Vorig jaar sloot de VNG met hen het Verpakkingenakkoord, waarover de gemeenten in grote meerderheid positief waren. De afspraken zijn echter niet volledig, bleek bij de ledenraadpleging over de uitvoeringsprotocollen: de leden kunnen er niet mee instemmen voordat de zogenoemde nascheiding is geregeld, het scheiden van afval na de inzameling.
Gemeenten willen vergoeding voor nascheiden kunststof
Gemeenten willen zelf kunnen kiezen hoe ze kunststof scheiden uit het afval: voor of na de inzameling van huisvuil. Er moeten vergoedingen…
Uitgesloten
Nascheiding komt niet voor een vergoeding uit het afvalfonds in aanmerking, bronscheiding - waarbij het kunststof afval al bij de inzameling wordt gescheiden- wèl. Hiermee wordt indirect de keuze voor nascheiding van kunststof uitgesloten volgens de gemeenten.
Goed afval
Er is aanvankelijk gefocust op bronscheiding, legt VNG-woordvoerder Arjen Konijnenberg uit, omdat die methode technisch beter werkt. ‘Maar de ontwikkelingen zijn doorgegaan en inmiddels blijkt dat ook nascheiding kwalitatief goed afval oplevert. De methode wordt nog weinig gebruikt, maar gemeenten willen die mogelijkheid wel openhouden.’
Hergebruik
Vanaf januari volgend jaar zijn gemeenten verplicht kunststofafval te scheiden. Het is aan de gemeenten zelf om te bepalen welke systeemkeuze zij maken, vindt de VNG. Ook voor nascheiding van kunststof moeten gemeenten een vergoeding uit het afvalfonds kunnen ontvangen. Voorwaarde is wel dat de ingezamelde materialen via nascheiding ook voldoen aan de criteria van hergebruik, net als bij bronscheiding.
Motie
De Tweede Kamer heeft voor haar reces een motie aangenomen waarin zij het kabinet ook vraagt om het onderscheid tussen voor- en nascheiding van kunststof te laten vallen.
Lees ook:
De kunst van het inzamelen (04/07/2008)
Plastic afval verhit de gemoederen (27/06/2008)