Als elk bureau zijn verantwoordelijkheid zou nemen en minder zou willen verdienen aan tijdelijke inhuur van bijvoorbeeld ruimtelijke ordening-ambtenaren, dan zou het voor de overheid aantrekkelijker worden om extern in te huren. Hierdoor krijgen de burgers meer waar voor hun geld (het is immers gemeenschapsgeld waar we het over hebben) en ze kunnen worden geholpen als ze er om vragen, omdat er capaciteit aanwezig is. De overheid moet meer inzicht krijgt in wat er aan de strijkstok blijft hangen. Bemiddelingspercentages van 25 tot 40 procent van het uurtarief van een zelfstandige zonder personeel (zzp’er) zijn geen uitzonderingen. Dit kan en moet minder worden.
RO-ambtenaren uitverkocht (2)
Reactie op het artikel 'RO-ambtenaren uitverkocht' uit Binnenlands Bestuur 25
Mijn advies aan de overheid:
- onderhandel stevig met interimbureau’s over de tarieven. Het bureau heeft genoeg marge om in prijs te zakken;
- leg een eigen bestand aan van zzp’ers. Hierdoor hoeft de overheid minder te leunen op interimbureau’s en dat bespaart kosten;
- spreek een eindige termijn af voor de bemiddelingsfee: bij voorbeeld na 1250 uur geen of veel minder bemiddelingsfee;
- laat u niet imponeren door de ‘naam’ van een interimbureau, maar let op de kwaliteit van de aangeboden zzp’er.
Zzp’ers staan vaak bij meerdere bureau’s ingeschreven. Door de lagere en eindige bemiddelingsfee wordt de zzp’er interessanter voor de overheid en wordt hij wellicht langer ingehuurd. Voor de interim-bureaus betekent meer inhuur hogere opbrengsten. Uiteraard blijft het probleem van te weinig mensen voor teveel projecten/werkzaamheden bestaan. Dit wordt niet opgelost door lagere tarieven. Echter het geld dat, door bewuster om te gaan met inhuurtarieven kan worden bespaard, kan ingezet worden om ervoor te zorgen dat het werken voor een gemeente nog aantrekkelijker wordt.