Overslaan en naar de inhoud gaan

Duizenden bezwaren tegen bouw kolencentrale

Als de provincie deze bezwaren weer in de wind slaat, mag de provincie zijn borst natmaken voor een spannende rechtszaak, waarschuwt…

Meer dan 5000 bezwaren zijn ingediend tegen de bouw van de kolencentrale van RWE/Essent in de Eemshaven in Groningen. Die komen van natuur- en milieuorganisaties, minstens tien Duitse overheden en individuele burgers in Nederland en Duitsland. Dat heeft Greenpeace gemeld, die alle bezwaren heeft verzameld en geïnventariseerd.

Gedoogvergunning

De provincie Groningen verstrekte in juni een nieuwe natuurvergunning aan RWE, nadat de Raad van State de vorige in augustus 2011 had vernietigd. De elektriciteitsproducent mocht daarna wel doorgaan met de bouw op basis van een zwaar bekritiseerde gedoogvergunning.

Schadelijk

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Met name Greenpeace en Natuur & Milieu verzetten zich al jaren tegen de bouw van nieuwe kolencentrales in Nederland en tegen die in de Eemshaven, op de rand van de Waddenzee, in het bijzonder. Volgens de organisaties zijn de centrales schadelijk voor het milieu en zijn er voldoende alternatieve manieren om stroom te produceren.

RWE/Essent zegt op zijn beurt dat de nieuwe kolencentrale de modernste in zijn soort is. RWE heeft al ruim 2 miljard euro in de bouw gestoken. Daarmee stoppen zou een enorme kapitaalsvernietiging zijn, vindt de energieproducent.

Protest

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

De zes Duitse steden, dorpen en districten die in ieder geval bezwaar maken tegen de kolencentrale zijn de waddeneilanden Borkum en Juist, de dorpen Krummhörn, Jemgum en Norden en het district Aurich. Ook de stad Emden, de grootste stad in Oost-Friesland, overweegt om zich bij het protest aan te sluiten.

,,De provincie Groningen maakt een historische vergissing door deze achterhaalde kolencentrale alsnog toe te willen laten'', zegt Rolf Schipper van Greenpeace. ,,Als Groningen nu al deze bezwaren weer in de wind slaat, dan wacht de provincie een enorm spannende rechtszaak.''

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kritikus

Achterlijk Nederland in een notendop.
De neprechters van de Raad van State vernietigen de vergunning, maar de bouw mag wel doorgaan. En dan, als de centrale afgebouwd is en een investering van bijna 3 miljard is gedaan? Je moet er toch niet aan denken dat de centrale niet in gebruik mag worden genomen van Piet Hein "de sharia kan worden ingevoerd" Donner.
En dan die mafkezen van Greenpeace. Tegen kerncentrales, tegen kolencentrales. Die denken zeker dat de behoefte aan energie kan worden afgedekt met windmolentjes en zonnepaneeltjes. Ze hebben allemaal een klap van een molenwiek gehad of een zonnesteek opgelopen.

Op 3 augustus 2012, 10:31

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in