Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeenten leiden kinderen op tot Cyber Agents

Nederlanders werden vorig jaar vaker het slachtoffer van cybercrime dan in de jaren daarvoor. Volgens HackShield en diverse gemeenten in de…

Nederlanders werden vorig jaar vaker het slachtoffer van cybercrime dan in de jaren daarvoor. Volgens HackShield en diverse gemeenten in de provincie Noord-Holland zijn vooral jongeren daar de dupe van. Om te zorgen dat kinderen en jongeren digitaal weerbaarder worden, roepen gemeenten kinderen op om zogeheten 'Cyber Agents' te worden.

Basistraining

Je kunt Cyber Agent worden als je een basistraining genaamd HackShield Future Cyber Heroes afrondt. HackShield Future Cyber Heroes is een spel dat kinderen bewust maakt van online veiligheid. Zo leren ze hoe ze bedreigingen als phishing, spam, cyberpesten en hacks kunnen herkennen en voorkomen. Nadat de training is afgerond en de kinderen Cyber Agent zijn geworden, kunnen niet alleen zichzelf maar ook hun omgeving tegen online gevaar beschermen.

Handiger

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

'Jongeren zijn vaak al veel handiger met de computer dan hun (groot)ouders,' vertelt burgemeester Jan Franx van Koggenland. De gemeente roept - net als Haarlem, Heerhugowaard, Den Helder, Heemstede, Langedijk en Alkmaar - kinderen tussen de 8 en 12 jaar op om HackShield te spelen. 'Door mee te doen aan HackShield zetten we dit talent in, want door middel van deze game leren jongeren over cybercriminaliteit.' Kinderen die erg goed blijken te zijn in het spel, kunnen rekenen op een speciale titel: Cyber Agent van de gemeente. Deze speciale Cyber Agents krijgen een officiële huldiging van de burgemeester en helpen daarna om hun gemeente online zo veilig mogelijk te houden.

Scouts

Hoewel er nu alleen gemeenten in Noord-Holland meedoen aan het initiatief, is dit volgens HackShield zelf slechts de eerste in een serie samenwerkingen in Nederland. 'Cybercriminaliteit is een groeiend probleem voor de samenleving,' verklaart initiatiefnemer Tim Murck. 'We moeten kinderen echter niet als potentieel slachtoffer zien maar hun digitale behendigheid juist gebruiken om de oudere generaties te helpen en een positieve beweging te creëren. Een soort digitale scouting. Vroeger hielpen scouts een oma met oversteken, nu leren jonge cyberagenten oma een phishingmail herkennen.'

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Eveline Meijer

Dit artikel verscheen eerder op AGConnect

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in