Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Haagse woonwijk ‘duurzaamst in Nederland’

De nieuwe wijk Erasmusveld scoort het hoogst van alle tachtig Nederlandse wijken die op duurzaamheid zijn doorgemeten, meldt gemeente Den Haag met trots. Erasmusveld krijgt een rapportcijfer 8. Althans, de papieren wijk. Want er is nog geen duurzame steen gelegd.

04 februari 2010
‘Uitzonderlijk’
Het rapportcijfer 8 voor duurzaamheid is uitzonderlijk hoog en wordt nog door geen enkele bestaande wijk gehaald, meldt de gemeente in een persbericht. De score blijkt uit onderzoek waarbij de wijk is doorgelicht op duurzaamheid. Dat gebeurt aan de hand van 24 criteria, die elk een rapportcijfer van 0 tot 9 kunnen scoren. Dit zogenoemde DuurzaamheidsProfiel van een Locatie (DPL) is al van tientallen wijken in Nederland vastgesteld. De methode is ontwikkeld door TNO en IVAM (adviesbureau voor duurzaamheid) in opdracht van het ministerie van VROM.

Energieneutraal

Dat de ambities van Den Haag met Erasmusveld bijzonder duurzaam zijn, staat buiten kijf. De wijk van 750 woningen, gelegen langs de Erasmusweg tussen Den Haag Zuidwest en Wateringse Veld, krijgt veel groen, volkstuinen, sport en waterpartijen. Erasmusveld wordt energieneutraal en zal niet worden aangesloten op het energienet of op de riolering: alle afval wordt hergebruikt en bijvoorbeeld omgezet in energie. Fiets- en wandelpaden, in combinatie met een goede openbaar vervoervoorziening, zorgen voor minimaal autogebruik.

Tekentafel
Maar is het niet wat vroeg om uitbundig te juichen over duurzame aspecten die alleen nog maar op de tekentafel bestaan? ‘We moeten de ambities eerst nog zien te verwezenlijken’ erkent woordvoerder Barend Pelgrim van de dienst Stedelijke ontwikkeling. ‘Maar er is met de provincie Zuid-Holland afgesproken dat we de voortgang blijven meten, zodat we straks kunnen zien of het ook is gelukt met de duurzame plannen die we hebben bedacht.’

Wetenschappelijk

Wethouder Marnix Norder (Bouwen en Wonen) die het rapportcijfer deze week in ontvangst nam, meent dat het DPL-rapport ‘op wetenschappelijke wijze’ aantoont dat de duurzame ambitie voor Erasmusveld ‘niet zomaar uit de lucht gegrepen is’. Volgens planning gaat in Erasmusveld in 2012 de eerste paal de grond in.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie