ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Hoe de Transformatiefaciliteit ombouw van kantoor naar woningen versnelt

Belangrijke rol bij herontwikkeling.

ING kantoor Leeuwarden

Het ombouwen van oude kantoren naar woonruimte stokt. Maar dankzij de Transformatiefaciliteit lukt het een groeiend aantal ontwikkelaars tóch om oude kantoren, winkels en scholen tot woningen om te bouwen. “Er is geen andere partij in de markt die ons in dit stadium van de ontwikkeling geld wil lenen.”

Het aantal woningen dat ontstaat door het ombouwen van kantoorpanden neemt af, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vorig jaar ontstonden er ruim 3000 woningen door kantoorpanden te transformeren, dat is 30 procent minder dan in 2021. Toch lukt het dikwijls wel om nieuwe woningen toe te voegen.

Van kantoren naar appartementen

In Leeuwarden transformeert projectontwikkelaar Reales de kantoorgebouwen Het Verlaat, Nijderbij en De Zwei. De projectontwikkelaar start in eerste instantie met de bouw van 180 tot 200 woningen in de leegstaande kantoorgebouwen. Daarvan valt zo’n 60 procent in het betaalbare segment. Reales financiert de aankoop van dit complex gedeeltelijk met behulp van de Transformatiefaciliteit. Marc Snijders, directeur van Reales, benadrukt dat zonder deze lening het project niet mogelijk was geweest. “Er is geen andere partij in de markt die ons in dit stadium van de ontwikkeling geld wil lenen. Met behulp van de financiering krijgen we projecten sneller van de grond en kunnen we meerdere projecten naast elkaar opstarten.” Lees hier meer over dit project.

Van scholen naar woningen

Ook in de gemeente Almelo speelt de Transformatiefaciliteit een cruciale rol bij de herontwikkeling van voormalige schoolgebouwen. Hier transformeert TRB Vastgoed twee panden naar in totaal 35 nieuwe koopwoningen. Met een lening van de Transformatiefaciliteit kan de ontwikkelaar binnen één financiering beide locaties aankopen en de ontwikkelfase tot aan de start van de bouw brengen. De financiering geeft ruimte in het eigen vermogen, waarmee TRB Vastgoed eventueel andere projecten kan financieren. Lees hier meer.

Voor wie is de Transformatiefaciliteit?

Dit fonds financiert ontwikkelaars die voormalige bedrijfs- en kantoorlocaties, winkels en braakliggende terreinen willen herontwikkelen naar (betaalbare) woningbouw. Ontwikkelaars kunnen een kortlopende geldlening aanvragen om de aankoop of voorfase van een woningbouwproject te financieren tot aan de start van de bouw. Zo kunnen zij sneller starten met (her)ontwikkelen. De Transformatiefaciliteit is een initiatief van SVn en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Lees hier meer over de Transformatiefaciliteit.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.