Overslaan en naar de inhoud gaan

Plasterk weigert subsidiëring lokale partijen

Minister Plasterk is niet bereid om subsidie te geven aan lokale politieke partijen, waar hij dat wel doet aan landelijke politieke…

Minister Plasterk vindt dat lokale politieke partijen voor subsidiëring niet bij het rijk, maar bij de lokale overheid moeten zijn. Dat schrijft hij in een brief aan het Eindhovense raadslid Dré Rennenberg van Ouderenappèl die hiervoor een verzoek deed.

Groter verschil tussen lokale en landelijke partijen
Volgens Rennenberg ontstaat een steeds groter verschil tussen lokale politieke partijen en landelijk opererende partijen, omdat de laatste rijkssubsidie krijgen waarmee zij hun gemeenteraadsleden kunnen scholen. Hij vroeg minister Plasterk ook lokale partijen financiële ondersteuning te geven. Rennenberg refereert hiervoor onder meer aan de motie-Dubbelboer uit 2005 die destijds door de Tweede Kamer is aangenomen en pleitte voor een fonds voor subsidiëring van lokale partijen.

Geen verantwoordelijkheid rijksoverheid
Plasterk vindt dat lokale partijen een belangrijke rol spelen in het decentrale bestuur en zegt waardering te hebben voor de mensen die zich hiervoor en voor de lokale samenleving inzetten, maar hij ziet geen financiële verantwoordelijkheid van de rijksoverheid voor het politieke bestel op lokaal niveau. Plasterk verwijst naar de reactie van minister Remkes destijds op de motie die met het toenmalige kabinet vond dat eventuele subsidiëring van lokale partijen toch eerst en vooral een zaak is van de lokale overheid.

Heldere bestuurlijke taakverdeling
Plasterk schrijft dat Nederland een gedecentraliseerde eenheidsstaat is en dat daarbij een heldere bestuurlijke taakverdeling met gescheiden verantwoordelijkheden en een bijbehorende mate van autonomie voor de verschillende bestuurslagen hoort. Landelijke politieke partijen worden dus door de rijksoverheid gesubsidieerd en lokale politieke partijen kunnen hiervoor aankloppen bij lokale overheden. 'Die verdeling geldt op het terrein van de subsidiëring van politieke partijen overigens evenzeer als veel op andere terreinen.'

Rennenberg was donderdag niet bereikbaar voor een reactie op de brief van Plasterk.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 15

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

F.Loos

Ik had niet anders verwacht dat ook deze minister dit antwoord zou geven. Zo houden de landelijke partijen de handen schoon. Minister kom op hoe had u gedacht dat een gemeenteraad waarbij in verre weg de meeste zo niet alle gemeenten de plaatselijk aanwezige landelijke partijen een meerderheid hebben een dergelijk raadsvoorstel steunen? Wij hebben het geprobeerd scholing oké maar geld voor de verkiezingen was onbespreekbaar. Daar waar de landelijke partijen hiervoor een deel van hun subsidie mogen inzetten. Daarnaast geldt dat wat er wel mag ook voor de "landelijke" vertegenwoordigers geldt Die krijgen dan dus dubbel op.
Ach ja wie kan er nu verwachten van de grote mannen & vrouwen dan zij hun concurrent zouden helpen? Nee hoor net zoals bij de ontslagvergoeding en vele andere zaken. Wij regelen het goed voor onszelf!.

Op 20 september 2013, 07:40
Rex Rotary

Ik vind dat Politieke Partijen helemaal geen subsidie mogen krijgen. Laten de leden zelf maar zorgen dat hun partij haar zaakjes op orde heeft. Deze subsidies zijn niet meer van deze tijd. Als orkesten zichzelf maar moeten bedruipen geldt dat zeker ook voor politieke partijen!

Op 20 september 2013, 07:48
criticus

Het blijft altijd leuk om te zien dat het Rijk de gedecentraliseerde eenheidsstaat van stal haalt om te voorkomen dat iets het Rijk geld kost. Voor het overige heeft het Rijk er meestal lak aan.

Op 20 september 2013, 07:51
Kaas !

laat politieke partijen zelf hun broek ophouden, de P.V.V. geeft het goede voorbeeld.

Op 20 september 2013, 08:16
Paul

Het gaat niet om het geld, maar om het creeren van een gelijk speelveld. Dus of subside voor lokale partijen of een verbod op landelijke partijen om subsidie lokaal in te zetten, of niemand meer subsidie (ben ik niet zo'n groot voorstander van ivm het suikeroomprincipe dat je dan krijgt, zie PVV-dat wel subsidie krijgt hoor).

