gebied zijn uitstraling verliest en kan verloederen.
Elf gemeenten kunnen centrum impuls geven
Elf gemeenten die hun centrum willen revitaliseren, krijgen elk 2 miljoen uit het programma Impulsaanpak Winkelgebieden.

Vijf afgewezen
Het geld komt van het ministerie van Economische Zaken, dat voor deze regeling in totaal 100 miljoen euro zal verdelen in vier rondes. De gemeenten die nu geld krijgen zijn Alkmaar, Bunschoten, Den Helder, Hardenberg, Heerlen, Hengelo, Het Hogeland, Hilversum, Oldambt, Roosendaal en Sittard-Geleen. Van vijf gemeenten werd de aanvraag afgewezen, omdat die niet voldeed aan de voorwaarden. Ze kunnen wel meedoen in een volgende ronde.
Omgebouwd
Met het geld kunnen 76 verloederde of leegstaande winkelpanden en vier kantoorpanden worden omgebouwd tot woningen en veertien maatschappelijke voorzieningen zoals een bibliotheek, laat minister Micky Adriaansens weten. 'Winkelstraten zijn belangrijk en veel gemeenten willen hun winkelgebieden verbeteren, dat laat dit resultaat wel zien. De detailhandel in de winkelgebieden staat door online shopping voortdurend onder druk. Lege panden en de verloedering van winkelgebieden zorgen voor een minder leefbare en onaantrekkelijke binnenstad', aldus de bewindsvrouw. (ANP)
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Fysieke winkels ondervinden oneerlijke concurrentie van webwinkels en postbezorgers. Voor zowel webwinkels als postbezorgers geldt: er zijn geen sector CAO’s en er wordt ten onrechte veel gewerkt met zzp’ers. De meeste arbeidskrachten komen uit andere delen van de wereld en dan met name uit midden-en oost Europa. De verhalen over uitbuiting zijn algemeen bekend. Fysieke winkels zijn wel gebonden aan sector CAO’s en de afperspraktijken vinden daar minder plaats. De milieubelasting van webwinkels niet beprijsd. Kleding die wordt geretourneerd, wordt vernietigd. Kilometers met dieselbusjes zijn niet beprijsd. Kortom, online een pakje bestellen zou veel- en veel duurder moeten zijn. Dus wat doet onze regering bij een gebrek aan level playing field? Weinig. Wel zal vanaf 2025 de belastingdienst strenger controleren op zzp constructies die feitelijk dienstverbanden zijn. Dat zal iets schelen. Een CAO voor webwinkels zal er niet snel komen. Het geïmporteerde personeel van webwinkels bouwt geen pensioen op en zal een last worden voor onze verzorgingsstaat. AOW is te beperkt opgebouwd. Private lasten, publieke lusten. De regering kan zich beter richten op op het vraagstuk van afwenteling van lasten c.q. restproducten van het online winkelen op de verzorgingsstaat en het milieu. Dat zal ten gunste komen van fysieke winkels, waardoor dit soort subsidies minder noodzakelijk worden.