Om het prestigieuze stempel te verkrijgen en toe te mogen treden tot het wereldwijde netwerk van de 93 Cittaslow-gemeenten (voorbehouden aan plaatsen met minder dan vijftigduizend inwoners) moet aan minstens 68 van in totaal honderd criteria worden voldaan. Midden-Delfland scoorde er 86 en behoort daarmee meteen tot de top.
Midden-Delfland zet levenskwaliteit voorop
Midden-Delfland heeft als eerste Nederlandse gemeente het internationale keurmerk Cittaslow in de wacht gesleept. Het uit de Italiaanse…
Eigenlijk ook niet verwonderlijk, legt Arnoud Rodenburg uit, de trotse burgemeester van de Zuid-Hollandse fusiegemeente. Midden-Delfland is in 2004 in het leven geroepen om het groene karakter van het gebied tussen Rotterdam en Den Haag te behouden, en het culturele erfgoed en de identiteit van de plattelandsdorpen te beschermen. Het keurmerk is als het ware de voorlopige bekroning van die missie.
‘Het is een keurmerk voor gemeenten die bewust omgaan met het landschap en de cultuurhistorie, die streekproducten en gezonde voeding stimuleren en die gastvrijheid uitdragen. In Midden-Delfland hebben we die dingen tot hoogste doel gekozen’, vertelt Rodenburg. Dit vertaalt zich onder meer in de aanleg van fiets- en wandelroutes, in 30-kilometerzones in alle dorpen en in ‘bewuste’ producten in de winkels.
‘We hebben hier echt keihard naartoe gewerkt’, zegt Rodenburg. Hij heeft daarom ook liever niet dat zijn gemeente het enigszins badinerende etiket ‘langzaam’ krijgt opgeplakt. ‘Dit is serieuze business. We behoren tot de internationale top. Cittaslow gaat om heel iets anders dan "langzaam". In het buitenland kun je zo’n vertaling ook niet uitleggen’, klinkt het fel.
Als eerste Nederlandse Cittaslow-gemeente heeft Midden-Delfland de taak om nationaal netwerk op te bouwen. ‘Maar we nemen daar even de tijd voor. Dit is niet iets voor de korte duur, het is geen marketinginstrument dat je even inzet. Wij hebben dit ook niet van de ene op de andere dag gedaan.’