Gelderland wil ‘probleemwolf’ dood laten schieten
De Faunabescherming kondigt aan in bezwaar te gaan.

De provincie Gelderland geeft een vergunning af om een ‘probleemwolf’ dood te schieten. Het dier beet volgens de provincie op 13 april een hardloopster op de Veluwe. De Faunabeheereenheid Gelderland krijgt nu toestemming om de wolf te doden. ‘De ingreep is noodzakelijk om verdere risico's voor de openbare veiligheid weg te nemen’, aldus de provincie.
De vrouw werd inderdaad door een wolf gebeten, blijkt volgens de provincie uit DNA-onderzoek, deskundigenonderzoek, getuigenverklaringen en beeldmateriaal. ‘Het gedrag van het dier was dusdanig doelgericht en agressief dat het als ernstig en afwijkend moet worden beschouwd’, concludeert Gelderland. De wolf zocht actief mensen op en liet zich niet verjagen, is de conclusie.
Meer incidenten
Het dier was volgens experts betrokken bij meer incidenten. Het gaat volgens een provinciewoordvoerder om ‘meer ontmoetingen’ na 13 april, ‘maar niet zo ernstig’. Het kwam niet tot confrontaties. ‘De wolf vertoonde niet-schuw gedrag en zocht elke keer mensen op. Dat zou hij normaal niet doen, dit is niet wat je wil.’
Deze feiten maken het volgens de Landelijke Aanpak Wolf en het wolvenplan van de provincies een probleemwolf, waarbij het noodzakelijk is om op te treden.
Verjaging
Na het incident zijn alternatieve maatregelen overwogen, zoals het afsluiten van Nationaal Park De Hoge Veluwe, een pijnprikkel en verjaging. Maar die zijn beoordeeld als ineffectief of onuitvoerbaar. Tegen de vergunning kan nog bezwaar worden ingediend, maar vanwege de ‘spoedeisendheid’ kan dat slechts twee dagen na publicatie van de vergunning. Die vergt nog voorbereiding en wordt over ‘enkele dagen’ verwacht, aldus de woordvoerder .
Gelderland wil wolven al langer strenger kunnen aanpakken, maar heeft te maken met de internationaal beschermde status van het roofdier. Een eerdere vergunning om een wolf met een paintballgeweer af te schrikken, strandde bij de rechter. De provincie had niet goed duidelijk gemaakt welke incidenten zich precies voordeden en ook was onduidelijk of het steeds over dezelfde wolf ging.
Faunabescherming
De Faunabescherming gaat bezwaar maken tegen de vergunning. De organisatie gaat de rechtbank om een ordemaatregel vragen waardoor er meer tijd komt om naar de vergunning te kijken, meldt voorzitter Niko Koffeman. Hij is ook lid van de Eerste Kamer, namens Partij voor de Dieren.
Koffeman wil zo voorkomen dat de wolf al dit weekend zou kunnen worden gedood. De provincie kondigde een bezwaartermijn van twee dagen aan na publicatie van het besluit. ‘Een bezwaartermijn van twee dagen bestaat helemaal niet’, aldus Koffeman. Volgens hem is de situatie niet acuut. ‘Als het een gevaarlijke wolf is, is het wel bijzonder dat het park de afgelopen drie weken gewoon open was. Dan hadden bezoekers toch gewaarschuwd moeten worden.’
Het DNA
De Faunabescherming vraagt zich verder af wie eigenlijk het DNA-onderzoek heeft gedaan nadat een hardloopster op De Hoge Veluwe was gebeten door een wolf. Koffeman: ‘Het DNA zou zijn afgenomen door een jachtopziener, dat vind ik opmerkelijk.’
Europees Parlement
Het Europees Parlement gaat komende donderdag al stemmen over het aanpassen van de beschermingsstatus van de wolf. Een meerderheid van het parlement stemde er dinsdag mee in dit met voorrang te behandelen.
Vorig jaar besloot de Conventie van Bern de beschermingsstatus van de wolf te verlagen van ‘strikt beschermd’ naar ‘beschermd’. Met de nieuwe status worden de regels voor het jagen op de wolf versoepeld.
Drenthe
Drenthe trekt meer geld uit voor dierhouders die subsidie willen aanvragen om wolfwerende rasters neer te zetten. De komende maanden is 600.000 euro extra beschikbaar, bovenop de 565.000 euro die begin dit jaar werd vrijgemaakt voor het plaatsen van de hekken die dieren moeten beschermen tegen wolvenaanvallen. De provincie doet dat omdat er veel belangstelling is voor de subsidieregeling.
Gedeputeerde Egbert van Dijk meldt dat sinds half maart 450 dierhouders advies hebben gevraagd aan een wolvenconsulent. Op twee informatieavonden kwamen zo'n achthonderd belangstellenden af. Om alle huidige en nieuwe aanvragen te kunnen honoreren, is het subsidiebedrag verhoogd.
Veilig
Van Dijk begrijpt de zorgen bij de houders van dieren. ‘We zien graag dat Drenthe een plek blijft waar mensen en dieren veilig kunnen leven. Omdat we (nog) geen maatregelen mogen nemen tegen overlastgevende wolven, is het nu belangrijk dat we leren samenleven met de wolf. Het is mooi om te zien dat zoveel dierhouders in actie komen.’
Ook de provincie Friesland heeft de subsidieregelingen voor wolfwerende maatregelen zoals rasters uitgebreid. Houders van hoefdieren als geiten, schapen, alpaca's en paarden kunnen nu eveneens een aanvraag doen. Ook is het maximale bedrag dat wordt uitgekeerd verhoogd van 20.000 naar 30.000 euro en is het gebied waarin subsidie aangevraagd kan worden uitgebreid.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.