Op 20 september 2013, 08:50
Gerard Heetman

Een kromme redenering van de minister. Lokale partijen moeten via de Wet financiering politieke partijen wel hun inkomsten verantwoorden, terwijl de landelijke partijen aan de ene kant op grond van die wet rijkssubsidie krijgen en ook hun inkomsten moeten verantwoorden. De lokale afdelingen van de landelijke partijen ontvangen via het landelijke bureau dus wel subsidie van het rijk. Kennelijk hoeft de minister hier geen gelijke behandeling niet toe te passen.
En wat staat er dan eigenlijk in het onderdeel Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van de rijksbegroting 2014? Daar wordt op pag. 6 een wijziging van de Wet financiering politieke partijen ten behoeve van de lokale partijen aangekondigd. Of kent de minister zijn eigen begroting niet?

Op 20 september 2013, 09:07
jan

Plasterk is een angsthaas eerste klas en slaapt onrustig van al die plaatselijke politiek partijen. Dat ze zijn ontstaan heeft te maken met de enorme chaos in de bestaande partijen. De PvdA, hoe durf je arbeiderspartij, te noemen. We redden ons zelf wel, dar hebben we geen angsthazen voor nodig ! Ik vraag mij af of een dergelijk besluit wel kan.

Op 20 september 2013, 09:16
Henk Daalder Duurzame Brabanders

Deze PvdA minister sloopt de democratie als een rasechte VVD'er
Het is pure partij politiek
Door lokale partijen te marginaliseren, blijft er lokaal meer over voor de landelijke partijen.
Zo kun je ook zijn idee voor 100.000+ gemeenten zien, dat is ook slecht voor de lokale democratie.
Maar hij is ook minister van binnenlandse zaken, verantwoordelijk voor het proces op alle 3 de lagen van onze democratie.
Dus mag hij zeggen dat lokale overheden zelf geld mogen toekennen aal lokale partijen, maar moet hij wel zorgen dat die lokale overheden dat eerlijk doen
En ook in Eindhoven heb je PvdA partijpolitiek in het bestuur, Bijvoorbeeld zo marginaliseren de landelijke partijen in de grote gemeenten de lokale partijen.
Eindhoven heeft vaak een PvdA burgemeester en de PvdA doet vaak mee in de coalitie.

Op 20 september 2013, 10:29
Janet

Plasterk heeft groot gelijk. Het zijn toch lokale partijen en geen landelijke? Die keuze hebben ze toch zelf gemaakt? Wat zitten ze dan te zeuren over landelijke subsidie. Je kan niet als je het uitkomt net doen of je landelijk iets bent als je dat bewust niet bent. Het is je eigen keuze. Dus geen landelijke subsidie. Punt. Discussie gesloten.

Op 20 september 2013, 10:29
J.G.A.M. Mulder

Laat de minister een voorstel maken om alleen de landelijke politici en hun ondersteuners te subsidieren uit rijksgelden, de provinciale bestuurders en hun ondersteuning uit provinciale gelden en de lokale politiek met ondersteuning uit de gemeentekas.
De grote partijbureaus e.d. moeten door de leden van de partijen worden betaald.

Op 20 september 2013, 10:49
Jo van der Linden

volkomen terecht. wanneer lokalo's van het rijk geen subsidie krijgen. De hebben / dienen een specifiek lokaal belang. Wanneer de lokale overheid geld daarvoor beschikbaar stelt, prima. Wanneer ze een of meer vertegenwoordigers in de GR hebben, krijgen ze vaak een toelage/vergoeding voor het raadswerk als groepering. Zitten ze niet in de raad, dan moeten ze maar alles zelf bekostigen. Dan zijn het "taakzoekenden" die hun eigen werving moeten betalen. Normale sollicitanten krijgen meestal ook geen standaardvergoeding.

Op 20 september 2013, 12:20
Peter Vonk

Er zijn ook landelijke partijen die niet in de 2e kamer zitten. Voor de waterschappen zijn dat de Algemene Waterschapspartij (AWP) en WaterNatuurlijk. Zij moeten bij verkiezingen opboksen tegen landelijke politieke partijen die wel subsidie krijgen. Zo is het speelveld aan het begin al scheef verdeeld.

Op 20 september 2013, 12:39
Willem van der Vaart

Jantje, ik ga in uw denkwijze mee, als dat ook omgekeerd gaat inhouden dat landelijke partijen er voor kiezen om landelijk te opereren en niet meer lokaal. Dus een verbod voor landelijke partijen om aan de gemeenteraads- en provinciale statenverkiezingen mee te doen. Want laten we eerlijk zijn. De landelijke partijen hebben met hun subsidiestromen vanuit het Rijk en de mogelijkheden tot ondersteuning, wel degelijk een voorsprong op de lokale partijen.

Op 22 september 2013, 14:36
Angeli

Hoewel er een zekere logica in zit, in de uitspraak van Plassterk klopt het niet. Het zou kloppen als gemeenten lokale partijen zouden financieren volgens een landelijk vastgestelde norm, bijv. Gespiegeld aan de percentages die landelijke partijen krijgen.

Op 25 september 2013, 15:25
Peter Bos

Plasterk pleit met zijn redenering impliciet ook voor het uitsluiten van landelijke partijen bij lokale verkiezingen. Maar dat zal vast niet de bedoeling zijn.

Op 3 december 2013, 18:59

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in