Overslaan en naar de inhoud gaan

Utrecht geeft circulaire economie impuls

Utrecht werkt aan een grootschalige grondstoffenbank op bedrijventerrein Lage Weide. De stad heeft zich ten doel gesteld om in 2050…

Utrecht werkt aan een grootschalige grondstoffenbank op bedrijventerrein Lage Weide. De stad heeft zich ten doel gesteld om in 2050 volledig circulair en dus afvalvrij te zijn. De centrale plek voor de overslag van bouw- en sloopafval dat wordt hergebruikt, moet hieraan bijdragen.

Centrale plek 
Dat maakte wethouder Klaas Verschuure (circulaire economie, D66) bekend. Op een centrale plek aan het Amsterdam-Rijnkanaal en nabij de snelweg A2 moeten bouwmaterialen en sloopafval worden verzameld. De opgeslagen en geregistreerde stalen balken, dakpannen, bakstenen en diverse andere materialen wachten hier om te worden hergebruikt.

Minder vrachtwagens 
Schone voertuigen brengen de (gebruikte, maar ook nieuwe) materialen gebundeld de stad in naar de kleine en grote bouwprojecten waarvoor ze zijn bedoeld. Hierdoor hoeven er bovendien minder vrachtwagens de stad in en uit.

Circulair bouwen

Utrecht hoopt dat zoveel mogelijk nieuwbouwprojecten circulair worden gebouwd. 'Het is nu nog niet mogelijk om alle ongeveer zeshonderd ruimtelijke projecten volwaardig circulair te bouwen. Vandaar dat wij voor nu twintig gebiedsontwikkelingen en projecten kiezen waarbij we dit een sterke impuls zullen geven', aldus wethouder Verschuure vrijdag bij de presentatie van de plannen.

Onderwijs

Onderwijs is een ander speerpunt van de gemeente. Zo steekt Utrecht bijna 7 miljoen euro in vmbo-scholen om leerlingen voor nieuwe beroepen in de kringloopeconomie op te leiden. Bovendien werkt ze sterk samen met diverse onderwijsinstituten in Utrecht - van basisscholen tot de universiteit - om kennis te delen en jongeren te enthousiasmeren voor dit vakgebied.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Half miljoen

De Domstad investeert de komende periode jaarlijks ruim 500.000 euro in de plannen. Een groot deel gebruikt ze om circulaire bedrijven te trekken en om in koplopers te investeren. (ANP)

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in