Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Financiering fietsbrug over het IJ in Amsterdam is rond

De kosten van de brug zijn vorig jaar geschat op 300 miljoen euro. Een groot deel van dit bedrag reserveerde de gemeente Amsterdam al.

ANP
08 juli 2024
Brug over het IJ - idee van Jan Galman uit 1857
Brug over het IJ - idee van Jan Galman uit 1857

Het totaalbedrag voor de fiets- en voetgangersbrug over het IJ in Amsterdam is rond. Dat meldt de gemeente maandag. De Vervoerregio Amsterdam, een samenwerkingsverband tussen Amsterdam en dertien omliggende gemeenten, heeft extra geld gereserveerd voor de bouw van de zogenoemde Oostbrug. Deze brug is bedoeld om Amsterdam-Noord beter te verbinden met de rest van de stad.

Adviseur Signaal Herkennen

JS Consultancy
Adviseur Signaal Herkennen

Gemeentesecretaris / Algemeen Directeur

Gemeente Gemert-Bakel
Gemeentesecretaris / Algemeen Directeur

Vervoerregio

De kosten van de brug zijn vorig jaar geschat op 300 miljoen euro. Een groot deel van dit bedrag reserveerde de gemeente Amsterdam al. Nu hebben de gemeente en de Vervoerregio afgesproken om elk de helft van het bedrag bij te dragen aan de bouw van de brug.

Ponten

‘Nadat bijna tweehonderd jaar geleden het eerste idee ontstond voor een brug over het IJ, maken we nu eindelijk een vaste verbinding tussen Noord en de rest van de stad. Dit is van groot belang voor de inwoners van Amsterdam én van de gemeenten ten noorden van de stad’, zegt de Amsterdamse verkeerswethouder Melanie van der Horst. ‘Er worden ontzettend veel woningen en werkplekken gebouwd in de hele regio, dus het aantal mensen dat het IJ wil oversteken neemt alleen maar toe. Dat kunnen de ponten niet aan.’ De wethouder verwacht dat dagelijks tussen de 20.000 en 25.000 mensen de brug zullen gebruiken.

Oostbrug

Het bestuur van de Vervoerregio moet nog instemmen met de bouw. Als dat gebeurt, kan de bouw in 2031 starten. De Oostbrug, die gepland is tussen het Azartplein en de Johan van Hasseltweg, is dan op zijn vroegst in 2034 klaar.

Westbrug

Naast de Oostbrug zijn er ook nog plannen om een Westbrug te bouwen, tussen de NDSM-werf in Amsterdam-Noord en de Danzigerkade in Amsterdam-West. Die moet rond 2040 klaar zijn.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
De hamvraag is natuurlijk: wat is het belang van deze fietsbrug voor de Vervoersregio (Amsterdam plus 13 omliggende gemeenten) en hoe komt deze regio eigenlijk aan 50% van de financiën voor deze fietsbrug?
Advertentie