Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Het wapen tegen duur gas: de energiecoach

Nu de gasprijs de pan uitrijst, stijgt de behoefte aan energiecoaches. Het zijn door gemeenten gezochte vrijwilligers die met wijkbewoners het gesprek aangaan over radiatorfolie en slimme meters. Maar wordt er door wijkbewoners ook naar hen geluisterd?

15 oktober 2021
radiatorfolie.jpg

Nu de gasprijs de pan uitrijst, stijgt de behoefte aan energiecoaches. Het zijn door gemeenten gezochte vrijwilligers die met wijkbewoners het gesprek aangaan over radiatorfolie en slimme meters. Maar wordt er door wijkbewoners ook naar hen geluisterd?

Energiearmoede

Dit voorjaar is de gemeente Rotterdam een actie gestart om honderd vrijwillige energiecoaches te werven. Aanleiding is het  ‘ambitieuze klimaatbeleid’, aldus wethouder Arno Bonte (energietransitie, GroenLinks), dat als doel heeft de uitstoot van CO2-uitstoot in de periode 2019-2030 te halveren. Daarbij hoort ook verminderen van energiearmoede. Energiecoaches kunnen twee vliegen in één klap slaan. Bonte: ‘Bij mensen die in slecht geïsoleerde woningen wonen wordt veel energie verspild, maar het is ook een flinke belasting op de portemonnee.’

Bredere aanpak
Energie­armoede speelt echter vooral in huurhuizen. Structurele maatregelen zoals isolatie liggen daar niet in handen van de bewoners, maar van de eigenaren. ‘Dat klopt’, zegt Bonte. ‘Daarom hebben we een bredere aanpak met afspraken met woningcorporaties.’ Van een stormloop op het aanbod om vrijwillig energiecoach te worden, is vooralsnog geen sprake. Bovenop de 29 energiecoaches die er al waren in Rotterdam, hebben zich in een half jaar tijd 28 energiecoaches gemeld. Toch is de wethouder ervan overtuigd dat de teller eind december op honderd staat.


Energieloket

Rotterdam is niet de enige gemeente die met energiecoaches aan de gang is. ‘In het Klimaatakkoord is afgesproken dat iedere gemeente een energieloket heeft met een vraagbaak en een telefonische helpdesk om mensen te helpen met hun vragen over het verduurzamen van hun huis’, vertelt Puk van Meegeren van MilieuCentraal. Het organiseren van energiecoaches is een logische vervolgstap daarop. Hoeveel er in Nederland rondlopen, weet Van Meegeren niet. ‘Ik heb een keer een schatting gehoord van 500 tot 1.500 vrijwillige energiecoaches.’

Gepensioneerde mannen
In veel gevallen zijn dat hoogopgeleide, gepensioneerde mannen, blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van MilieuCentraal. ‘Vaak met een technische achtergrond’, licht Van Meegeren toe. ‘Vaak hebben ze zelf wat gedaan aan hun eigen woning en die kennis en ervaring willen ze overdragen aan anderen.’ Vermoedelijk zijn relatief veel coaches woningeigenaar. Sommige gemeenten menen dat meer variatie in coaches nodig is, om beter bij andere doelgroepen aan te sluiten.

Praktijkstudie
Overigens hoeven volgens I&O coach en klant qua geslacht, leeftijd en woonsituatie niet op elkaar te lijken om toch een connectie te maken, schrijven de onderzoekers in ‘Praktijkstudie vrijwillige energiecoaches’ (september 2020). Volgens hen is de gedeelde interesse in energiebesparing en duurzaamheid belangrijker om een goed gesprek te kunnen voeren. Klanten geven verder aan dat ze een coach waarderen als deze kennis heeft over lokaal beleid, subsidieregelingen en vertrouwde installatiebedrijven.


Moskeeën

In Rotterdam wil de gemeente dit jaar tweehonderd huishoudens met een laag inkomen bereiken met de nieuwe energiecoaches. Dat is niet makkelijk, vertelt Elske Thomassen van Samen010 dat de Rotterdamse energiecoaches werft. ‘Het is een doelgroep die haast persoonlijk gevraagd moet worden.’ Vorig jaar gedaan heeft de Energiebank in 2.200 voedselpakketten een ledlamp en een flyer van de Energiebank gestopt. ‘Daar hebben we nul reactie op gehad.’ Nu probeert de Energiebank de doelgroep onder andere via leidende figuren binnen moskeeën en via beschermings­bewindvoerders te bereiken, ‘zodat het beter landt dan wanneer wij een flyer in de bus duwen.’


Opschaling

Of het project volgend jaar verder zal gaan en hoe het er dan uitziet, ‘dat is onduidelijk’, aldus Thomassen. ‘De gemeente heeft het gefinancierd voor één jaar en heeft daarbij aangegeven nog niet te kunnen zeggen of dat volgend jaar door kan lopen.’ Wethouder Bonte geeft aan dat hij ‘minimaal in hetzelfde tempo’ wil doorgaan, maar houdt tegelijkertijd een kleine slag om de arm. Eind dit jaar evalueert de ­gemeente het project. ‘Ik ben een paar keer mee geweest met een energiecoach en ik ben er enthousiast over. Als dat beeld straks bevestigd wordt in de evaluatie wil ik wel opschaling.’


Ingewikkeld

Wethouder Bonte stelt dat een huishouden door energiecoaching jaarlijks zijn CO2-uitstoot met 100 kilo kan verminderen en 60 tot 100 euro per bespaart. Toch ontbreken, volgens Van Meegeren van MilieuCentraal, keiharde cijfers over de energiebesparing en CO2-reductie die de coaches bereiken. ‘Dan moet je een soort veldexperimenteel onderzoek doen’, legt hij uit. Dat vereist twee groepen soortgelijke mensen in soortgelijke woningen, waarbij de ene groep gecoacht wordt en de andere niet, en vervolgens meten wat het verschil is maatregelen en verbruik. ‘Dat kost gewoon heel veel geld en is ook ingewikkeld.’

Lees het hele verhaal over de energiecoaches deze week in BB19 (inlog).  

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Alles bij een woning draait om::

1. goede isolatie.

2. dubbele beglazing.

3. de juiste instelling van de c.v.-installatie (ketel en radiatoren).

4. zo mogelijk een (hibride) warmtepomp.

5. zo mogelijk gebruik van zonnepanelen.

De Vereniging Eigen Huis (VEH) weet er alles van.
Bert
Of die Russische meneer een keer lief aankijken. Hop hop hop gas erop
Adriaan / Burger van Delft
Alle bestaande woningen van voor 2010 zijn volgens het nieuwe bouwbesluit op slopers hoogte waarbij alleen het casco misschien nog bruikbaar is. Om een doorsnee eengezinswoning gebouwd rond 1980 up te graden tot een “ NUL OP DE METER WONING “ is minstens 160.000,00 euro nodig met andere woorden stuur energie coaches langs met een grote zak geld anders is alle moeite weggegooid geld en zinloze tijd verspilling.
Petra
Het enige wapen tegen duur gas voor de burger is die enorme hoeveelheid belasting eraf halen.Geldt trouwens voor alle fossiele brandstoffen.
Hans / afdelingsmanager
Nooit, echt helemaal nooit, zal ik ooit een energiecoach of hoe hij/zij ook heten mag, toelaten in mijn huis, laat staan er een gesprek mee voeren. Ik hoef geen gezant van een Groen Links wethouder over de vloer; bemoei je met je eigen zaken!
Advertentie