Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Corporaties deel Noord-Holland en Flevoland tekenen woondeal niet

De Jonge reist deze weken door Nederland om in elke provincie een woondeal te ondertekenen.

ANP
14 maart 2023
Woningbouw nieuwbouw
Shutterstock

Woningcorporaties in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) ondertekenen woensdag de Woondeal met minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) niet. Ze ondersteunen de intentie om snel te zorgen voor een structureel voldoende en betaalbaar woningaanbod, maar vinden dat er te weinig bouwlocaties zijn en dat de plannen niet hard genoeg zijn, zegt de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC), waarbij negentien gemeenten in Noord-Holland en Flevoland zijn aangesloten.

Directeur 1Stroom

Geerts & Partners
Directeur 1Stroom

Verbindend senior adviseur NIS 2 voor overheidsentiteiten

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Verbindend senior adviseur NIS 2 voor overheidsentiteiten

170.000 woningen

De Jonge reist deze weken door Nederland om in elke provincie een woondeal te ondertekenen. De woondeals zijn afspraken die vorig jaar zijn gemaakt met alle provincies over hoeveel nieuwe huizen er tot 2030 gebouwd moeten worden, hoeveel woningen daarvan in de sociale huur gaan vallen, hoeveel in de middenhuur en hoeveel duurdere woningen er komen. In Noord-Holland en Flevoland gaat het om 170.000 woningen.

Stikstofruimte

De AFWC vindt dat de woondeals 'een te hoog intentioneel karakter' hebben. Een belangrijk probleem is de stikstofruimte die nodig is om op tal van plaatsen te kunnen bouwen. Daarover moeten Rijk en provincies nog concrete afspraken maken. Harde afspraken zijn ook nodig met de gemeenten over de 30 procent aan sociale huurwoningen die beoogd worden, aldus de belangenorganisatie. De woondeal voor Noord-Holland en Flevoland gaat bovendien over een zo groot gebied dat het beter is om de voorgenomen bouw in subregio's te verdelen, vinden de corporaties.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie