Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Gesprek over nieuw aanmeldcentrum Bant

Achter de schermen is staatssecretaris Van der Burg (Asiel) bezig om draagvlak te vinden voor een omstreden nieuw aanmeldcentrum in Bant.

02 september 2022
Eric van der Burg
Staatssecretaris Eric van der Burg (asiel, VVD)ANP

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) heeft woensdagavond in Emmeloord achter gesloten deuren gesproken met gemeenteraadsleden van Noordoostpolder en een aantal dorpsverenigingen over een aanmeldcentrum in Bant.

Goede argumenten

‘De strekking van onze boodschap was: wij willen dit niet. En wij vinden dat we daar hele goede argumenten voor hebben’, zei Arjan Dunnewind, dorpsvoorzitter van Bant, na afloop tegen Omroep Flevoland. De wens van het rijk om een tweede aanmeldcentrum te openen in Bant om zo de druk op Ter Apel te verlichten ligt gevoelig binnen de gemeente Noordoostpolder. Een petitie tegen het centrum is duizenden keren ondertekend en veel raadsfracties hebben zich kritisch uitgelaten over het plan, evenals burgemeester Roger de Groot.

Overeenkomst

In het nabijgelegen Luttelgeest is namelijk al een asielzoekerscentrum met duizend bewoners en er staan in de buurt ook diverse opvangcentra voor arbeidsmigranten. Volgens Dunnewind is er rond het azc in Luttelgeest door de jaren heen ‘iets opgebouwd’. Het begon met 275 asielzoekers en werd door de jaren heen uitgebouwd naar 1400 asielzoekers. Dat bleek teveel en toen is het teruggebracht naar duizend. Die getallen zijn vastgelegd in een overeenkomst met de omgeving.

Onbegrijpelijk

Daarom vindt Dunnewind de manier waarop Bant is geconfronteerd met de huidige plannen van het rijk ‘onbegrijpelijk’. De rijksoverheid geeft het foute voorbeeld geeft door Bant en Luttelgeest iets op te leggen, zonder dat naar de mening van de omwonenden is geluisterd, stelt hij. De raad kan tegen het aanmeldcentrum stemmen, maar dan kan de staatssecretaris alsnog via dwang de komst van het centrum doordrukken. Volgens Dunnewind zei de staatssecretaris ‘tussen de regels door’ tijdens het gesprek dat hij zich niet kan voorstellen dat dwang noodzakelijk gaat zijn.

Volkomen ongepast

Dwang zou volkomen ongepast zijn, aldus Dunnewind tegen de omroep. Hij vindt het goed dat de rijksoverheid dwang toepast als een lokale overheid zijn verantwoordelijkheid niet neemt, maar Noordoostpolder levert al een ‘bovengemiddelde bijdrage’: 2,2 procent van de inwoners van de gemeente is asielzoeker. Dat is een goede balans en die mag niet op het spel worden gezet, zeker niet met dwang. De lokale PvdA heeft al gehint op een andere locatie binnen de gemeente. Als de huidige locatie wordt gehandhaafd, zou het maximumaantal asielzoekers volgens de partij duizend moeten blijven: bijvoorbeeld 550 in het azc en 450 in het aanmeldcentrum. Draagvlak is volgens de PvdA noodzakelijk. 'Dan is het niet handig dat eerdere afspraken worden doorkruist.'

Onderzoek

Overigens heeft de gemeente Noordoostpolder vorige week aangekondigd om deze week te gaan onderzoeken wat de inwoners vinden van de eventuele komst van een aanmeldcentrum in Bant. De inwoners en lokale ondernemers van nabijgelegen kernen krijgen een vragenlijst in de bus. Ook komt er een steekproef in de rest van de gemeente. Zo moet op een 'objectieve manier' worden onderzocht of het mogelijk is om uitbreiding toe te staan of dat de grens in dit gebied al is bereikt.

Verbeek

De kans is niettemin groot dat de locatie bij Bant gewoon wordt gehandhaafd, aangezien het COA (dat woensdagavond ook bij het gesprek aanwezig was) de kavel naast het azc in Luttelgeest om die reden heeft gekocht. Volgende week woensdag mag cdk Leen Verbeek in de Flevolandse Staten tekst en uitleg geven over de rol die hij als Rijksheer speelde bij de aankoop van die kavel en de druk die hij daarbij zou hebben uitgeoefend op raadsleden. Bij een interpellatiedebat erover In de Staten in juli schitterde Verbeek door afwezigheid, omdat hij in het buitenland was.

Lelylijn

Gedeputeerde Jan de Reus kon toen niet alle vragen beantwoorden. Heikel punt is of Verbeek de raadsleden in een besloten vergadering heeft voorgehouden dat de lobby voor de Lelylijn, een spoorverbinding van de Randstad naar Noord-Nederland, in gevaar zou komen als ze niet mee zouden werken aan de komst van het aanmeldcentrum.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

T. Simpelmans
Eric 'hoe meer asielzoekers hoe beter' van der Burg: "Als 14% vóór is, hebben we draagvlak. Stem VVD!"
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Hans Bakker
Er is draagvlak in de samenleving voor vluchtelingenbeleid, maar niet voor asielbeleid. Bij asiel gaat het om het naleven van bepaalde afspraken uit het VN Vluchtelingenverdrag. Bij vluchtelingenbeleid gaat het erover wat wij daadwerkelijk willen en kunnen bijdragen en hoe we dat doen. De focus op “asiel” is buitengewoon hypocriet en ons asielbeleid is symbolisch. Dat kamerlid De Neef opstapt betekent dat hij redeneert vanuit de asiel ideologie, maar niet met zijn gezond verstand. De emoties bij dit soort lieden ontstaan pas als er vluchtelingen bij ons aan de grens staan. Over de twee miljoen kinderen in Jemen die nu van de honger doodgaan, horen we De Neef nooit. We moeten af van de gedachtenkronkel dat we met de rechtsstatelijke asiel ideologie, waarbij iedereen hier op aarde een “aanvraag” kan doen, iets goeds doen. We doen het niet goed. Al decennia kennen wij aan de verkeerde personen een asielstatus toe. Van alle Somaliers aan wie wij twee decennia geleden een status toekenden, is bekend dat 90% al minstens een half jaarmin Kenia zat, veilig, om te sparen voor de reis naar Nederland. Het asielsysteem is een stelsel dat niet functioneert voor het doel waarvoor we het hebben geschapen. Het is een juridische werkelijkheid die los staat van echte vluchtelingenhulp. Helaas worden politieke partijen in Nederland gegijzeld door mensen die redeneren vanuit de asiel ideologie en niet vanuit hun verstand. Politici die in staat zijn om problemen te analyseren en op te lossen, kunnen door dit soort mensen geen kant op.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie