'Zelfredzaam en keuzevrijheid'
Dat blijkt uit onderzoek Een eigen huis, een beter leven? Dat in opdracht van de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV) is uitgevoerd door onderzoeksinstituut OTB van de TU Delft. Corporaties willen met verkoop van huurhuizen deze ontwikkelingen juist stimuleren. Zij verkochten in 2006, net als in 2005, 17.100 woningen aan de zittende huurders. Het kopen van een eigen huis maakt mensen zelfredzaam en levert meer keuzevrijheid op, is een van de achterliggende motieven. Maar dat klopt dus niet, blijkt uit het ondervragen van ruim 1100 mensen hun huurhuis kochten of dat overwogen en ervan af zagen.
Huurhuis kopen leidt niet tot beter leven
Het verkopen van huurwoningen aan de zittende bewoners heeft nauwelijks positieve invloed op hun leven. Ze volgen geen extra opleiding, hun…
Kopers zijn al 'krachtig'
Van zogenoemd empowerment door het verkrijgen van een koopwoning is geen sprake. Het is eerder zo dat huurders die zich al krachtig en zelfstandig voelen overgaan tot het kopen van hun huurwoning, wat mede is te verklaren door hun hogere opleiding en inkomen. Toch hoeft het verkoopbeleid van woningcorporaties niet overboord, wat Maarten Vos betreft, programmabegeleider bij de SEV. Het kopen van een huurhuis verbetert de financiële positie van de bewoner. Zij ervaren bovendien meer vrijheid, omdat ze zelf kunnen beslissen over inrichting en aanpassing van hun huis.
Bewust blijven huren
Maar ook de huurder die weloverwogen besluit om zijn huis niet te kopen, blijkt blijer te zijn, legt Vos uit. ‘Die kiest er bewust voor te blijven huren en ervaart dat als keuzevrijheid. De belangrijkste conclusie is voor mij dan ook dat het er niet om gaat dat corporaties per se huizen moeten verkopen, maar dat ze keuzemogelijkheden moeten bieden. Het is goed als corporaties energie steken in het empoweren van mensen. Maar dat vraagt veel meer dan alleen een verkoopaanbod.’
Alleen individuele effecten
Vos benadrukt dat in het onderzoek alleen is gekeken naar de individuele effecten van het kopen van een huurhuis. Wat het betekent voor een buurt of stad dat de kooplustige bewoner blijft, in plaats van weg trekt, is nu niet onderzocht. Ook dat effect is positief, is de veronderstelling. Vos: ‘Zo hou je de geëmancipeerde huurder vast.’
Lees ook:
Korting op koophuis 12.11.02
Behoedzaam plannen 05.12.08
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Een waarheid als een koe, wat was de verwachting van dit onderzoek?
Ter vergelijking; Ferrari rijders staan bekend om hun pittige rijstijl, maar doe onderzoek naar ouderen die hun DAF inruilen voor een Ferrari en u zult voorzichtige automobilisten tegenkomen. De kracht zit in de bewoner/ bestuurder, niet in het object wat ze kiezen omdat het bij ze past.
Heeel voorspelbare conclusies, waarom is hier een (duur?) onderzoek voor ingezet.? Waarom zou je salaris stijgen als je je huurwoning koopt.
En wat is de relatie tussen het kopen van een huurwoning en het vervolgens gaan doen van een opleiding? Ook dat het sociale netwerk zou veranderen is een vraag die te gek voor woorden is, of het iets zou uitmaken of iemand het geld voor zijn woning overmaakt op rekening van de woningbouwcorporatie, of op rekeing van zijn hypotheekverstrekker. Houden we ons zelf aan het werk?