Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdam te traag met afhandelen WOZ-bezwaren

De gemeente Amsterdam doet 243 dagen over het afwikkelen van WOZ-bezwaren. Het Nederlands gemiddelde is 110 dagen. Veel te traag, oordeelt…

De gemeente Amsterdam moet veel sneller bezwaarschriften afhandelen van burgers die het niet eens zijn met de taxatiewaarde van hun onroerend goed. Dit oordeelt de Rekenkamer Amsterdam in het vrijdag gepubliceerde rapport 'Uitvoering van de Wet WOZ in Amsterdam: goed op waarde geschat'.

Grote achterstand
Amsterdam kampt met een grote achterstand in het afwikkelen van protestbrieven. Een groot deel van de bezwaren (in 2011 was dat ruim 60 procent) wordt niet binnen de wettelijke termijn van een kalenderjaar afgehandeld. Over de bezwaren die wel binnen een jaar worden afgewikkeld, doet Amsterdam gemiddeld 243 dagen. Dat is ruim het dubbele van het landelijk gemiddelde van 110 dagen.

Moeilijk leesbaar
De Rekenkamer vindt ook dat de gemeente burgers niet goed uitlegt hoe de WOZ-waarde tot stand komt. Ook de uitspraken op bezwaar zijn volgens de Rekenkamer moeilijk leesbaar.

Kosten ondoorzichtig
Een ander punt van kritiek van de Rekenkamer is dat de gemeente weinig zicht heeft op de kosten van onder meer de taxaties en de afhandeling van de bezwaarschriften. ,,Hierdoor is het voor de gemeente niet duidelijk of de Wet waardering onroerende zaken kostendekkend en efficiënt wordt uitgevoerd'', schrijft de Rekenkamer, die aandringt op meer inzicht in de kosten.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Boris

Kortom: de gemeente functioneert niet goed...maar dat is geen nieuws. Het zou pas nieuws zijn als de gemeente wel goed functioneert.
Overigens maak ik al jaren met succes gebruik van de Wet dwangsom en beroep bij niet tijdig beslissen (zie wetten.overheid.nl), die maakt dat je na een ingebrekestelling mogelijk een bedrag beurt indien men niet alsnog beslist. Zeker de moeite waard, want dit bedrag is vaak hoger dan het bedrag waar het uiteindelijk in de WOZ nog over gaat!

Op 30 juni 2012, 14:22
Niek

Het lukt Amsterdam niet om deze bezwaarschriften tijdig af te wikkelen. Dat betekent een goede voedingsbodem voor burgers en no cure no pay rechtsbijstandverleners om de Wet Dwangsom te activeren. En dan gaat Amsterdam piepen en gaat de wetgever de termijnen weer verlengen. Politieke partijen zijn het daar dan weer roerend over eens en het MInisterie van BiZa sluit zich daar dan bij aan.
Veel belangrijker is volgens mij de houding van de Amsterdamse gemeenteraad. Die wil toch zo graag dat burgers snel en deskundig worden geholpen? En waarom lukt dat hier dus van geen kant en waarom weet de raad dat niet en moet de Rekenkamer er aan te pas komen. Dat is bestuurlijke bureaucratie en dat is de burger spuugzat. Veel beloven en in de praktijk niets er aan doen en dan er een commissie op zetten enzovoorts. Waar het om gaat is echter investeren in voldoende deskundig personeel die het werk aankan. Maar ja, die zijn vaak al wegbezuinigd waarvoor niets in de plaats gekomen is.

Op 3 juli 2012, 11:36

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in