Overslaan en naar de inhoud gaan

Grote gemeenten zeggen nee tegen deelstepjes

‘Ik maak me nu al grote zorgen over de veiligheid op het fietspad’

Geparkeerde elektrische deelsteps in Düsseldorf Foto: Branko de Lang/ANP
Geparkeerde elektrische deelsteps in Düsseldorf − Foto: Branko de Lang/ANP

Hoewel de e-step nu legaal is, zitten grote steden niet te wachten op de komst van deelstepjes. Dat blijkt uit een rondgang van RTL Z langs de acht grootste gemeenten. De eventuele voordelen wegen voor hen niet op tegen de nadelen: onveilige situaties en overlast door lukraak parkeren.

Sinds 1 juli mogen vijf goedgekeurde types elektrische steps in Nederland de weg op, mits ze een kenteken hebben. Een kans voor deelstepaanbieders, zij het dat zij wel eerst een vergunning moeten krijgen van de gemeente.

Parijs

‘En dat lijkt lastig te worden’, verwacht RTL. ‘In steden over de grens stuiten de deelsteps namelijk ook op verzet. Ze zorgen onder meer voor onveilige situaties en voor overlast doordat ze lukraak geparkeerd worden. In bijvoorbeeld Parijs werd het gebruik van deelsteps daarom twee jaar geleden aan banden gelegd. In bijna alle andere grote Europese steden zijn ze nog wel te gebruiken, al zijn de regels door de jaren heen wel aangescherpt.’

Drukte

De grootste Nederlandse steden hebben vooral oog voor die nadelen. ‘Ik maak me nu al grote zorgen over de veiligheid op het fietspad vanwege de enorme drukte en alle andere elektrische voertuigen die daar nu al tussen de fietsers rijden. Meer e-steps erbij is echt het laatste wat we kunnen gebruiken’, zegt de Amsterdamse verkeerswethouder Melanie van der Horst (D66).

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Vergunningstelsel

Rotterdam is minder negatief, maar staat ook nog niet te springen. ‘Als wij de deelsteps willen gaan toelaten, dan zal het gemeentelijk vergunningstelsel eerst daarop moeten worden aangepast’, zegt een woordvoerder tegen RTL. De tweede gemeente van het land (qua inwoneraantal) zegt dat er al aanvragen van deelstepbedrijven binnenkomen, maar dat er geen ‘structurele’ overleggen worden gevoerd.

‘Schaarse openbare ruimte’

Den Haag ziet het buitenland als slecht voorbeeld en houdt de deur dicht. Net zoals Utrecht. ‘Voor een compacte stad met een historische binnenstad zoals Utrecht zien wij slechts een beperkte toegevoegde waarde in deelsteps. Tegelijkertijd leggen ze extra druk op de schaarse openbare ruimte’, zegt wethouder mobiliteit Senna Maatoug (GroenLinks).

Verder koppelen meerdere gemeenten terug dat de e-steps vooral wandelingen en ritjes op de fiets vervangen. En juist van die vervoermethodes zijn de gemeenten de laatste jaren voorstander.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Concessie

Als het gaat om deelstepjes, toont alleen Eindhoven zich (enigszins) positief. De gemeente ‘werkt toe’ naar een concessie voor alle ‘deeltweewielers’ in de stad. Oftewel, het uitbesteden aan één partij. ‘Dit vervangt dan het huidige vergunningenmodel met meerdere aanbieders’, aldus een woordvoerder van de Brabantse gemeente. Eindhoven houdt de deur open voor e-steps, omdat die binnen deze concessie vallen.

‘Aanbod verbeteren’

Wel ligt de focus volgens Eindhoven eerst op ‘het verbeteren van het aanbod van deelscooters en deelfietsen’. De gemeente zegt in het kader van de concessie in contact te staan met aanbieders die ervaring hebben met het aanbieden van e-steps in het buitenland. Volgens het Eindhovens Dagblad gaat het om onder meer Tier-Dott en Voi.

Ook in Tilburg, Groningen en Almere zijn er geen concrete ideeën en plannen als het om deelstepjes.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in