Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Klein aantal bedrijven zorgt voor veel stikstofneerslag

Dat het ene boerenbedrijf waar dieren worden gehouden meer ammoniak uitstoot dan het andere, was wel bekend. Investico heeft berekend dat de verschillen wel heel groot zijn: Piekbelasters veroorzaken tot wel 61 keer meer stikstofneerslag dan een gemiddelde veehouder , aldus het platform, dat werkt voor De Groene Amsterdammer, Trouw, de Gelderlander, de Stentor en Tubantia.

25 november 2020
stikstof.jpg

Een kleine groep veehouderijen is verantwoordelijk voor onevenredig veel stikstofneerslag op natuurgebieden. Platform voor Onderzoeksjournalistiek Investico laat met eigen berekeningen zien hoe groot de onderlinge verschillen zijn tussen boerenbedrijven. Volgens Investico veroorzaakt één kalkoenboer die op de Veluwe is gevestigd bijvoorbeeld meer stikstofdepositie op de natuur dan alle Nederlandse automobilisten samen besparen doordat ze overdag niet harder dan 100 kilometer per uur meer mogen rijden.

Stikstofverbindingen als ammoniak en stikstofoxiden kunnen schadelijk zijn voor de biodiversiteit, omdat bepaalde planten ervan gaan woekeren en zo andere plantensoorten verdringen - en daarmee ook diersoorten die deze planten eten.

Piekbelasters

Dat het ene boerenbedrijf waar dieren worden gehouden meer ammoniak uitstoot dan het andere, was wel bekend. Investico heeft berekend dat de verschillen wel heel groot zijn:  Piekbelasters veroorzaken tot wel 61 keer meer stikstofneerslag dan een gemiddelde veehouder , aldus het platform, dat werkt voor De Groene Amsterdammer, Trouw, de Gelderlander, de Stentor en Tubantia.

Uitkopen
Het sluiten van bedrijven die de ernstigste stikstofuitstoot op natuurgebieden veroorzaken, was een van de aanbevelingen van het Adviescollege Stikstofproblematiek, dat onder leiding van Johan Remkes het beleid kritisch bekeek. Ook andere deskundigen zeggen dat de meest vervuilende bedrijven uitgekocht moeten worden. Het kabinet en de provincies willen echter alleen bedrijven uitkopen op basis van vrijwilligheid. Investico heeft ook boeren die het betreft gevraagd hoe ze over de stikstofproblematiek denken. Zij zijn niet van plan deel te nemen aan een vrijwillige uitkoopregeling. Sommigen wisten zelf niet dat ze tot de piekbelasters horen.

Natuurdoelen onhaalbaar

Lourens Loeven, directeur van de Commissie voor de milieueffectrapportage, zegt in een reactie dat grote stikstofbronnen in de nabijheid van natuurgebieden het  nagenoeg onmogelijk maken om natuurdoelen te halen . De onderzoeksjournalisten hebben voor hun berekeningen gebruikgemaakt van Aerius, het softwaresysteem waarmee het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de stikstofuitstoot bijhoudt. Ze wijzen erop dat nog altijd veel bouwprojecten stilliggen door de stikstofimpasse. Om een bouwvergunning te krijgen die standhoudt bij de rechter, zal 'stikstofruimte' gevonden moeten worden. En de meeste ruimte valt te halen bij de grootste vervuilers. (ANP)

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

x
Uitkopen, verbieden!



Of ga je me nu vertellen dat de bedrijven gewoon aan alle regels voldoen?
Hans / afdelingsmanager
Smerig journalistiek trucje dit: blamen en shamen. Of die bedrijven aan de regels voldoen ? Soit, wat kan Investico het bommen? Zij hebben een sappig verhaal! Hoop dat FDF even bij Investico langs gaat en het recht zet.
Hans / afdelingsmanager
Volkomen terecht van het kabinet: alleen uitkopen op vrijwillige basis; een juridische basis is er namelijk niet. En dat gaat - alweer volkomen terecht - heel veel geld kosten.Als bedrijf kun je dit proces maximaal vertragen om de overheid en hun plannen tegen te gaan en maximale onrust qua uitkomst en planning toe te dienen. Vinden ze niet leuk, dus opnieuw cashen!
Bert
Wie dacht dat die Europese stikstofregels alleen voor agrariërs geldt komt bedrogen uit. Het is echt zouteloos om de schuld van de stikstofcrisis bij die paar procent agrariërs te leggen. Die regels gelden voor iedereen. Nu we zijn vastgelopen in de eigen regelbrei moet er weer een zondebok worden gezocht. Terecht dat het op vrijwillige basis is. Deze agrariërs hebben immers een onherroepelijke omgevingsvergunning verleend door de gemeente.
Win Bijman / wethouder
Wat is er mis met uitkopen?

Voor veruit de meeste agrariërs is uitkopen het winnende lot uit de loterij.
Advertentie