Het kabinet schiet nog eens negen gemeenten financieel te hulp bij de aanpak van zieltogende winkelgebieden. Zij krijgen daarvoor in totaal 18 miljoen euro uit een al bestaande pot, meldt minister Micky Adriaansens (Economische Zaken).
Nog negen gemeenten krijgen geld voor aanpak winkelgebieden
Het kabinet heeft in totaal 100 miljoen euro opzijgezet voor de zogenoemde Impulsaanpak Winkelgebieden.

Online winkelen
De detailhandel staat al jaren onder druk door de opmars van online winkelen. Daar kwam de coronapandemie, die meerdere keren leidde tot verplichte winkelsluitingen, nog bovenop. Het verdwijnen van stenen winkels leidt vaak tot leegstand en verloedering in dorpskernen, stadscentra en andere winkelgebieden.
Impulsaanpak
Om dat tegen te gaan, heeft het kabinet in totaal 100 miljoen euro opzijgezet voor de zogenoemde Impulsaanpak Winkelgebieden. In september kregen al elf gemeenten te horen dat zij samen 22 miljoen euro uit deze pot mochten verdelen. Er zijn nog twee van zulke rondes voorzien. Het is de bedoeling dat ook gemeenten en ondernemers meebetalen aan de aanpak.
Stenen winkel
Online en fysiek winkelen kunnen volgens Adriaansens prima samengaan. Veel consumenten willen een product toch 'zien, proberen, voelen of proeven' in een stenen winkel. Maar dan moet die zich wel bevinden in een 'goede, opgeknapte omgeving', die vlot bereikbaar is en voorzien van bijvoorbeeld voldoende groen en horeca.
Onder de gemeenten die hun aanvraag gehonoreerd zien zijn er twee in Friesland (Heerenveen en Noardeast-Fryslân) en drie in Zuid-Holland (Dordrecht, Nissewaard en Rijswijk). Ook Beekdaelen (Limburg), Tilburg (Noord-Brabant), Uithoorn (Noord-Holland) en Oldenzaal (Overijssel) krijgen een bijdrage.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Het kabinet kan beter zijn energie steken in een level playing field tussen online winkelen en fysiek winkelen. Dat is er niet. Eindelijk werk maken van de aanbevelingen van de commissie Roemer kan schelen. Online winkelen drijft op werkgevers als Amazon die handig gebruik maken van de armoede in midden Europese landen als Roemenië en Bulgarije. Betalen minimumloon en geen pensioen. Fysiek winkelen kent de CAO retail non food. Dat maakt fysiek winkelen natuurlijk duurder. PvdA en GroenLinks hebben nu een zeer zwak programma tegen arbeidsuitbuiting. Voor wie zijn deze partijen er in vredesnaam, de arbeiders stemmen PVV of BBB.