Overslaan en naar de inhoud gaan

PBL: verduurzamen eigen woning niet rendabel

Het verduurzamen van woningen is zonder extra subsidies niet rendabel voor huizenbezitters. Dat stelt Planbureau voor de Leefomgeving (PBL)…

Het verduurzamen van woningen is zonder extra subsidies niet rendabel voor huizenbezitters. Dat stelt Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een nieuw rapport.

Woonlasten
Het verduurzamen van woningen vergt van de meeste huishoudens een te grote investering, stelt het PBL. Er gaan vaak jaren overheen voordat de besparingen die groene maatregelen als een warmtepomp, zonnepanelen en het afsluiten van gas opleveren zich uitbetalen. Daardoor is het meestal niet mogelijk duurzame maatregelen te nemen zonder dat de woonlasten omhoog gaan.


Langer dan 30 jaar
Een huishouden dat zijn energielabel bijvoorbeeld wil opkrikken van D naar energieneutraal is daar gemiddeld 35.000 voor kwijt, berekende het PBL. Dat levert maandelijks een besparing van 50 euro op aan woonlasten, maar het duurt langer dan dertig jaar voordat de hele investering is terugverdiend.

 

Doelen

Als er geen aanvullend beleid komt, zal de bijdrage die woningbezitters leveren aan het behalen van de doelen in het klimaatakkoord flink lager zijn dan die waar de overheid nu rekening mee houdt, stelt het PBL. In het Klimaatakkoord staat dat alle woningen in Nederland in 2050 energieneutraal moeten zijn. (ANP)

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

wjb

Merkwaardig is het dat pas nu blijkt dat de kosten van het verduurzamen van een woning tot energieneutraal voor een gemiddelde bewoner niet is op te hoesten. Althans, deze gemiddelde bewoner zal daartoe niet bereid zijn. Hiervoor is (was) toch geen hogere wiskunde nodig? Tenzij er technologische wonderen gebeuren, de overheid grootschalig gaat investeren en wij als consumenten eindelijk duurzaam gaan leven, valt te voorzien dat de mens nog in deze eeuw de klimaatcrisis niet gaat overleven. Alle tekenen wijzen er helaas op!

Op 24 augustus 2020, 11:37
roland

Ook dit onderzoek negeert het (grote) verschil tussen zuinige en onzuinige bewoners. Juist voor zuinige bewoners is "van het gas af" en verplichte isolatie een zware belasting voor hun woonlasten. Onzuinige bewoners kunnen met subsidies wel woonlasten verlaging bekomen, beloning van onzuinig gedrag dus!

Bij energieneutraal rekent het onderzoek voor een tussenwoning met 26 zonnepanelen. Een wel erg onwaarschijnlijke aanname.

Op 24 augustus 2020, 15:41
Hans

Mooi zo, het begin van realisme. Ik vond het al meer op zending lijken dan op doordacht beleid, zoals in Duitsland waar iedereen massaal erdgas bekommt.

Op 24 augustus 2020, 16:08
Roel Kwant

Met enige verbazing zie ik steeds weer dit soort onderzoeken.
Als we een nieuwe auto kopen accepteren we een enorme afschrijving
De inrichting van een huis met alleen al een nieuwe keuken van ver boven 10.000 euro vinden we normaal.
Niemand maakt zich druk over terugverdientijd van deze investeringen.
Ik kan u verzekeren. Die is nul.
Investeren in energieneutraal wonen vraagt keuzes.
Waarom moeten we die dan wel terugverdienen?
Ons huis. Bouwjaar 1963. Goed nageisoleerd. Wordt verwarmd met een warmtepomp. ( met conventionele radiatoren).
De energiekosten worden gedekt door de zonnepanelen.
Krijg dus geen geld terug van de panelen Maar heb genoeg energie om te kunnen verwarmen. Overigens wel dank zij de salderingsregeling,.
Het klopt. De investeringen zijn fors.
Maar met een tweedehands auto komen ook wij van A naar B .
Kijk er eens anders naar.
Niet meer dan anders is een goed streven.

Op 24 augustus 2020, 18:15
2C

Dit mag toch niet verbazingwekkend zijn? Iedereen met een beetje verstand wist dit. Het is mosterd na de maaltijd, bijna twee jaar na het klimaatakkoord, waarover is gepolderd door belangengroepen, NGO's, de industrie, enz. over het hoofd heen van de burger, die als belastingbetaler en consument wel voor de kosten zal opdraaien van het akkoord. De politiek krijgt nu de deksel op de neus van het 'eigen' PBL.

Op 24 augustus 2020, 18:42
Petra

@2C:
Hopelijk zal dit 'Den Haag' leren om eerst beter onderzoek te doen naar de impact alvorens er een regeling/wet door te drukken om altijd het beste jongetje van de klas zijn. Ook in het geval van het klimaatakkoord waren er vooraf genoeg 'andere' geluiden die alle redenen gaven tot verder onderzoek.
Ik heb er een hard hoofd in, wij moeten en zullen allemaal arm worden lijkt het wel.

Op 25 augustus 2020, 10:09
H. Wiersma

Het gebruik van zonnepanelen blijkt een ordinair verdienmodel te zijn. Als je naar de milieueffecten op langere termijn van deze panelen met floatglas, cadmium en lood kijkt zou de productie op dit moment snel moeten worden gestaakt.

Op 25 augustus 2020, 17:12
JR

Als zonder subsidie verduurzaming niet rendabel is en je je realiseert dat je die subsidie als Nederlandse bevolking uiteindelijk toch zelf betaalt via de belasting dan ontkom je dus ook niet aan de conclusie dat verduurzaming gewoon niet rendabel is.

Op 12 april 2021, 17:24
Ab

Gelukkig zijn de zonnepanelen lekker goedkoop. Worden in China gemaakt door Oeigoeren en in Nederland door Polen tegen een hongerloon op je dak geplaatst, als je ze via de keurige vereniging Eigen Huis bestelt. Gelukkig hebben we fantastische internationaal georiënteerde politieke partijen zoals D’66 die nog meer Polen naar Nederland willen halen en helemaal voor duurzaamheid zijn. Voor internationale handel, voor EU immigratie! Iedereen zzp!

Op 12 april 2021, 18:43

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in