Waterberging
Al sinds 1995 is de provincie Noord-Holland bezig met een plan om delen van de polder te gebruiken als waterberging. Door eenderde van de Hostermeerpolder onder water te zetten hoopt de provincie verdroging en wateroverlast in deze polder en de naastgelegen Ankeveen- en Kortenhoefpolders te voorkomen. Het gaat om 210 hectaren van de 640 hectare grote polder waarvoor de provincie landbouwgebied op wil kopen. In de plannen verandert het gebied in rietland, water en nat grasland.
Kwel en ongedierte
In het natuurgebied wordt ook ruimte gemaakt voor recreatie zoals fiets- en wandelpaden. Er zouden maatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat het bebouwde centrum van de polder geen overlast van de maatregelen krijgt. Maar de bewoners zijn sceptisch over de plannen. Ze vrezen door de moerassige gebieden ongedierte, dat landbouwproducten aantast. Boeren zijn bang voor knutten die blauwtong kunnen verspreiden en door de hogere waterstand zou kwel kunnen ontstaan, die de bebouwing doet verzakken. De bewoners worden in hun betoog over het kwelwater gesteund door professor Schultz van de Universiteit Delft, een deskundige op het gebied van watermanagement.
Alternatief
In een brief aan Gedeputeerde Staten beklagen de bewoners zich erover dat ze niet betrokken zijn bij het advies dat een commissie heeft opgesteld. Een alternatief plan, genaamd Weide Meren, is volgens hen niet goed onderzocht en ook ontbreekt goed onderzoek naar de effecten van de plannen op de waterstand, zo stellen de bewoners.
Republiek Hostermeerpolder daagt provincie uit
Bewoners van Nederhorst den Berg hebben de Republiek Hostermeerpolder uitgeroepen. Onder leiding van president Stuyver en met de…