Overslaan en naar de inhoud gaan

Fors minder probleemjongeren in Utrecht

Het aantal jongeren dat bij zo'n groep hoort, daalde van 640 jongeren in 2012 tot 288 jongeren dit jaar. Volgens burgemeester Aleid Wolfsen…

Het aantal groepen met probleemjongeren in de stad Utrecht is het afgelopen jaar bijna gehalveerd. Waren er vorig jaar nog 40 groepen, nu is sprake van 21 overlastgevende, hinderlijke of criminele jeugdgroepen in de stad. Dat maakte de gemeente Utrecht donderdagmorgen bekend.

Intensievere aanpak

Het aantal jongeren dat bij zo'n groep hoort, daalde van 640 jongeren in 2012 tot 288 jongeren dit jaar. Volgens burgemeester Aleid Wolfsen is de forse daling te danken aan de intensievere aanpak waar Utrecht vorig jaar mee begon. Zo voerde de stad vorig jaar de zogenoemde kopstukkenaanpak in. Dat houdt in dat de leiders van groepen op hun huid worden gezeten door speciale rechercheurs en eventueel ook op speciale zittingen voor de rechter moeten verschijnen.

Rondhangen 

Ook het aanspreken van ouders en het uit elkaar vallen van jeugdgroepen zijn van invloed op de cijfers, aldus Wolfsen. Net als het koude voorjaar, want daardoor hingen minder jongeren rond op straat.

Eerder dit jaar bleek dat inwoners van de stad juist steeds meer overlast ervaren van probleemjongeren. Wolfsen noemt dat ,,een stimulans om de aanpak onverminderd voort te zetten."

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

True

morgen roept Mark Rutte (PvdA) dat er een groot tekort is aan probleemjongeren.

Op 18 juli 2013, 21:45
Hannes Haganum

Of komt het door de voorlichters van Aleid die de statistieken wat anders interpreteren ? Sorry, mijn scepsis is te groot voor het geloven in dit soort waarheden. Ik hoor ook net te veel over criminaliteit in Utrecht. o.a. het het beroven van bejaarden.

Op 22 juli 2013, 15:10
Bob Horjus

Natuurlijk zal dat kopstukkenbeleid hebben bijgedragen, wat ik een beetje onderbelicht vind is de invloed die er uitgaat van een meer betrokken bevolking bij de wijk. We zien in sommige wijken de sociale cohesie toenemen. De buurt/de wijk wordt weer van 'ons' en 'daar blijf je met je tengels van af'. Het is lastig om voor een dergelijke invloed bewijs te vinden, maar per saldo kan je ook niet zeggen dat 'alleen' het kopstukken beleid voor de omslag zorgde.

Op 14 november 2013, 14:50

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in