Het Planbureau voor de Leefomgeving publiceerde woensdag een onderzoek naar doorstroming op de woningmarkt. Volgens het planbureau hapert in delen van het land de doorstroom van huur- naar koopwoningen, doordat woningprijzen door schaarste daar te hoog zijn. Het grote prijsverschil tussen huur- en koopwoningen maakt het huurders moeilijk om over te stappen. Dit is onder meer het geval in het noordelijke deel van de Randstad.
GroenLinks: dwing corporaties tot verkoop huizen
Minister Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie moet woningcorporaties dwingen een deel van hun woningvoorraad te verkopen aan huurders.…
Doorstroming
Eerder deze week maakte marktonderzoeker USP Marketing Consultancy bekend dat 22 procent van de huurders zijn woning zou willen kopen, als daartoe kans bestond. Als woningcorporaties hierop inspelen, dan zou de doorstroming flink verbeteren. De prijs van een huurwoning ligt gemiddeld op 148 duizend euro, zo’n zestig procent lager dan die van bestaande koopwoningen.
Verkoopdoelen
Volgens GroenLinks verkopen corporaties maar ‘mondjesmaat’ huurwoningen (gemiddeld 5.750 woningen per jaar, zo blijkt uit cijfers van Vereniging Eigen Huis). De partij wil daarom dat de minister verkoopdoelen afspreekt met de corporaties en een kooprecht creëert voor zittende huurders. Om de problemen in de Noordvleugel van de Randstad aan te pakken zou Vogelaar aparte afspraken moet maken.
Lease-constructie
Aedes, de koepel van woningcorporaties ziet weinig in de plannen van GroenLinks. Corporaties bieden al mogelijkheden tot kopen en bedenken ook allerlei tussenvormen, zoals lease-constructies en terugkoopgaranties. ‘En veel huurders zijn gewoon niet in staat om het gat in prijs te overbruggen’, zegt een woordvoerder. Hij wijst er tevens op dat uit het onderzoek van USP blijkt dat ‘78 procent niet geïnteresseerd is in kopen’.
Pakket maatregelen
Om de doorstroming te verbeteren zou het kabinet een heel pakket maatregelen moeten bestuderen en bijvoorbeeld ook de hypotheekrenteaftrek moeten beperken of afschaffen, denkt de woordvoerder. ‘Maar daar wil het kabinet niet over praten met ons. Zolang dat niet gebeurt, blijft de woningmarkt op slot.’
Lees ook:
Sociale samenhang van onderop 27/06/2008