Overslaan en naar de inhoud gaan

Vondst legionella bij sportclubs baart zorgen

Verbaasd en bezorgd, zo reageert de Venlose PvdA-fractie op de te hoge concentratie legionellabacteriën die in de waterleidingen van de…

Verbaasd en bezorgd, zo reageert de Venlose PvdA-fractie op de te hoge concentratie legionellabacteriën die in de waterleidingen van de douches bij verschillende Venlose sportclubs is gevonden. De partij vraagt zich af of de maatregelen voor legionellapreventie wel zijn nageleefd en in hoeverre de gemeente Venlo hiervoor verantwoordelijk is.

Vier weken niet douchen
De leidingen van de sportclubs moeten nu eerst extra doorgespoeld worden. Daarna worden er opnieuw metingen gedaan. Die procedure kan in totaal vier weken duren. Tot die tijd mag er niet gedoucht worden. Dat meldt omroep 1Limburg. Hoe komt het dat aan het begin van het nieuwe seizoen pas bekend wordt dat er legionellabesmettingen zijn?', schrijft PvdA-fractievoorzitter Hay Janssen, tevens commissielid van SV Blerick, een van de getroffen sportclubs.

Meerdere sportclubs getroffen
Mensen worden vaak niet ziek als ze de bacterie inademen, maar een kleine groep krijgt griepachtige klachten en soms kan de bacterie leiden tot de veteranenziekte, een ernstige longontsteking, waaraan mensen kunnen overlijden. Janssen wil van het Venlose college weten of de waterinstallaties aan de wettelijke eisen voldoen. Daarnaast vraagt hij of alle sportaccommodaties onder de loep zijn genomen. De bacterie is niet alleen gevonden bij SV Blerick, maar ook bij twee andere sportclubs. Volgens SV Blerick zijn nog acht sportclubs getroffen door het bacterie. 

Vragen over naleven preventiemaatregelen
De PvdA-fractie wil onder meer weten bij wie het beheer ligt van de waterinstallaties op de gemeentelijke sportaccommodaties. ‘Als dat bij de gemeente ligt, zijn dan de eisen en normen voor leidingwater opgevolgd en de maatregelen voor legionellapreventie nageleefd?', schrijft Janssen. In april werd bekend dat veel gemeenten de controles en onderhoud van leidingwatersystemen in gemeentelijk vastgoed tijdelijk stillegden vanwege de coronacrisis. Adviseurs en onderhoudsbedrijven maakten zich toen zorgen over de opkomst van legionella door het maandenlang stilliggen van watersystemen. Destijds waarschuwde Envaqua, brancheorganisatie van watertechnologiebedrijven, ook dat bij uitstel van regelmatige controles en het stoppen van doorspoelen van leidingen de kans op legionella-ontwikkeling reëel is.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in