De provincie Zuid-Holland dwingt met inpassingsplannen vier gemeenten om ruimte te bieden aan windmolens. Het gaat om de gemeenten Midden-Delfland, Westland, Papendrecht en Alblasserdam.
Provincie drukt in vier gemeenten windmolens door
Met inpassingsplannen drukt de provincie windmolens door in de gemeenten Midden-Delfland, Westland, Papendrecht en Alblasserdam.
Geen ruimte gereserveerd
De eerste drie gemeenten hebben in een brief aan GS laten weten de aangewezen locaties voor windenergie van de provincie niet ruimtelijk te willen reserveren in hun bestemmingsplannen. De gemeente Alblasserdam heeft tot nu toe verzuimd aan te geven of zij wil meewerken aan het bestemmen van windenergie, meldt de provincie.
Afspraken met Rijk over windenergie
Zuid-Holland grijpt in om te kunnen voldoen aan de afspraken over windenergie die zijn gemaakt met het Rijk. De provincie is overeengekomen dat in 2020 735,5 MW aan opgesteld vermogen windenergie in Zuid-Holland gerealiseerd zal zijn. Het leeuwendeel daarvan komt in het Rotterdamse havengebied (300 MW) en Goeree-Overflakkee (260 MW). Het resterende gedeelte moet worden gerealiseerd in de overige gebieden van Zuid-Holland. Provinciale Staten hebben in de Provinciale Ruimtelijke Verordening aangegeven in welke locaties en gebieden dat moet gebeuren.
Vastgelegd in bestemmingsplannen
‘In sommige gemeenten lopen al onderhandelingen met exploitanten, daar is het allemaal vastgelegd in de bestemmingsplannen’, zegt provinciewoordvoerder André Lammerse. Aan negen gemeenten die nog niks hadden geregeld of niet hadden aangegeven hoe ze omgaan met de locatie of het zoekgebied dat de provincie bij hun heeft aangewezen, zijn dit voorjaar brieven gestuurd.
Geen enorme windparken
Vijf gemeenten gingen daarop alsnog akkoord en maakten de komst van windmolens ruimtelijk mogelijk. Bij de laatste vier gebeurt dat nu met dwang. Overigens gaat het daarbij niet om enorme windparken, zegt Lammerse, maar om een of enkele molens per locatie. Volgens gedeputeerde Govert Veldhuijzen van Economie, Ruimte en Energie is vertraging geen optie. ‘We moeten in Zuid-Holland nog een forse inspanning leveren om de afspraken met het rijk te kunnen nakomen. Daarbij hebben we alle locaties nodig die nu zijn aangewezen. Ruimtelijke inpassing is tijdrovend en de tijd dringt.’
Bestuurlijke verhoudingen
De inpassingsplannen zorgen niet voor slechte verhoudingen tussen de bestuurslagen, stelt woordvoerder Lammerse. ‘Je moet het niet dagelijks doen, maar uit de reacties van wethouders in de media maak ik op dat ze wel begrip hebben voor de provincie. Zij vinden ook dat er windmolens moeten komen, alleen vinden ze dat dat beter elders kan.’
Reacties: 9
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
In genoemde 4 gemeenten is er geen draagvlak onder de bevolking en geen politieke meerderheid die windmolen in de, vaak karakteristieke, dorpen wil.
Maar de provincie heeft lak aan die gevoelens en standpunten en drukt de plannen gewoon door. Wat een schijndemocratie hebben we toch !
He he, de provincie doet waar het voor is...
Overignes in de schaliegas discussie verwacht ik een zelfde rol van het Rijk.
Als voor zoveel overheidsinstellingen speelt geld geen enkele rol en doet ook de provincie mee aan de aantoonbare geldwegsmijterij van windmolens. De goedgelovige burgers betalen wel.
Elke religie heeft tempels, totems en altaren, windmolens zijn een soort Stonehenge voor milieugelovigen.
Zijn windmolens tegenwoordig rendabel dan? Ik begrijp dat ze energie opwekken, maar het gaat mij om hoeveel ze opwekken in hun leven (voor sloop/vervanging). Nog niet zo lang geleden wekte een moderne windmolen in zijn leven net genoeg energie op om na verkoop 1 nieuwe windmolen te bouwen: niet winstgevend voor energieleveranciers zonder overheidssubsidie.
Ik wil ook een wereld zonder luchtvervuiling door energieopwekking, maar zolang er geld bestaat moeten deze zaken wel winstgevend zijn. Anders draait het geheel op subsidie, waardoor de drang om betere windmolens (langer leven/meer energie) te ontwikkelen verminderd wordt, en de burger langer doorbetaald aan niet rendabele stroom.
De rekenkamer moet heel snel onderzoek doen naar de malafide praktijken en misbruik van subsidiegelden bij windmolens. De lobby vanuit de nutsbedrijven zoals nuon doet denken aan die van de sigaretten fabrikanten, hun macht is groot.
Gedeputeerde Veldhuijzen (CDA) heeft slechts de intentie uitgesproken. Formeel is er nog geen enkel inpaasingsplan gepresenteerd of vastgesteld. Gezien het gebied en de ruimtelijke situatie heeft de provincie geen poot om op te staan en zal de Raad van State ook snel gehakt maken van zo'n plan. Lijkt allemaal meer op verkiezingsretoriek van Veldhuijzen.
Deze gemeenten wisten wat ze moesten doen
Dat ze hun eigen locaties konden kiezen
Evt binnen de kaders van de provincie
Dat d eprovincie de macht heeft een inpassings plan te maken
Dat ze als gemeente zelf het voordeel uit windmolens bij hun eigen bevolking kunnen laten landen.
Dat je daarmee draagvlak krijgt.
Dus deze gemeente zitten zelf helemaal fout
@Kop: niet zo NIMBY, anders komen we er nooit Ik ben ook groot voorstander van behoud van onze karakteristieke kernen liefst zonder moderne windmolens. Maar ze moeten toch érgens komen en natuurlijk kan niet iedereen ze 'bij de buren' willen. Iemand moet dan toch die 'buren' zijn... Als we naar 'de wil van het volk' luisteren zegt iedereen natuurlijk 'windmolens prima maar niet hier' en komen ze er nooit.