De maximumsnelheid op de A2 blijft door de PAS-uitspraak van de Raad van State overdag voorlopig staan op 100 kilometer per uur. ‘Het is fantastisch nieuws, maar we rekenen ons nog niet rijk’, reageert de aanliggende gemeente De Ronde Venen.
A2-gemeente rekent zich nog niet rijk na PAS-uitspraak
De maximumsnelheid op de A2 blijft door de PAS-uitspraak van de Raad van State overdag voorlopig staan op 100 kilometer per uur. ‘We…
Stiller asfalt
Op het traject van zo'n 19 kilometer tussen Maarssen en Holendrecht geldt nu een zogeheten dynamische snelheidslimiet. Overdag mag er maximaal 100 gereden worden, 's avonds en 's nachts 130. De rijksoverheid wil dat gelijktrekken en nam daarvoor al de nodige technische maatregelen, zoals het leggen van stiller asfalt. Vandaag maakte minister Cora van Nieuwenhuijzen (Infrastructuur) bekend dat de geplande verhoging niet door kan gaan nu de Raad van State het stikstofbeleid van de overheid heeft afgekeurd.
Veel verzet
Tegen de voorgenomen snelheidsverhoging was veel verzet onder de aanliggende A2-gemeenten. Zij gingen akkoord met verbreding van de snelweg onder de voorwaarde dat er maximaal 100 op mocht worden gereden. Toenmalig minister Schultz besloot niettemin kort na de aanleg de snelheidslimiet te verhogen. Zij kreeg gelijk van de Raad van State, die oordeelde dat de minister bij het nemen van een verkeersbesluit beoordelingsruimte heeft, waarbij zij alle betrokken belangen afweegt en politieke en bestuurlijke inzichten een belangrijke rol spelen. De rechter had niet tot taak om de waarde of het maatschappelijk gewicht van alle betrokken belangen naar eigen inzicht vast te stellen. En dus kwam de snelheidsverhoging er.
Meer nadelen
De Ronde Venen heeft altijd gezegd dat de snelheidsverhoging meer nadelen dan voordelen heeft. Volksgezondheid, natuur en klimaat gaan wat ons betreft voor een paar minuten tijdswinst, aldus wethouder Kiki Hagen van de gemeente De Ronde Venen. 'Geluid is niet het enige wat telt voor onze inwoners. Door de snelheidsverhoging is er meer geluidshinder en uitstoot van stikstof en fijnstof, dit heeft een negatief effect op de gezondheid van onze inwoners en onze natuur.'
Fantastisch nieuws
Wethouder Hagen vindt het fantastisch nieuws, maar rekent zich nog niet rijk. 'De uitspraak komt op een zeer gewenst moment. Maar de commissie-Remkes buigt zich nu over de stikstofproblematiek, dus we zijn er nog niet. De PAS richt zich op de stikstofuitstoot aanpakken bij de bron en verkeer is een van de grootste bronnen. We zouden het dan ook vreemd vinden als er op dit besluit als eerste wordt teruggekomen. Er zijn belangrijkere ontwikkelingen die mogelijk gemaakt zouden moeten worden in plaats van deze snelheidsverhoging', aldus Hagen.
Ook andere trajecten
Ook op een aantal andere trajecten moet de maximumsnelheid om diezelfde reden worden verlaagd. Delen van de A1, de A28 en de A50 rondom de Veluwe krijgen weer een limiet van 120, waar die eerder juist was verhoogd naar 130. De wijzigingen gaan in per 1 oktober.
Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Je zal maar wonen in deze gemeenten en ook elke dag met 100 over deze landingsbaan moeten sukkelen. Technocratie en milieugekte ten top. Alleen maar weilanden op die 20 (!!) km slakkentempo. Klinkklare onzin. De RvS is weer lekker - politiek - bezig. Enne wethouder en college: zelf elders ook niet harder dan 100 rijden he. Of vinden ze dat maar irritant...
Het is maar zeer de vraag of per strekkende meter afgelegde route de uitstoot bij 130 meer is dan bij 100. Immers 100 doet er langer over die strekkende meter dan 130. Verder is de weg slecht omdat het nog steeds toegestaan is dat vrachtwagens met maximum opgepompte banden rond rijden. Vol geladen, prima, maar leeg staat zo'n aanhangwagen alleen maar schade aan de weg te veroorzaken omdat die aanhangwagen over de weg heen stuitert. In het verlengde daarvan wordt het voor de automobilist een hele klus om 100 te blijven rijden. Door de kunstmatig aangebrachte onevenheden moet je continue weer de balans zoeken op dat gaspedaal. En wee je gebeente je te hard rijd, dan zijn ze in ene wel flink met een boete, maar voor de rest hoor je dat politieke tuig niet.
Dit is een terecht besluit, al is de aanleiding, de stikstof, grote flauwekul.
Het behouden van de 100 km grens heeft alles te maken met vertrouwen en een betrouwbare overheid. De A2 is zo breed gemaakt om de reistijd tussen Utrecht en Amsterdam, ook tijdens de spits, te minimaliseren. Dat is zeer overtuigend gelukt.
Niet alleen de aanliggende gemeenten zijn akkoord gegaan met die 100 km, ook de werkgeversorganisaties, de rijksoverheid, de natuurorganisaties, vakbeweging en wat al niet meer. Het is een van de breedst gedragen convenanten van Nederland.
Daar achteraf onder VVD- en Telegraafdruk aan gaan sleutelen is verraad aan dat convenant.
Dat verraad is maar een van de vele uitingen van de vertrouwenscrisis waarin wij ons bevinden. Die crisis bestrijden door deze afspraak in stand te houden is een belangrijke stap.