Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

‘Verkeerde focus gemeenten bij duurzaam vastgoed’

Voor verduurzamen van hun bestaande gemeentelijke vastgoed is weinig geld en menskracht beschikbaar, terwijl juist daar veel duurzaamheidswinst is te behalen. Vooral de vier grote steden scoren slecht. Dat blijkt uit een peiling van adviesbureau bbn.

07 juli 2016

Gemeenten focussen bij duurzaam bouwen vooral op nieuwbouw. Voor verduurzamen van hun bestaande gemeentelijke vastgoed is weinig geld en menskracht beschikbaar, terwijl juist daar veel duurzaamheidswinst is te behalen. Vooral de vier grote steden scoren slecht. Dat blijkt uit een peiling van adviesbureau bbn onder 32 gemeenten.

Te weinig geld

De ambities van de gemeenten zijn groot: 97 procent heeft duurzaamheidsdoelstellingen die ze binnen tien jaar willen realiseren. Maar de kans dat ze daarin slagen lijkt voor de meeste respondenten klein. De financiële middelen zijn daarvoor ontoereikend, zegt driekwart van de gemeenten zelf, en dat geldt bij bijna de helft van deze respondenten ook voor personele inzet. Een kwart van de ondervraagde gemeenten heeft wel genoeg geld en menskracht, maar de vier grote steden zitten daar niet bij.

Weinig verduurzaming bestaande bouw

De online-enquête werd door 32 gemeenten ingevuld, waaronde de G4 en vijftien grote steden. Ondanks de beperkte respons, zijn de invullers samen goed voor een derde van de Nederlandse bevolking en een omvangrijke gemeentelijke vastgoedportefeuille. Het beperkte geld dat zij beschikbaar hebben, wordt vooral ingezet voor duurzame nieuwbouw en onvoldoende voor verduurzaming van bestaand vastgoed, constateert bbn. Bij de G4 is dat beeld nog sterker zichtbaar dan bij de overige steden en kleine gemeenten.

Winst boeken

Dat is een gemiste kans, volgens vastgoedadviseur Olav Laurensse die het onderzoek begeleidde. ‘Door de huidige duurzaamheidseisen en normen in het Bouwbesluit, zijn nieuwe gebouwen ook zonder die focus al behoorlijk duurzaam. Bovendien maakt nieuwbouw maar een klein deel uit van de hele vastgoedportefeuille en heeft dus weinig impact. Juist bij het verduurzamen van bestaande gebouwen kunnen gemeenten veel winst boeken.’

Knop moet om

Helaas is het politiek en electoraal veel minder interessant om alle sportaccommodaties te verduurzamen, dan om het duurzaamste gebouw van Nederland neer te zetten, stelt Laurensse vast. Toch zal bij gemeenten die knop om moeten, zegt hij. ‘Duurzaamheid gaat niet om prestige, maar om het terugbrengen van de CO2-uitstoot en het energieverbruik om je beleidsdoelstellingen te kunnen halen. Je zult als gemeente nooit energieneutraal worden als je één duurzaam gebouw neerzet, maar nauwelijks wat verbetert aan je bestaande vastgoed.’

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

jan van den broek
Natuurlijk kan er duurzaam gebouwd en gerenoveerd worden, te beginnen met gemeente huizen, deze kunnen voor de helft goedkoper gebouwd worden als er netjes/sober word gebouwd. Ruim 40 % kan hun werkzaamheden makkelijk thuis uitvoeren, beter is 40 % te automatiseren wat nog gemakkelijker kan.

De 4e macht moet opgeschut worden duurzaam maar hardt dan moet je eens zien wat er allemaal kan ,mogelijk is wordt.

Maar met centjes van een ander is het makkelijk werken. Geen architecten en aannemers als vriendjes let maar eens op wat er kan voor € 1312,50 wil elke zzper graag een week werken aan goede isolatie en andere voorzieningen aanbrengen , kom met ander voorstel als je dit kunt stellen.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Als een gemeente zijn vastgoed op de juiste wijze beheert heeft het weinig vastgoed in eigendom. Verduurzamen van dit 'weinige' vastgoed is natuurlijk van groot belang. Veel meer winst valt echter te maken bij het verduurzamen van bestaande bedrijfsgebouwen en woningen en vooral bij nieuwbouw. Bij het beoordelen van (ver)bouwplannen zouden gemeenten veel stringenter moet (kunnen) beoordelen en nog belangrijker bouwmaatschappijen zouden op dat vlak vooral hun bouwprocessen moeten aanpassen.
Advertentie