Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

G32: ‘Kwetsbare wijken aanpakken met slimme combinaties’

Woningcorporaties hebben minder geld beschikbaar om te investeren in kwetsbare wijken. Tegelijkertijd kampen deze wijken met dreigende segregatie en staat de veiligheid onder druk. Volgens de G32 kan het tij nog worden gekeerd door slimme combinaties van geld en maatregelen.

30 juni 2017

Woningcorporaties hebben minder geld beschikbaar om te investeren in kwetsbare wijken. Tegelijkertijd kampen deze wijken met dreigende segregatie en staat de veiligheid onder druk. Volgens de G32 kan het tij nog worden gekeerd door slimme combinaties van geld en maatregelen. 

Onder druk

Kleinschalig, met minder overheidsgeld, maar dichtbij de leefwereld van de burger en in samenspraak met die burger. Steden anticiperen in hun aanpak van wijken steeds meer op de nieuwe realiteit. Dat blijkt uit het rapport ‘Aan de slag in kwetsbare wijken’ van Platform31 in samenwerking met het stedennetwerk G32.  Het rapport geeft een overzicht van initiatieven van steden om hun wijken vitaal te maken en te houden. Steden zoeken een oplossing voor problemen op het gebied van segregatie en veiligheid. Maar door de terugloop van financiële middelen, onder meer door de crisis en de verhuurdersheffing, hebben zij steeds minder geld beschikbaar voor de noodzakelijke investeringen in deze wijken.

Wisselende coalities
Daarom zijn slimme combinaties van zowel financieringsstromen als maatregelen nodig, concluderen de onderzoekers. ‘De situatie in de onderzochte wijken verschilt; er is dan ook geen pasklare oplossing voorhanden. Dat vraagt om een aanpak die  samenhang aanbrengt tussen activiteiten van uiteenlopende partijen, én het mogelijk maakt om in wisselende coalities en deelprogramma’s te kunnen werken aan vitale wijken,’ stellen zij.

Investeringen noodzakelijk

Jop Fackeldey, voorzitter fysieke pijler G32: ‘We zien dat steden hard werken aan de leefbaarheid in hun wijken. Daarvoor blijven investeringen noodzakelijk. Dat betekent niet automatisch extra geld, maar wel nadenken over het maken van slimme combinaties. Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan de middelen die beschikbaar komen voor het stimuleren van de bouw van middeldure huurwoningen, investeringen in gebiedstransformaties of middelen voor de klimaatadaptatie. Daarnaast liggen er ook goede combinatiemogelijkheden met de inzet op het vlak van preventie en gezondheid, mede om de zorg betaalbaar te houden.’

Flexibiliteit
De G32 wil de komende jaren gaan kijken hoe slimme combinaties mogelijk gemaakt kunnen worden. Fackeldey: ‘De huidige realiteit vraagt niet meer om dichtgetimmerde wijkontwikkelingsplannen, maar om flexibiliteit, samenwerking in wisselende coalities en ruimte voor initiatieven van burgers, woningcorporaties en andere partijen in de wijk, waaronder ook de maatschappelijke instellingen.’ 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie