Als de Tweede Kamer de Waterschapswet niet wil behandelen nu het kabinet is gevallen, kunnen de waterschappen niet meer functioneren. Ook is het dan praktisch niet haalbaar om op tijd verkiezingen te organiseren voor de waterschappen.
Waterschappen dreigen onbestuurbaar te worden
Joop Atsma: Als wetsvoorstel Waterschap niet behandeld wordt, moeten besturen in januari aftreden en mogen ambtenaren hun werk niet meer…
Werken mag niet meer
Daarvoor waarschuwt staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur en Milieu) in een brief aan de Kamer. In het wetsvoorstel staat dat de waterschapsbesturen voortaan niet meer door de burgers gekozen zullen worden, maar door gemeenteraadsleden. Als de Kamer de wet in de koelkast zet, blijven de oude regels gelden. Die stellen dat er in november verkiezingen moeten worden gehouden. Ook moeten de besturen in januari aftreden en mogen ambtenaren bij de waterschappen vanaf die datum hun werk niet meer doen.
Uitstel
Atsma stelt in zijn brief dat er twee opties zijn. De eerste is het wetsvoorstel gewoon behandelen, wat zijn voorkeur heeft. Het kan dan met spoed door de Tweede en Eerste Kamer worden geleid, waardoor de verkiezingen worden uitgesteld en de zittingsduur van de besturen wordt verlengd. De tweede mogelijkheid is het wetsvoorstel aanpassen en dan behandelen. Atsma schrapt dan het deel over indirecte verkiezingen en zorgt voor een half jaar uitstel, zodat de waterschappen zich alsnog klaar kunnen maken voor de stembusgang.
Afschaffen
De staatssecretaris is al langer bezorgd over het voortbestaan van de waterschappen. Er gaan geluiden op om de waterschappen af te schaffen en de taken onder te brengen bij de provincies. Atsma is daar geen voorstander van. Hij riep eerder al mensen uit de sector op om in Den Haag te gaan lobbyen om meer steun te verwerven onder politici voor de waterschappen. De waterschappen zorgen voor schoon en voldoende water in Nederland. Daarnaast onderhouden ze dijken en duingebieden om het land te beschermen tegen overstromingen.
Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Water Natuurlijk en de Algemene Waterschapspartij benadrukken in een brief aan De Tweede Kamer dat het zonde zou zijn om nu via een noodwetje voor noodoplossingen te kiezen. Atsma koerst nu op een herhaling van de mislukte briefverkiezingen van 2008. Hij dreigt daarmee dezelfde fout te maken als zijn voorganger. De Waterschappen pleiten voor een combinatie van de waterschapsverkiezingen met de stembusverkiezingen voor de gemeenteraden in 2014.
Water Natuurlijk vraagt de Tweede Kamer nu om niet in te stemmen met een noodwetje coor 3 maanden uitstel maar het oorspronkelijke plan van Atsma voor indirecte verkiezingen te amenderen en directe stembusverkiezingen mogelijk te maken.
Waterschappen zijn de enige overheidsorganen die altijd naar behoren functioneren , zonder dat er veel kritiek op is en met veel vakkennis.
Bovendien de oudste Nederlandse vorm van democratie.
Opheffen of onderbrengen bij rijk of provincie zou erg dom zijn , bovendien hebben de waterschappen een logische waterstaatkundige begrenzing.
Getrapte verkiezingen zijn ook zeer verwerpelijk , dat wordt dan weer elkaar de bal toeschuiven tussen zittende politici.
De laatste decennia is wel zeer duidelijk geworden dat organisatorische oplossingen waarbij de afstand tussen uitvoerende instantie en belanghebbende burger of bedrijf groter is gemaakt, hele slechte oplossingen zijn. Voorbeelden vindt je bij de zorg, het onderwijs, de woningcorporaties. Met andere woorden, indirecte verkiezingen zullen een averechts effect hebben op de doelmatigheid en de effectiviteit van de waterschapszorg, en de betrokkenheid van de bevolking bij het goed omgaan met water verliezen. Een groot deel van de bevolking zul je in deze tijd nooit bereiken met schriftelijke verkiezingen, de directe belanghebbenden uiteraard wel. De tussen categorie zul je alleen met een echte stembusgang in beweging krijgen. Dus als de opkomst groter moet worden: directe verkiezingen gecombineerd met gemeenteraadsverkiezingen.