De waterbeheerders moeten de aanwezigheid van blauwalg in openbaar zwemwater anders en beter beoordelen. Niet de concentratie blauwalg in recreatieplassen moet maatgevend zijn voor het uitvaardigen van een zwemverbod, maar de aanwezigheid van giftige stoffen.
'Zwemwatercontroles op blauwalg voldoen niet'
Niet de concentratie blauwalg in recreatieplassen moet maatgevend zijn voor het uitvaardigen van een zwemverbod, maar de aanwezigheid van…
Toxisxche hoeveelheden
Dat stelt Miguel Lurling, universitair docent waterkwaliteitsbeheer aan de Wageningen Universiteit. Het overheidsprotocol voor controles moet volgens hem worden aangepast. ,,Niet alle zwemwateren waar thans een verbod geldt, zijn gevaarlijk om te zwemmen'', zegt Lurling. ,,Omgekeerd geldt dat sommige plassen als niet-gevaarlijk te boek staan, maar wel toxische hoeveelheden blauwalg kunnen bevatten.''
Blauwgroene laag
In Nederland worden 630 recreatieplassen en grote meren regelmatig gecontroleerd. Te veel blauwalg met een giftige samenstelling kan hoofdpijn, jeukende ogen en maagklachten veroorzaken. Boosdoener is de cyanobacterie die gifstoffen kan bevatten. De hoeveelheid blauwalg is volgens Lurling niet bepalend, de giftigheid wel. De aanwezigheid is te herkennen aan een blauwgroene laag die op het water drijft. Door de hittegolf is het in 12 recreatieplassen verboden te zwemmen. Bij nog eens 26 populaire zwemplekken wordt afgeraden het water in te gaan, zo blijkt uit een tussenstand op de website zwemwater.nl.
Controles
Lurling noemt de controle op zwemwater sowieso niet waterdicht. Veel kinderen zwemmen of spelen met bootjes in singels, sloten en vaarten dichtbij huis. Dit zwemwater valt buiten de gebruikelijke controles.
Goede graadmeter
De Unie van Waterschappen, die samen met Rijkswaterstaat en het Interprovinciaal Overlegorgaan (IPO) de kwaliteit van het zwemwater in de gaten houdt, zegt geen plannen te hebben het overheidsprotocol aan te passen. ,,De hoeveelheid blauwalg is een goede graadmeter gebleken voor de zwemkwaliteit'', zegt een woordvoerster. ,,Daarvoor is destijds een bewuste keuze gemaakt.''
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Tja, wat weet zo'n universitair docent waterkwaliteitsbeheer er nou ook helemaal van..? Vooral als je in één zin kunt zeggen dat 'de hoeveelheid blauwalg een goede graadmeter is gebleken' en ' daar voor is indertijd een bewuste keuze gemaakt'. Laten we het eens over 'voortschrijdend inzicht' hebben.