Ruim twee jaar werkte Purmerend aan het aardgasvrij maken van vijfennegentig jarenzestigwoningen in de wijk Overwhere. Alles trok de gemeente uit de kast. De programmacoördinator betrok met zijn staf een modelwoning in de wijk. De installatie van de warmte-set kregen de huiseigenaren in het kader van het Programma aardgasvrije wijken volledig vergoed (tot de inductiepannen aan toe). Ook de overige aanpassingen in de woningen coördineerde en betaalde de gemeente.
Dealen met gasklevers
Aardgasvrij maken van wijken vraagt om uitgebreid instrumentarium: royale middelen om wijkbewoners te betrekken in de transitie en –…
Er bleef voor de bewoners ogenschijnlijk geen enkel argument tot weigering over. Toch wilden zes van hen hun vertrouwde gas niet opgeven. Voor deze ‘gasklevers’ moet in Overwhere nu alsnog een nieuw gasnet-light worden aangelegd. De kosten van een paar ton komen voor rekening van de gemeenschap.
Het geeft de inspanning aan die een gemeente zich moet getroosten bij het aardgasvrij maken van een wijk. Zeker zolang het vereiste instrumentarium ontbreekt. Een aanpassing van de Warmtewet, die een eind maakt aan ieders recht op gas, wordt niet voor medio 2021 voorzien. Of is er nu toch reden voor hoop: het artikel 7ag in de Crisis- en Herstelwet. Het stelt de gemeente Utrecht als eerste in staat om via een Algemene Maatregel van Bestuur de bewoners van 4.400 woningen in de wijk Overvecht te dwingen hun gas te verruilen voor het stedelijke warmtenet. De verwarming van hun huizen betrokken ze er al van. Alleen hun keukengas verandert in een elektrische inductieplaat. Utrecht betaalt de kosten.
Een verandering van niks, op de keper beschouwd. En niet voor 2024 voorzien. Toch is het verzet niet van de lucht. Kijk eens onder de hashtag ‘gasklever’ op twitter. Bij een gemeente die zijn burgers tot iets dwingt, gaan bij sommigen nu eenmaal meteen de nekharen overeind. Het is een sentiment dat zich niet via een aanpassing van wetten laat bedwingen. Het vraagt om uitgebreider instrumentarium: royale middelen om wijkbewoners te betrekken in de transitie en – bovenal – een rijksoverheid die zich publiekelijk sterk maakt voor pionierende gemeenten.
Anders blijft het met de energietransitie modderen in plaats van meters maken.
Reacties: 6
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Purmerend bewijst dat 'gasloos' niet mogelijk is zonder veel subsidie. De wijze Nederlander weet dat de overheid de toekomstige kosten niet mee weegt. Een gasaansluiting geeft vrijheid naar waterstof. DAT is een meer toekomstvaste oplossing dan een warmtenet op steenkool of houtsnippers. De bewoner van een huis met gasaansluiting is dan niet overgeleverd aan de prijspolitiek van een warmteleverancier!
Alleen al vanwege die idiote, door spindoctors uitgevonden denigrerend bedoelde term 'gasklever' gaan je nekharen overeind staan. Ik gun al die programma's alleen al daarom een hele grote flop.
Een stedelijk warmtenet gaat het niet worden. Probleem met dat soort netwerken is dat ze niet efficiënt zijn, door moeten blijven gaan als ook 98% van de aansluitingen geen warmte meer behoeft, maar die resterende 1 of 2% wel. Dan staat een grote installatie te blazen voor niets en verbruikt dan onnodig veel brandstof. Dat is dus voor iemand met een lage warmtevraag een duur verhaal. Dus logisch dat er mensen zijn die de hakken in het zand zetten met een dergelijke oplossing.
De heer Hendriksma is dus nog een collaborateur van de 'van het gas af' ideologie terwijl zoveel experts al aangeven dat het een rampzalig idee is. Nederland wijkt hier ook volstrekt af van de rest van Europa. Er zijn zoveel argumenten te vinden waarom dit een slecht idee is dat het ronduit onverantwoordelijk is om nu nog zo'n artikel in Binnenlands Bestuur te plaatsen. Mensen als 'gasklever' bestempelen en het woord 'hoop' gebruiken bij een mogelijk beroep op de Crisis en Herstelwet als mogelijkheid om mensen van het gas af te dwingen. Ik vind dit schokkend en weerzinwekkend. Er moet een brede verzetsbeweging komen tegen 'van het gas af' en bij de eerstkomende verkiezingen moet dit onderwerp op de agenda. Een referendum hierover is nog beter. Alles moet uit de kast om deze dwingelandij te stoppen. En mensen als de heer Hendriksma moeten keer op keer worden weersproken. Dit is moreel fout.
In tegenstelling tot andere die hier reageerde begrijp ik dat er wijken overgezet moeten worden als je wilt kunnen testen hoe het in de praktijk werkt. Zoals andere aangeven is het misschien een idee om over te gaan op waterstof via de leidingen, maar dat is ook geen garantie dat iedereen daar wel mee in gaat....
Wel een mooi gebaar dat zelfs de inductiepannen (https://chefcheck.nl/beste-inductie-pannen/ voor degene die ze nog zoeken) werden vergoed door de gemeente :).
Breaking: overwinning voor de gasklevers. Het project Overwhere is mislukt: te duur, te complex, planning onhaalbaar. Yes....